Πρεμιέρα με τα μισά Canadair και λιγότερα Πεζετέλ (PZL) σε σχέση με πέρυσι κάνει η αντιπυρική περίοδος που ξεκινά και επίσημα την Πέμπτη 1η Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η ΔΙΚΑΦΚΑ, η αρμόδια Διοίκηση Κατασκευών και Φυσικών Καταστροφών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενημέρωσε εγγράφως τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, διαθέσιμα θα είναι κατά μέσο όρο 9 Canadair, έναντι 17 το 2024 και 17 PZL έναντι 22 την περασμένη χρονιά.
Οι διαθεσιμότητες των γερασμένων Canadair κινούνται φέτος χαμηλά λόγω της δυσκολίας υποστήριξης των μέσων, ειδικά των παλαιότερων CL-215, ορισμένα εκ των οποίων έχουν περισσότερα από 51 χρόνια υπηρεσίας και χιλιάδες ώρες πτήσης στην «πλάτη» τους. Η «Κ» έχει αναφερθεί με σειρά στα προβλήματα συντήρησης που αντιμετωπίζουν οι δύο μοίρες των πυροσβεστικών αεροσκαφών, κυρίως λόγω της παλαιότητας των μέσων και της δυσκολίας εύρεσης ανταλλακτικών στη διεθνή αγορά.
Είναι σε γνώση της «Κ» ότι οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας καταβάλλουν προσπάθειες ώστε ο αριθμός των διαθέσιμων μέσων να αυξηθεί, ακόμη και μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ενώ διευκρινίζεται ότι οι αριθμοί δίνονται κατά προσέγγιση αφού μια απρόσμενη βλάβη μπορεί να καθηλώσει ένα μέσο ή η εύρεση ενός ανταλλακτικού να αυξήσει τις διαθεσιμότητες. Επίσης, διευκρινίζεται ότι ο αριθμός των μέσων μπορεί να ποικίλλει ελαφρώς από μέρα σε μέρα λόγω των προγραμματισμένων συντηρήσεων και αποδόσεων.
80-85 πτητικά μέσα
Στον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας υπολογίζονται από 80 έως 85 πτητικά μέσα, εκ των οποίων, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού κ. Κεφαλογιάννη, τα 49 θα είναι μισθωμένα. Δηλαδή, πυροσβεστικά ελικόπτερα Ericsson και αεροπλάνα Air Tractor. Για τα υπόλοιπα 31 έως 36 που προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο, φαίνεται ότι υπολογίζονται τα 9 Canadair (CL-215 & CL-415), τα 17 PZL και τα μέσα επιτήρησης. Προκύπτει, ωστόσο, μια διαφορά στους αριθμούς που ενδεχομένως θα καλυφθεί από επιπλέον μισθώσεις ή επαναφορά –αν αυτό καταστεί εφικτό– περισσότερων Canadair. Επιπλέον, την επιτήρηση θα συνδράμουν 80 έως 120 μη επανδρωμένα αεροσκάφη με θερμικές κάμερες.
Σε ό,τι αφορά τα ελικόπτερα των ενόπλων δυνάμεων και συγκεκριμένα τα CH-47 Chinook, τα οποία είναι τα μοναδικά με δυνατότητα μεταφοράς πυροσβεστικού κάδου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη διάθεση της πολιτικής προστασίας βρίσκονται τρία ελικόπτερα, για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των οποίων θα πρέπει να ικανοποιούνται τρεις βασικές προϋποθέσεις:
Να πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη πυρκαγιά, να έχουν εξαντληθεί όλα τα υπόλοιπα μέσα αεροπυρόσβεσης και το αίτημα να λάβει την έγκριση της ηγεσίας.
Σύσκεψη για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την αντιπυρική περίοδο
Ο λόγος που επιχειρείται ο περιορισμός της χρήσης Chinook στις πυρκαγιές είναι και πάλι οι χαμηλές διαθεσιμότητες αλλά και ο κρίσιμος ρόλος των μεταφορικών ελικοπτέρων για την άμυνα της χώρας. Εξάλλου, από τα 25 Chinook της αεροπορίας στρατού, τουλάχιστον 7 αναμένουν τη μεγάλη συντήρηση των 200 ωρών. Επιπλέον, όπως οι ίδιοι οι χειριστές των ελικοπτέρων αναφέρουν, το μέσο δεν είναι κατασκευασμένο για αεροπυρόσβεση, με αποτέλεσμα η καταπόνηση που δέχεται να είναι δυσανάλογη σε σχέση με τον επιχειρησιακό του ρόλο.
Νέα Canadair
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα καθώς και πολλές ευρωπαϊκές χώρες εναποθέτουν τις ελπίδες τους για νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη στον διάδοχο των Canadair, το DHC-515. Η Αθήνα σχεδιάζει να προμηθευτεί επτά DHC-515 με κόστος 361 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων δύο θα χρηματοδοτηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια και θα ανήκουν στη «δεξαμενή» του RescEU και πέντε θα αποτελούν μέρος του εθνικού στόλου και θα αγοραστούν επίσης με κοινοτικούς πόρους στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».
Αν και στην Αθήνα μιλούν για παράδοση του πρώτου DHC-515 το 2027, σύμφωνα με αναφορές σε καναδικά μέσα το πρόγραμμα εμφανίζει νέα καθυστέρηση και το πρώτο αεροπλάνο που θα βγει από τη γραμμή παραγωγής αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2028.
Σε αναμονή μέχρι νεωτέρας βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και το πρόγραμμα αναβάθμισης επτά ελληνικών CL-415, το οποίο προβλέπει την αντικατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων, των ραδιοβοηθημάτων και των συστημάτων πλοήγησης. Το πρόγραμμα που εντάσσεται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και έχει ως φορέα υλοποίησης το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2026.
Πηγή: kathimerini.gr