Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας, το πρόγραμμα απασχόλησης voucher με στόχο την κάλυψη 8.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο του τουρισμού.
Η προαναγγελία του νέου voucher για τους ανέργους που θα εργαστούν σε επαγγέλματα στον τομέα του τουρισμού, έγινε από τον ίδιο τον υφυπουργό Εργασίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, σε απάντηση που έδωσε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, σε σχετικό ερώτημα που απηύθυνε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα προβλέπει επιταγή εισόδου (voucher) για τους ωφελούμενους και θα αποτελείται από χρονικό διάστημα κατάρτισης, αλλά και από πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, εντός Νοεμβρίου θα υπάρξουν εξειδικευμένες δράσεις για συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας όπως είναι το εξαγωγικό εμπόριο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι νέες τεχνολογίες.
Το υπουργείο Εργασίας, βρίσκεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και με εμπορικές τράπεζες για να συνδράμουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων είτε με τη μορφή «μικροεγγυήσεων, είτε με την καταβολή ποσού», όπως τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στόχος είναι να υπάρξει μια ευρύτερη επαναπροσέγγιση των προγραμμάτων απασχόλησης και από κοινωνικά επιδόματα να μετατραπούν σε κατάρτιση των νέων και σε στήριξή τους για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί μηχανισμός διάγνωσης των πραγματικών αναγκών της αγοράς, έτσι ώστε να μπορούν να προκύψουν προγράμματα απασχόλησης σε τομείς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Ειδικότερα το πρόγραμμα voucher στον τουρισμό για 8.000 ανέργους έχει ως σκοπό την επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας. Οι αιτήσεις θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα sete-voucher.gr ενώ το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί απο το ΣΕTΕ που είναι ο αρμόδιος φορέας.
Οι ωφελούμενοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα έως και 2550 ευρώ. Σκοπός της δράσης είναι η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των ανέργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά μπορεί να καταλήξει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
Ενδεικτικά αναφέρονται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, επιχειρήσεις σύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, επιχειρήσεις συνεδριακού τουρισμού, επιχειρήσεις εκθεσιακού τουρισμού, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, εταιρίες μεταφορών και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις κρουαζιέρας, επιχειρήσεις επαγγελματικών σκαφών, λειτουργίας μαρινών, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, καθώς και επιχειρήσεις εξυπηρέτησης των ανωτερω, μέλη ή μη του ΣΕΤΕ.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνεργοι νέοι οι οποίοι πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις: Απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ ΤΕΙ Είναι κάτοχοι πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ ή βεβαίωσης περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, από το ΣΑΕΙ ή το ΣΑΕΠ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Έίναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι. Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Έίναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 8.000 άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών Η επιλογή και η εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων θα γίνει με μοριοδότηση βάσει τον εξής κριτηρίων: *Διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας. *Συνολικό εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, οικονομικού έτους 2014. *Συμμετοχή ωφελούμενων σε αντίστοιχες δράσεις.
Κάθε άνεργος που θα εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελούμενων δικαιούται μια προσωπική επιταγή εισόδου για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας με την οποία θα λάβει υπηρεσίες κατάρτισης (θεωρία και πρακτική), καθώς και υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης. Επίσης, αποκτά τη δυνατότητα να επιλέξει τον πάροχο κατάρτισης, το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιθυμεί. Μέσω της Επιταγής, ο πάροχος κατάρτισης θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες που θα παρέχει στον καταρτιζόμενο. Το αργότερο δύο μήνες μετά την εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η επιταγή εισόδου. Αυτό θα γίνει με την ηλεκτρονική υποβολή της υπογεγραμμένης σύμβασης μεταξύ του καταρτιζόμενου, του παρόχου κατάρτισης και της επιχείρησης για πρακτική άσκηση.
dikaiologitika.gr