Συνεντεύξεις

«Τα μνημόνια είναι παρόντα στην καθημερινή μας ζωή»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Τα μνημόνια, δυστυχώς είναι παρόντα στην καθημερινή μας ζωή και δεν θα σταματήσουν αν δεν καταργήσουμε όλους αυτούς τους εφαρμοστικούς νόμους που επέβαλαν την σκληρή λιτότητα για το λαό και τα ασύδοτα προνόμια στα μεγάλα συμφέροντα».
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος με αφορμή τις πρόσφατες αντιπαραθέσεις για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
«Το αν η χώρα μας μπορεί να αποκοπεί από τα προγράμματα που μας επιβλήθηκαν από τους δανειστές, αυτό εξαρτάται από το τι θα διαπραγματευτεί η επόμενη κυβέρνηση, που με τη θέληση του λαού, ευελπιστούμε ότι θα είναι μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε πεί επανειλημμένα, ότι θα διεκδικήσουμε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αναστολή πληρωμής των τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, πάντα μέσα από διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού το χρέος ούτως ή άλλως είναι ευρωπαϊκό και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα», δηλώνει ο κ. Συρμαλένιος.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές.
Με αφορμή τις προτάσεις που κατατέθηκαν για την επιστροφή των  μαρμάρων του Παρθενώνα ο κ. Νίκος Συρμαλένιος κατηγορεί την υπουργό Τουρισμού κ. Ο Κεφαλογιάννη ότι  επιχείρησε να διαγράψει τις προσπάθειες που έκανε  για το ίδιο θέμα η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.
Η συνέντευξη του κ. Νίκου Συρμαλένιου, αναλυτικά:
• Ευθεία επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το υπουργικό συμβούλιο ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι η στάση της αντιπολίτευσης επιδείνωσε την εικόνα που έχουν οι αγορές για την Ελλάδα. Θεωρείτε πως η ένταση βοηθά την κατάσταση της χώρας;
Προφανώς οι εντάσεις, οι τυφλές αντιπαραθέσεις και ο διχασμός δεν βοηθούν καμιά χώρα να εμπεδώσει τη δημοκρατία και να βαδίσει σ´ ένα δρόμο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Όμως εδώ δεν πρόκειται περί αυτού. Εδώ έχουμε στην ουσία μια απονενομιμοποιημένη κυβέρνηση, μας κυβερνούν το δεύτερο και το τέταρτο κόμμα, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας εξακολουθεί και συνθλίβεται από τις μνημονιακές πολιτικές. Υπάρχει δηλαδή αναντιστοιχία μεταξύ της βουλής και της λαϊκής βούλησης και εκείνο που επείγει είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας, δηλαδή μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή που θα διαπραγματευτεί το χρέος και θα αναλάβει τις τύχες της χώρας. Ακριβώς αυτό θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση και γι αυτό σηκώνει τους τόνους της πόλωσης και της αντιπαράθεσης, ακόμα και με επιχειρήματα εκφοβισμού για την τύχη των καταθέσεων ή για τη δυνατότητα μιας μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να πληρώνει μισθούς και συντάξεις.

• Γιατί εμμένει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ για την προσφυγή στις κάλπες και τι θα πράξει στο θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας;
Σε συνέχεια αυτών που σας απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση, σας απαντάμε και πάλι ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να μας κυβερνά μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Με ποιό κύρος και με ποιά λαϊκή υποστήριξη μπορεί αυτή η κυβέρνηση να μας εκπροσωπεί στην Ευρώπη και στα διεθνή φόρα; Με ποιά στήριξη μπορεί να συνεχίζει να νομοθετεί και να παίρνει σοβαρές αποφάσεις, δεσμεύοντας τη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες; Ο ελληνικός λαός αυτό το καταλαβαίνει πολύ καλά, όπως καταλαβαίνει ότι η ψήφιση του προέδρου της δημοκρατίας από αυτή τη βουλή, σημαίνει συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής για δύο χρόνια ακόμα.
• Θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του κ. Θεοδωράκη με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, που αναβλήθηκε, ενδεχομένως εξαιτίας της έντασης που έχει δημιουργηθεί;
Νομίζω ότι η ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης από τον κ. Θεοδωράκη, μιας συνάντησης που ο ίδιος είχε ζητήσει, δείχνει και το μέγεθος της σοβαρότητάς του. Είναι πραγματικά γελοία η δικαιολογία που προέβαλε ότι δήθεν θίχτηκε από την συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου, όταν μάλιστα ο ίδιος προβάλλει σαν βασικό του επιχείρημα την ανάγκη διαλόγου και εθνικής συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων. Από εκεί κι έπειτα είναι προφανές ότι για μας η πολιτική δεν είναι τερτίπι. Εφόσον ο κ. Θεοδωράκης ωριμάσει και πάλι είμαστε εδώ για να συζητήσουμε.

• Οι εταίροι της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ πιστεύουν ότι η Αθήνα αλλάζει γνώμη σχετικά με το θέμα της πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα, τον επόμενο χρόνο, και μπορεί να ζητήσει μια πιστωτική γραμμή για να αντικαταστήσει τα κεφάλαια από το ΔΝΤ. Πραγματικά μπορεί η Ελλάδα να αποκοπεί νωρίτερα από τα προγράμματα χρηματοδότησης και το ΔΝΤ;
Κοιτάξτε, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση κινείται σε συνθήκες πανικού και άγχους,  βλέποντας τις δημοσκοπήσεις, αλλά και την πραγματικότητα που υπάρχει στο λαό. Με αυτή την έννοια βιάζεται να εξαγγείλει πράγματα, όπως η έξοδος από το ΔΝΤ, προσπαθώντας μονομερώς και βεβιασμένα να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις για τα αποτελέσματα της πολιτικής της. Όμως η πραγματικότητα την διαψεύδει και αυτό συνέβη και στη σύνοδο του ΔΝΤ, αλλά και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, που μέχρι τώρα έχουν συνηθίσει να συνδιαλέγονται με μια κυβέρνηση απόλυτα πειθήνια στα κελεύσματα των δανειστών. Σίγουρα η ανάγκη χρηματοδότησης είναι μεγάλη, αφού σύμφωνα με όλα τα δεδομένα το χρηματοδοτικό κενό των δύο επόμενων χρόνων ενδέχεται να φθάσει μέχρι και τα 25 δις. Το αν η χώρα μας μπορεί να αποκοπεί από τα προγράμματα που μας επιβλήθηκαν από τους δανειστές, αυτό εξαρτάται από το τι θα διαπραγματευτεί η επόμενη κυβέρνηση, που με τη θέληση του λαού, ευελπιστούμε ότι θα είναι μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε πεί επανειλημμένα, ότι θα διεκδικήσουμε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αναστολή πληρωμής των τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, πάντα μέσα από διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού το χρέος ούτως ή άλλως είναι ευρωπαϊκό και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.
• «To 2015, η ελληνική οικονομία προβλέπεται πως θα επιστρέψει σε διαδικασία οικονομικής μεγέθυνσης και η Ελλάδα θα επιτύχει το υψηλότερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα στον κόσμο» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ομιλία του επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας; Θεωρείτε πως θα σταματήσουν τα μέτρα που έφεραν σε δύσκολη θέση τους πολίτες;
Εάν συνεχίσει να μας κυβερνά αυτή η συγκυβέρνηση, τα σκληρά και επώδυνα μέτρα για τον ελληνικό λαό δεν θα σταματήσουν. Τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές δεν υπάρχουν επειδή έρχεται η τρόικα, ή επειδή παίρνουμε τις δόσεις, υπάρχουν επειδή η βουλή έχει ψηφίσει εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους που απορρέουν ακριβώς από αυτά. Κατά συνέπεια, οι μειώσεις των εισοδημάτων και οι περικοπές των συντάξεων, η εξαφάνιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ατομικών δικαιωμάτων,  το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, δεν θα σταματήσουν,  αν δεν ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο ελληνικός λαός και να μην πιστεύει αφελώς ότι τα μνημόνια τελειώνουν και ότι μπαίνουμε στο δρόμο της ανάκαμψης. Τα μνημόνια, δυστυχώς είναι παρόντα στην καθημερινή μας ζωή και δεν θα σταματήσουν αν δεν καταργήσουμε όλους αυτούς τους εφαρμοστικούς νόμους που επέβαλλαν την σκληρή λιτότητα για το λαό και τα ασύδοτα προνόμια στα μεγάλα συμφέροντα.

• Το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο και το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να το αναγνωρίσει, δήλωσε η δικηγόρος Αμάλ  Aλαμουντίν- Κλούνι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ξεναγήθηκε κατά την επίσκεψη της. Γιατί όμως το θέμα δεν προχώρησε περισσότερο από την κυβέρνηση;
Δεν μπορώ να ξέρω πράγματι αν η κυβέρνηση θέλει να διεκδικήσει επί της ουσίας την επιστροφή των μαρμάρων,  εκείνο που μόνο που θα πω, είναι η αβάστακτη αμετροέπεια της κ. Κεφαλογιάννη, που ούτε λίγο ούτε πολύ, διέγραψε το ρόλο και την έμπνευση της αείμνηστης Μελίνας και μας είπε ότι, για πρώτη φορά τώρα γίνεται αυτή η σοβαρή προσπάθεια για την επιστροφή των μαρμάρων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου