Ειδήσεις

“Την αναβίωση του αρχαίου θαύματος του Κολοσού της Ρόδου” ζητεί με ερώτηση βουλευτής των ΑΝΕΛ

ΘΕΜΑ «Η αναβίωση του αρχαίου θαύματος του Κολοσσού της Ρόδου»
Ο βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Δαμαβολίτης, ζητάει την υποστήριξη και την ουσιαστική συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού, για την προώθηση και υλοποίηση της αναβίωσης του αρχαίου θαύματος του Κολοσσού της Ρόδου. Πρόκειται για μια καινοτόμο ιδέα, που στόχο έχει την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς με τα πλέον σύγχρονα μέσα, συμβάλλοντας με μοναδικό τρόπο στην ανάκαμψη της χώρας, σχολιάζει ο βουλευτής.
Με αφορμή την αναβίωση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας το 2002, ο κ. Δαμαβολίτης συνιστά, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 3857/21-10-2014 ερώτησή του, την ανάλογη αξιοποίηση του θαύματος του Κολοσσού της Ρόδου.
Συγκεκριμένα, προτείνει την κατασκευή ενός σύγχρονου οικοδομήματος, που θα δώσει πνευματική πνοή στους κατοίκους του νησιού, προσφέροντας παράλληλα κίνητρα εναλλακτικού τουρισμού και συνεισφέροντας στην πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του νησιού στην Ανατολική Μεσόγειο, το όλο εγχείρημα μπορεί να επανακτήσει το ρόλο του αρχαίου αγάλματος, ως σύμβολο ειρήνης και ελευθερίας στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ «Η αναβίωση του αρχαίου θαύματος του Κολοσσού της Ρόδου»

Ο Κολοσσός της Ρόδου αποτελούσε ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Κατασκευάστηκε προς τιμήν του Θεού Ήλιου, ως ευγνωμοσύνη των Ρόδιων, μετά την επιτυχή τους αντίσταση εναντίον του Μακεδόνα στρατηγού, Δημήτριου του Πολιορκητή. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε (μπρούτζινα φύλλα) προερχόταν από τον πολιορκητικό πύργο του Δημητρίου, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο, πως μέσα από τα απομεινάρια του πολέμου, μπορεί να προκύψει ένα έργο τέχνης, έμβλημα της ειρήνης και της ελευθερίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Κολοσσός της Ρόδου υπήρξε πηγή έμπνευσης για τον Γάλλο γλύπτη Bartholdi, για την κατασκευή του Αγάλματος της Ελευθερίας.

Το άγαλμα υπήρξε μοναδικό επίτευγμα αισθητικής και μηχανικής, αφού λόγω του μεγέθους του υπήρχαν πολλά προβλήματα στατικότητας που έπρεπε να επιλυθούν προτού αρχίσει η κατασκευή. Ο Κολοσσός αποτέλεσε πόλο έλξης για ανθρώπους απ’ όλο τον τότε γνωστό κόσμο, ενώ ακόμα και όταν κατέρρευσε μετά από ένα σεισμό, προκαλούσε δέος στους επισκέπτες. Ένα άλλο θαύμα του αρχαίου κόσμου, η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας καταστράφηκε μετά από φωτιά τερματίζοντας έτσι τη λειτουργίας της μετά από αιώνες.

Όμως, το 2002, ολοκληρώθηκε η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και ξαναλειτούργησε μετά από 1.360 χρόνια. Έτσι, το σύμβολο της γνώσης του αρχαίου κόσμου αναβίωσε μέσα από προσπάθειες της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, της Unesco και πολυάριθμων χορηγών. Οι αρχιτέκτονες του οικοδομήματος δεν είχαν ως στόχο να κατασκευάσουν ένα πιστό αντίγραφο της αρχαίας βιβλιοθήκης, αλλά να δημιουργήσουν ένα έργο αντάξιο του παρελθόντος, χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες. Πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις σημερινές απαιτήσεις, εκτός από τη βιβλιοθήκη, κατασκεύασαν τρία μουσεία, πλανητάριο, αίθουσες διαλέξεων κα.

Πέρα από την αναβίωση της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, υπάρχουν παραδείγματα όπου οικοδομήματα με καινοτόμες αρχιτεκτονικές ιδέες έχουν γίνει σύμβολα των πόλεών τους, όπως για παράδειγμα η Όπερα του Σύδνεϋ, ο Ολυμπιακός Ηλιακός Πύργος στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το μουσείο Guggenheim στην πόλη Μπιλμπάο της Ισπανίας. Τα οικοδομήματα αυτά συνδυάζουν όχι μόνο τη σπουδαία αισθητική αλλά και τη χρηστικότητα των δομών τους. Έτσι, για παράδειγμα δύο εκατομμύρια θεατές παρακολουθούν τις παραστάσεις της Όπερας κάθε χρόνο.

Αναλόγως, μπορούμε μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό να χρησιμοποιήσουμε και να αναδείξουμε στοιχεία του πολιτισμού μας. Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση και λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες που πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια στη Ρόδο, έφτασε η στιγμή της αναβίωσης του Κολοσσού. Η κατασκευή ενός σύγχρονου δημιουργήματος μέσα από διεθνή διαγωνισμό, σε συνδυασμό με τα τεχνικά επιτεύγματα του 21ου αιώνα μπορούν να δημιουργήσουν ένα αντίστοιχο θαύμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του νησιού στην Ανατολική Μεσόγειο, το έργο μπορεί να επανακτήσει το ρόλο του αρχαίου αγάλματος, ως σύμβολο ειρήνης και ελευθερίας στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων. Η συλλογή των οικονομικών πόρων μπορεί να γίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco, από διεθνείς οργανισμούς, Ιδρύματα Ελληνισμού, την Ελληνική Πολιτεία κα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Διατίθεσθε να υποστηρίξετε το εγχείρημα της αναβίωσης του Κολοσσού της Ρόδου;
Διατίθεσθε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλιστούν όλοι οι οικονομικοί πόροι μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Unesco, της Ελληνικής Πολιτείας, διεθνών οργανισμών και Ιδρυμάτων Ελληνισμού;
Διατίθεσθε να συμβάλετε στη δημιουργία επιτροπής, αποτελούμενη από εξέχουσες προσωπικότητες, που στόχο θα έχει τη διαφάνεια των διαδικασιών και τη διασφάλιση διεθνούς κύρους;

Ηράκλειο, 21/10/2014

Ο ερωτών βουλευτής

Κων/νος Δαμαβολίτης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου