“Η ανάγκη υλοποίησης ολοκληρωμένου προγράμματος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και ενίσχυσης της ρευστότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από το Χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνέχεια και της θετικής έκβασης των stress tests, είναι επιτακτική και επείγουσα”.
Αυτό είναι το βασικό αίτημα που υπέβαλε το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ΤτΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις που προδιαγράφονται μετά τους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την κεφαλαιακή επάρκεια των Ελληνικών Τραπεζών και τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δυναμική που έχει αναπτύξει ο Ελληνικός Τουρισμός την τελευταία διετία, ύστερα από πέντε χρόνια ύφεσης και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Ξενοδοχειακός κλάδος, σε αυτήν την πορεία προς την επανεκκίνηση της τουριστικής και της εθνικής οικονομίας, με τα προφανή οφέλη για την Απασχόληση, τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Από την πλευρά της ΠΟΞ, επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων – που είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – βρίσκονται επί μακρόν χρονικό διάστημα σε συνθήκες «χρηματοπιστωτικής ασφυξίας», κατάσταση που επιδεινώνει την οικονομική τους θέση, καθιστά απαγορευτική κάθε αναπτυξιακή και επενδυτική προοπτική και θέτει σε σοβαρή δοκιμασία τις προσπάθειες διασφάλισης της βιωσιμότητάς τους.
Όπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΞ, οι Ελληνικές Τράπεζες οφείλουν πλέον να επιστρέψουν στο ρόλο τους για την υποστήριξη και διευκόλυνση της υγιούς και βιώσιμης ξενοδοχειακής επιχειρηματικότητας και επιβάλλεται να ανταποκριθούν στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των εν λόγω επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται ένα νέο πλαίσιο αρχών και κανόνων, που, μεταξύ άλλων, θα εστιάζεται:
Στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού και του κόστους χρήματος, ιδίως προς τις υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις.
Στην παροχή πρόσθετων διευκολύνσεων και στον εξορθολογισμό των όρων αναχρηματοδότησης δανείων και αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων.
Σε ρεαλιστικές και ευέλικτες λύσεις για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», με γνώμονα διεθνείς και δοκιμασμένες στην πραγματική οικονομία πρακτικές και δυνατότητες (επιμήκυνση έως και τριάντα έτη – απαλλαγή από τόκους καθυστέρησης).
Η ΠΟΞ εκφράζει την ελπίδα ότι ο πλέον δυναμικός κλάδος της οικονομίας θα στηριχθεί έμπρακτα και ουσιαστικά, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η συμβολή του στην Ελληνική Οικονομία.