Η οξεία στεγαστική κρίση και η αύξηση στις τιμές των ακινήτων οδηγούν την κυβέρνηση στην απόφαση, να διατηρήσει αμετάβλητες τις αντικειμενικές αξίες μέχρι και το 2027. Με το ράλι στις τιμές να συνεχίζεται και την ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών να έχει ανοίξει σε δεκάδες περιοχές σε όλη τη χώρα, το Υπουργείο Οικονομικών επιλέγει να μην παρέμβει στις αντικειμενικές αξίες, καθώς τυχόν αύξησή τους θα επιβάρυνε περαιτέρω τα νοικοκυριά. Τον προσεχή Ιούνιο συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την τελευταία επικαιροποίηση στις τιμές ζώνης, με τα συγκριτικά στοιχεία του 2021 να μην αντιπροσωπεύουν τη σημερινή εικόνα στην αγορά, καθώς οι εμπορικές τιμές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, μια αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς θα μπορούσε να οδηγήσει σήμερα στην αύξησή τους κατά 40% μεσοσταθμικά.
Παράλληλα, ενδεχόμενη αναθεώρηση τους θα εκτόξευε στα ύψη 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα, με κυριότερους τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους μεταβίβασης, τη στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση των επιβαρύνσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που ίσχυσαν από τον Ιανουάριο του 2022, έκοψε τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ σε περισσότερους από 110.000 φορολογούμενους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, αναβάλλεται και η ενεργοποίηση του νέου πληροφοριακού συστήματος που θα οδηγούσε σε αυτόματη αναπροσαρμογή και σε τακτά χρονικά διαστήματα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Στην πράξη, με το νέο σύστημα η φορολογητέα αξία των ακινήτων θα άλλαζε σχεδόν κάθε χρόνο, ανάλογα με τις εξελίξεις στην κτηματαγορά.
Μεγαλώνει η ψαλίδα
Πάντως, τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν ότι η “ψαλίδα” μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών έχει ανοίξει σε πολλές περιοχές με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Είναι ενδεικτικό ότι στο Κολωνάκι, όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στις 4.250 ευρώ το τ.μ. σήμερα γίνονται πράξεις για διαμερίσματα του 1950 ή ακόμα και του 1930 με τιμές πώλησης που υπερβαίνουν τις 9.000 ευρώ το τ.μ.
Οι φόροι που επηρεάζονται
Ειδικότερα, από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες επηρεάζονται οι εξής φόροι και τέλη:
1. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση/δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου
2. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης
3. Τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία
4. ΕΝΦΙΑ
5. Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας
6. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας
7. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας
8. ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή
9. Φόρος Μεταβίβασης/Χρησικτησίας Ακινήτων
10. Δημοτικοί φόροι επί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων
11. Φόρος Ανταλλαγής
12. Φόρος Διανομής Ακινήτων
13. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων
14. Αναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων
15. Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων
16. Φόρος Δωρεάς ακινήτων
17. Αναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών
18. Αναλογικό τέλος κτηματογράφησης προς το “Ελληνικό Κτηματολόγιο”
19. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων
20. Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων.
Κούρεμα στις αντικειμενικές 12 δήμων
Την ίδια ώρα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την εφαρμογή αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε όλη τη χώρα με τη σταδιακή επέκτασή του σε 2.167 περιοχές όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Αρχικά, αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν περίπου 500 περιοχές σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένει η αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων σε 36 περιοχές 12 δήμων της χώρας οι οποίοι υπέβαλλαν αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας “κούρεμα” των τιμών.
Στη λίστα με τους δήμους στους οποίους επανεξετάζονται οι τιμές ζώνης από ιδιώτες εκτιμητές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επανεξέταση θα οδηγήσει αυτόματα στη μείωση των τιμών περιλαμβάνονται οι δήμοι: Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση της διαδικασίας οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων που ανέλαβαν να επαναπροσδιορίζουν τις τιμές εκκίνησης στις συγκεκριμένες ζώνες δεν έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξουν διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες, αυτές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά, αλλά από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης.
Πηγή: capital.gr