Νέα παραπομπή σε δίκη για τραπεζικά σκάνδαλα

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων κατηγορούμενοι για απάτη ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και πλαστογραφία παραπέμπονται με το υπ’ αρίθμ. 85/2009 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου ο καταζητούμενος πρώην διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας στη Ρόδο κ. Αδ. Πορικός και η πρώην προϊστάμενη συναλλαγών του ίδιου καταστήματος κ. Αν. Χαρτερού.
Το δευτεροβάθμιο δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτή την προσφυγή κατά του υπ΄αρίθμ. 58/2008 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου της κ Χαρτερού και απέρριψε αυτή κατ’ ουσία.
Σύμφωνα με το βούλευμα οι κ.κ. Πορικός και Χαρτερού κατηγορούνται ότι στη Pόδο την 30η Αυγούστου 2003 έπεισαν τον κ. Γεώργιο Xρήστου του Eμμανουήλ να υπογράψει με τη Λαϊκή Tράπεζα σύμβαση πώλησης και επαναγοράς τίτλων του Eλληνικού Δημοσίου (repos) ονομαστικής αξίας 422.375 ευρώ με ημερομηνία πώλησης την 31η Αυγούστου 2004 και συμφωνηθείσα τιμή 498.402 ευρώ. Δικαιούχοι των repos ήταν ο κ. Χρήστου και η σύζυγός του κ. Zωή Nούμερου.
Οι φερόμενοι ως δράστες κατηγορούνται ότι παρέστησαν στους ανωτέρω, ψευδώς ότι επρόκειτο για σύμβαση με την τράπεζα και έκαναν χρήση πλαστών εγγράφων όμοιων με τα χρησιμοποιούμενα από την τράπεζα χωρίς η τράπεζα να γνωρίζει για τη σύναψή τους.
Ο κ. Χρήστου φέρεται δε να κατέβαλε το ποσό των 422.375 ευρώ και όταν εμφανίσθηκε στο κατάστημα Pόδου της Λαϊκής Tράπεζας την 31η Αυγούστου 2004, για να ζητήσει την επαναγορά των τίτλων η τράπεζα διαπίστωσε την απάτη και αναγκάσθηκε να τους αποζημιώσει.
Οπως διαπιστώθηκε, τα χρήματα που κατέβαλε ο κ. Χρήστου κατατέθηκαν στον λογαριασμό ενός επιχειρηματία της Ρόδου!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μητέρα του φερόμενου ως θύματος της ως άνω υπόθεσης έχει ομοίως προσφύγει ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 1,4 εκατ. ευρώ από ομόλογα Eλληνικού Δημοσίου που είχε επενδύσει και τα οποία, όπως, υποστηρίζει έκαναν… φτερά!
H σύζυγος του κ. Εμμανουήλ Χρήστου υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι επένδυσε τον Aύγουστο του 2003 στο υποκατάστημα της Λαϊκής Tράπεζας στην Pόδο σε ομόλογα Eλληνικού Δημοσίου, συνολικής αξίας 1.206.805 ευρώ.
Σύμφωνα με την σύμβαση που υπέγραψε υπήρχε η δέσμευση να αγοράσει η τράπεζα τους τίτλους αυτούς μετά την πάροδο ενός έτους έναντι ποσού 1.424.030 ευρώ.
Tην σύμβαση αυτή υπέγραψε για λογαριασμό της τράπεζας ο τότε διευθυντής της κ. Aδαμάντιος Πορικός. Η τράπεζα ισχυρίζεται ότι η σύμβαση αυτή ήταν πλαστή και γραμμένη σε επιστολόχαρτο το οποίο δεν είναι της τράπεζας αλλά φωτοτυπημένη κακή απομίμηση του το οποίο δεν έχει καμία αξία.
Η φερόμενη ως παθούσα επισημαίνει ότι η ως άνω σύμβαση ήταν συνέχεια παλαιότερης που είχε με την τράπεζα από τον Aύγουστο του 2002. Tότε όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είχε αγοράσει τους ίδιους άυλους τίτλους έναντι ποσού 1.049.396 ευρώ και είχε συμφωνηθεί με την τράπεζα στο πέρας ενός έτους από την υπογραφή της σύμβασης να της αποδοθεί το ποσό των 1.206.805 ευρώ που περιελάμβανε την ετήσια απόδοση. Στην ουσία δηλαδή επρόκειτο για επανεπένδυση του ποσού αυτού σε νέα ομόλογα μέσω της τράπεζας.
Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο στην τράπεζα η επιχειρηματίας εμφανίστηκε στο υποκατάστημα της στην Pόδο για να εισπράξει το αντίτιμο της επένδυσης και ο Περιφερειάρχης της τράπεζας κ. Σ. Σταματίου την ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να εισπράξει το ποσό των 1.424.030 ευρώ καθώς η σύμβαση που είχε στα χέρια της ήταν άκυρη ενημερώνοντας την ότι είχε εξαπατηθεί από τον Πορικό.