Το διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η διερεύνηση τρόπων αποτελεσματικής αντιμετώπισής του μέσα από την άμεση λήψη έκτακτων και πρακτικών μέτρων αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Βαληνάκης, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια, κ. Ζακ Μπαρό στο περιθώριο της διημερίδας εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στη Βουλιαγμένη.
Δεδομένης της χθεσινής επίσκεψης του κ. Μπαρό στη Σάμο και της δυνατότητας να σχηματίσει έτσι προσωπική εικόνα για την κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο, ο κ. Βαληνάκης του έθεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μικρότερα νησιά, όπως το Αγαθονήσι, ενημερώνοντάς τον για τη γιγάντωση του αριθμού των λαθρομεταναστών σε μεγέθη που πολλές φορές υπερβαίνουν τους πληθυσμούς των νησιών και μεταφέροντάς του παράλληλα τις ανησυχίες και την αγωνία των συμπατριωτών του που καθημερινά του εκφράζουν.
Ο κ. Βαληνάκης επισήμανε στον κ. Μπαρό την ανάγκη ουσιαστικής έκφρασης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με πρακτικές πρωτοβουλίες σε ένα ζήτημα, που όπως είπε χαρακτηριστικά, ανάγεται πλέον -μετά και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής- σε μείζον ευρωπαϊκό θέμα υψηλής προτεραιότητας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ε.Ε. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ειδικότερα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία δέχονται την πρώτη πίεση, διευκρίνισε ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, ως πύλης εισόδου προς την Ευρώπη από Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική, τα νησιά αυτά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στα μεταναστευτικά κύματα.
Οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει στο Αιγαίο το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης εμφανίζουν έκτακτα χαρακτηριστικά, και γι’ αυτό απαιτείται έκτακτη βοήθεια, τόνισε εμφατικά ο κ. Βαληνάκης.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τον αρμόδιο Επίτροπο να υπάρξει πρόβλεψη για ειδική βοήθεια στη χώρα μας, π.χ. μέσω πιλοτικού προγράμματος με άμεση εφαρμογή που να περιλαμβάνει:
– Την εντατικοποίηση και ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων και περιπολιών της FRONTEX στα θαλάσσια σύνορά μας, με περισσότερα ευρωπαϊκά μέσα (πλωτά και εναέρια μέσα, ειδικοί εμπειρογνώμονες).
– Την επιπρόσθετη οικονομική συνδρομή για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.
– Την εφαρμογή άμεσων και πρακτικών μέτρων που θα ανακουφίσουν την πίεση των νησιωτικών περιοχών, όπως, π.χ. τη χρησιμοποίηση πλωτού κέντρου πρώτης υποδοχής και μεταφοράς των παράνομων μεταναστών.
O κ. Βαληνάκης δεν παρέλειψε να συζητήσει με τον κ. Μπαρό, τις προτάσεις που θα ετοιμάσει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης για τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις που έδωσε το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να επιβεβαιώνουν στην πράξη την κοινοτική αλληλεγγύη δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ζήτημα το οποίο εξάλλου έθεσε και στη σουηδική προεδρία της ΕΕ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στη Στοκχόλμη την προηγούμενη βδομάδα.
Η στάση της Τουρκίας, επίσης, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης. Ο κ. Βαληνάκης επέμεινε στην ανάγκη άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας για τη σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής αλλά και της πλήρους εφαρμογής του υφιστάμενου ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, σύμφωνα και με τις πρόσφατες σημαντικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Εμείς πιέζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, και διευκρίνισε ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι θέμα Ελλάδας-Τουρκίας αλλά ΕΕ-Τουρκίας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Τουρκία και τους εταίρους μας.