Η οδηγία απαγόρευσης εισόδου – επαναπατρισμού αφορά τον 27χρονο, που τον περασμένο Ιούλιο ταξίδευσε στη Συρία, εισχώρησε σε στρατόπεδο τζιχαντιστών και φέρεται να πολεμά για το Ισλαμικό Χαλιφάτο.
Ο συγκεκριμένος Ελληνας τζιχαντιστής πήρε την ελληνική ιθαγένεια το 2001. Πρόκειται για άνδρα με μητέρα συριακής καταγωγής, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., διέμενε στην Αθήνα και έφυγε για τη Συρία πριν από 4 μήνες χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα του. Η μητέρα του, προχωρούσε και εκείνη σε «πολεμικές» αναρτήσεις στο διαδίκτυο, υπερασπιζόμενη τις βαρβαρότητες του ISIS, η οποία ταξίδευσε στη Συρία λίγο καιρό αργότερα.
Μητέρα και γιος, είχαν συχνές παρουσίες στη φερόμενη «γιάφκα τζιχαντιστών» στην Καλλιθέα, τους επισκέπτες της οποίας, επιτηρεί, παρατηρεί και ερευνά η «αντι-τζιχαντιστική» ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. Η ίδια απόφαση απαγόρευσης επαναπατρισμού πρόκειται να εφαρμοστεί για οποιονδήποτε άλλο έχει την ελληνική υπηκοότητα και έχει στρατευθεί στις τάξεις των φανατικών φονταμενταλιστών, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η απόφαση άμεσης απέλασης οποιουδήποτε διαπιστώνεται να διατηρεί δεσμούς με τους αιμοσταγείς τρομοκράτες.
Η αντι-τζιχαντιστική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ.
Θυμίζουμε ότι στην ΕΛ.ΑΣ. λειτουργεί μία «αντι-τζιχαντιστική» ομάδα δίωξης, εκτίμησης απειλών και εξωτερικών κινδύνων, που επικαιροποιεί τη δράση της και επικεντρώνεται πλέον στη διέλευση ή διαμονή ακραίων τζιχαντιστών στην Ελλάδα, ενδεχομένως και χρηματοδότησης των συντρόφων τους στη Συρία.
Η ειδική ομάδα «δίωξης τζιχαντιστών» πρόσφατα είχε προχωρήσει στη σύνταξη μιας έκθεσης ανάλυσης κινδύνου αναφορικά με τους τζιχαντιστές. Η έκθεση-ανάλυσης κινδύνου, περιείχε χαρακτηριστικά αυτών των ομάδων και των μελών της. Περιγράφει την κίνησή τους σε ομάδες των 2 έως 4 ατόμων, οι περισσότεροι ηλικίας περίπου 40 χρόνων, με τους σαλαφιστές-ακραίους ισλαμιστές, να έχουν χαρακτηριστικό σημάδι στο μέτωπο από τις επαναλαμβανόμενες προσευχές.
Επισημαίνονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπως αυτή ενός 27χρονου, που πήρε ελληνική ιθαγένεια το 2001, και της μητέρας του που σήμερα βρίσκονται στη Συρία και πολεμούν στο πλευρό του ISIS. Ενός υπηκόου Δανίας, συριακής καταγωγής που εντοπίστηκε στον Εβρο με ένα ζευγάρι… κυάλια, δύο ακόμη ανδρών από Γαλλία και Δανία, επίσης συριακής καταγωγής που εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή κατέχοντας μαχαίρια. Ασθενοφόρο όχημα ιδιωτικής κλινικής της Αγγλίας, πέρασε από τα σύνορα του Εβρου για Συρία, ως όχημα ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σε αυτή την έκθεση ανάλυσης κινδύνου επισημαίνεται η ύπαρξη ενός «σπιτιού» στην Καλλιθέα και τον ρόλο ενός «ιμάμη-καθοδηγητή», στο οποίο προσεγγίζουν άτομα συριακής καταγωγής με ευρωπαϊκά διαβατήρια. Στο συγκεκριμένο οίκημα είχε συχνές παρουσίες και ο 27χρονος που φέρεται από τον περασμένο Ιούλιο να πολεμά στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία.
Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., δύο άτομα που έμεναν στην Ελλάδα, σκοτώθηκαν στη Συρία, συμμετέχοντας στις βαρβαρότητες των τζιχαντιστών του ISIS. Αλλα επτά άτομα, συριακής καταγωγής, κάποια από τα οποία διαμένουν έως και 25 χρόνια στη χώρα μας, έχοντας πάρει ελληνική ιθαγένεια, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών.
Οι «ύποπτοι» και τα social media
Οι επτά «ύποπτοι» στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, κυρίως μέσα από το Facebook και Twitter, να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία, επιλέγοντας διάφορα αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Ωστόσο, αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν ότι βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα, με τις δραστηριότητες, συναλλαγές και επικοινωνίες τους να βρίσκονται κάτω από έντονη αστυνομική επιτήρηση, χωρίς προς το παρόν να έχει προκύψει κάτι «επικίνδυνο».
Οι δύο από αυτούς είχαν επιχειρήσει να ταξιδεύσουν στη Συρία, αλλά φαίνεται πως αποτράπηκε η υλοποίηση αυτού του ταξιδιού. Οι παραπάνω διαπιστώσεις έχουν προέλθει από την πολύμηνη έρευνα, συνεργασίες και ανταλλαγή πληροφοριών, στελεχών του τμήματος Διεθνούς Τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, με αντίστοιχες διωκτικές υπηρεσίες του εξωτερικού, για άτομα που ταξιδεύουν σε εμπόλεμες περιοχές.
Η ανησυχία των αρμόδιων διωκτικών αρχών της Ελλάδας αλλά και των υπολοίπων κρατών της Ευρωπαϊκής Eνωσης, έγκειται κυρίως στην «επιστροφή» εκείνων που ταξίδευσαν στην Συρία, καθώς είναι άγνωστη η δραστηριότητά που ανέπτυξαν εκεί, αλλά θεωρείται δεδομένη η «εξτρεμιστική εμπειρία» που απέκτησαν. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ισχυροποιηθεί οι συνεργασίες ανάμεσα σε στελέχη των διωκτικών αρχών χωρών της Ευρωπαϊκής Eνωσης, με ένα ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών, για την έρευνα αυτών των υπόπτων.
Στην περίπτωση, που διαπιστωθεί ότι αυτή η έρευνα, δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο αφαίρεσης της ιθαγένειας σε όσους Ευρωπαίους υπηκόους έχουν μεταβεί στην εμπόλεμη ζώνη χωρίς «πειστική» αιτιολόγηση της παρουσίας τους εκεί. Κάτι τέτοιο φαίνεται να έγινε στην περίπτωση του 27χρονου Eλληνα τζιχαντιστή…
Τhetoc.gr