• Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει να το συζητήσει • Αποφασισμένη να επαναφέρει το θέμα στο τραπέζι του διαλόγου ομάδα πρώην αυτοδιοικητικών • Το θέμα έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Τάσος Σπανός
Το «σπάσιμο» του ενιαίου Δήμου Ρόδου επαναφέρει στο προσκήνιο ομάδα παλαιών – πρώην αυτοδιοικητικών, οι οποίοι οσονούπω πρόκειται να καταθέσουν και επίσημη πρόταση προς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και νυν δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του κ. Αντώνη Καμπουράκη., κ. Αναστάσιος Σπανός στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου έκανε γνωστό πως πρώην και έμπειροι αυτοδιοκητικοί μεταξύ των οποίων και ο ίδιος είναι αποφασισμένοι να επαναφέρουν στο τραπέζι του διαλόγου και της διεκδίκησης, το ζήτημα της διάσπασης του ενιαίου Δήμου Ρόδου.
Είπε μάλιστα ότι σύντομα πρόκειται να αναλάβουν πρωτοβουλίες άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση προκειμένου το αίτημά τους να γίνει αποδεκτό όπως έγινε και το 2019 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ με τους ενιαίους Δήμους της Μυτιλήνης, της Κέρκυρας, της Σάμου, της Κεφαλληνίας και τον Δήμο Σερβίων – Βελβεντού.
Ο κ. Σπανός στην τοποθέτησή του τόνισε πως ο ενιαίος Δήμος της Ρόδου, αποδεικνύεται καθημερινά εδώ και χρόνια, ότι δεν μπορεί να διοικηθεί σωστά από την εκάστοτε δημοτική αρχή γιατί είναι μεγάλος σε μέγεθος και πληθυσμό και είναι αναγκαία η διάσπασή του σε μικρότερους Δήμους, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε πόσους αριθμητικά.
Ο ΝΙΚΟΣ ΔΙΜΕΛΗΣ
Σε σχετική ανάρτησή του, ο πρώην πρόεδρος της Δ.Ε. Αρχαγγέλου, κ. Νίκος Διμέλης αναφέρει τα εξής:
«Πριν από τρία χρόνια, το τοπικό συμβούλιο Αρχαγγέλου πήρε μία ρηξικέλευθη απόφαση, ζήτησε τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου. Το θέμα έρχεται εκ νέου, από νυν και παλαιότερους αυτοδιοικητικούς.
Ενημερωτικά και μόνο, συστήσαμε σύλλογο πανελλαδικά, για να ενδυναμώσει το δίκαιο αίτημα μας, από μέλη των περιοχών Κρύας βρύσης, Ιεράπετρας, Ρόδου, Αράχωβας, Φιλιατρών, Σοχού και προστίθενται καθημερινά κι άλλες περιοχές.
Ωστόσο η στοιχειωθετημένη πρότασή μας, παρόλο που εστάλη στη διακομματική επιτροπή, δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη, ούτε καν συζητήθηκε το γεωγραφικό. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός του Δήμου Ρόδου ανέρχεται σε 125.113 κατοίκους, καθιστώντας τη Ρόδο το τρίτο πολυπληθέστερο ελληνικό νησί.
Ο Δήμος Ρόδου καλύπτει έκταση 1.407,94τ χλμ, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους δήμους σε έκταση δήμους της Ελλάδας. Το νησί έχει μήκος 77 χλμ. και πλάτος 37 χλμ. με ακτογραμμή μήκους 253 χλμ. γεγονός που δυσχεραίνει την αποτελεσματική διοίκηση από ένα ενιαίο κέντρο.
Πώς είναι δυνατό τον Μάρτιο του 2019 η τότε κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα με νόμο να προχωρήσει στη σύσταση νέων Δήμων για Κέρκυρα, Λέσβο, Κεφαλλονιά, Κοζάνη χωρίς τη Ρόδο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός, πως η Κεφαλονιά με πληθυσμό 43 χιλιάδων, έσπασε σε τρεις Δήμους.
Το έγκλημα έγινε με υπουργό εσωτερικών τον κ. Ραγκούση το 2010, ειδικό σύμβουλο τον σημερινό υπουργό κ. Λιβάνιο. Επομένως τι συζητάμε αγαπητοί μου φίλοι, αφού ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα υπερψήφισης, καθώς επίσης και η αχρήστευση των οικοπέδων στα χωριά μας, έως δύο στρέμματα κανένα πρόβλημα γιατί να ακούσουν οι πολιτικοί των Αθηνών την κραυγή του Αρχαγγελίτη, του Αφαντενού, Λινδιακού, Μαλωνίτη, Καλυθενού, Προφυλιενού, Σορωνιάτη, Καλαβαρδενού κι άλλων;
Στην πραγματική ζωή τα πάντα κρίνονται στην πράξη, τίποτα δεν είναι τέλειο κ. Λιβάνιε, πέρασαν 15 χρόνια, ο Καλλικράτης δοκιμάστηκε, φάνηκαν τα θετικά και τα αρνητικά του, είναι σωστό δίκαιο και επιβεβλημένο η πολιτεία να παρέμβει διορθωτικά, να διορθώσει λάθη, προβλήματα».
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο αμέσως προσεχές διάστημα, η ομάδα των πρώην και νυν αυτοδιοικητικών θα έχει σειρά επαφών με όλους τους βουλευτές της Δωδεκανήσου και με τον δήμαρχο Ρόδου, ενώ θα ζητηθεί να έρθει προς συζήτηση το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
«Η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να το συζητήσει ούτε να ακούσει για το θέμα. Είναι όμως μία καλή ευκαιρία να το θέσουμε δυναμικά στο τραπέζι ξανά, να διεκδικήσουμε να μας ακούσουν και να ανοίξει πάλι η συζήτηση. Επίκειται μία συνάντηση με τους πρώην προέδρους και στη συνέχεια με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς ανά τη χώρα για να αποφασιστεί εάν θα χρειαστεί να παραστούμε στην αρμόδια διακομματική επιτροπή όπου είχαμε αποστείλει την σχετική εισήγησή μας, με την οποία ζητούσαμε να τεθεί γεωγραφικό θέμα όσον αφορά στον νέο χάρτη της αυτοδιοίκησης –με αφορμή και τη συζήτηση που έχει ανοίξει το Υπουργείο Εσωτερικών, για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης.
Εμείς ζητούμε τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου σε τρεις δήμους, εκτιμώντας ότι είναι η καλύτερη πρόταση για να γίνει ένα πιο ευέλικτο, λειτουργικό σχήμα. Θα ζητήσουμε όμως και ξεχωριστούς προϋπολογισμούς, σαφείς αρμοδιότητες κ.λπ. Δεν μπαίνουμε στη συζήτηση να μιλάμε για απορρίμματα και νερό καθώς είναι όλα τακτοποιημένα», όπως είπε χαρακτηριστικά προς τη “δ” ο κ. Διμέλης.