Μπορεί το 2014 χαρακτηρίστηκε ως η χρονιά των ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό – με τις αφίξεις να φτάνουν τα 22,5 εκατ., συμπεριλαμβανομένων και των επισκεπτών κρουαζιέρας, και τις εισπράξεις να σκαρφαλώνουν πλέον στα 14 δισ. ευρώ από 13, 5 δισ. που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση- οι ειδικοί όμως του τουριστικού κλάδου κάνουν τώρα λόγο για ένα εξαιρετικό 2015, με την προϋπόθεση ωστόσο πως οι συνθήκες στη χώρα παραμείνουν «ανέφελες», διατηρηθεί η πολιτική και οικονομική σταθερότητα και φυσικά δεν οξυνθεί το κλίμα και δεν υπάρξουν γενικευμένες ταραχές στην ευρύτερη γειτονιά της Μεσογείου.
Σύμφωνα μάλιστα με τον προγραμματισμό των tour operators που κινούν τα νήματα της τουριστικής ζήτησης, με προεξάρχον τον κορυφαίο ταξιδιωτικό όμιλο της TUI, οι πτήσεις των τσάρτερ προς την Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσουν νωρίτερα την επόμενη χρονιά. Συνεπώς η σεζόν εκτιμάται ότι θα αρχίσει πριν από τον Απρίλιο, γεγονός που σηματοδοτεί ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης των άμεσων τουριστικών εσόδων. Την ίδια ώρα, στο παιχνίδι μπαίνουν και νέοι τουριστικοί προορισμοί, λιγότερο γνωστοί στις ξένες αγορές μέχρι σήμερα, με τους μεγάλους tour operators να αναζητούν τα επόμενα τοπ πακέτα διακοπών και μαζί με αυτά νέες επενδυτικές ευκαιρίες.
Ήδη ο ταξιδιωτικός κολοσσός TUI προανήγγειλε, δια στόματος του διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου Peter Long, 10% αύξηση στο αριθμό των επιβατών που θα διακινήσει σε όλη τη χώρα το 2015, με το συνολικό αριθμό των επισκεπτών να αγγίζει πλέον τα 2,2 εκατ. από 2 εκατ. φέτος. Αν και η προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης από τις βασικές τουριστικές αγορές της χώρας αναμένεται να αποτυπωθεί σαφέστερα μετά την ολοκλήρωση της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης WTM 2014 (World Travel Market), μιας από τις πλέον σημαντικές τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 3-6 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, οι προοπτικές για τον τουρισμό φαίνονται να είναι πιο ευνοϊκές από ποτέ.
Η παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια του 13ου διήμερου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ με την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπου έδωσε το παρόν η «αφρόκρεμα» της ελληνικής τουριστικής επιχειρηματικότητας. Είναι δε ενδεικτικό, όπως σημείωσε και πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ότι η μέση κατά διανυκτέρευση δαπάνη θα επανέλθει φέτος στα επίπεδα του 2008 , δηλαδή στα 75 ευρώ, έναντι 68 ευρώ το 2010, ενώ η συνολική άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στην πραγματική οικονομία ανεβαίνει φέτος στα 37,6 δισ. ευρώ (20,5% του ΑΕΠ).
Όπως όμως επαναλαμβάνουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η τουριστική ζήτηση και η χώρα να μην χάσει σε ανταγωνιστικότητα, είναι αναγκαία η άμεση υλοποίηση των υφιστάμενων επενδυτικών σχεδίων και η δημιουργία νέων, με βασικό προσανατολισμό την αύξηση του αριθμού των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων υψηλού επιπέδου, την προσέλκυση μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων του εξωτερικού, την ολοκλήρωση των επενδύσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια και την βελτίωση των τουριστικών υποδομών εν γένει, μέσω π.χ. του εκσυγχρονισμού των μαρίνων και της δημιουργίας γηπέδων γκολφ.
.capital.gr