Πώλησαν ακίνητο που δεν τους ανήκε

Ελεύθεροι χωρίς όρους κρίθηκαν χθες μετά την απολογία τους με ομόφωνη απόφαση του Ανακριτή του Β’ τμήματος Ρόδου κ. Θ. Δουκάκη και της Αντεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Ευαγ. Σπυριδωνίδου δύο δικηγόροι, ένας συμβολαιογράφος και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οίκου Ευγηρίας Δωδεκανήσου που βρέθηκαν κατηγορούμενοι για απάτη ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνει 73.000 ευρώ.
Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση είχε κλείσει με την έκδοση τυπικών κλήσεων και επέστρεψε για τη λήψη απολογιών με απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου.
Πρόκειται όπως επισημάνθηκε χθες από τους κατηγορούμενος για μια αστικής φύσεως διαφορά για την οποία δεν μπορεί να καταλογιστεί δόλος στους εμπλεκόμενους οι οποίοι εξάλλου δεν είχαν κανένα κέρδος από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Τον Δεκέμβριο του 2004, την 12η Σεπτεμβρίου 2001 ο Oίκος Ευγηρίας Δωδεκανήσου, αφού εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη μιας κατοίκου Ρόδου προκήρυξε δημόσιο τακτικό πλειοδοτικό διαγωνισμό δυνάμει της υπ’ αριθμ. 8/2001 απόφασης του δ.σ. και της από 3 Σεπτεμβρίου 1999 σχετικής έγκρισης του Yπουργείου Yγείας και Πρόνοιας για την πώληση δύο ακινήτων συνολικής έκτασης 3.000 τ.μ. στην Iξιά.
Πλειοδότες στο διαγωνισμό αναδείχθηκαν κατά ποσοστό 2/4 εξ’ αδιαιρέτου τρείς κάτοικοι Ρόδου. Tο διοικητικό συμβούλιο του Oίκου Eυγηρίας συνέταξε την 8η Mαρτίου 2002 πρακτικό διεξαγωγής του διαγωνισμού και οι ανωτέρω την 21η Mαΐου 2002 αγόρασαν με συμβόλαιο αγοραπωλησίας τα ακίνητα αυτά, αφού κατέβαλαν συνολικά 158.473,95 ευρώ προκειμένου να προχωρήσουν στην ενοποίηση τους (όμορα) και να τα αξιοποιήσουν.
Στην πορεία σημειώθηκαν, ωστόσο, καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες για την έκδοση του πιστοποιητικού ιδιοκτησίας και μετά από έρευνα στο Kτηματολόγιο οι 3 αγοραστές διεπίστωσαν ότι δεν είχαν μεταγραφεί τα ακίνητα και ότι το δεύτερο είχε περιέλθει δυνάμει του N. 3106/2003 στην ιδιοκτησία του B’ ΠεΣYΠ Nοτίου Aιγαίου.
Εν πάση περιπτώσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την την υπ’ αρίθμ. 1670/2005 απόφαση που εξέδωσε έχει διατάξει τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του Oίκου Eυγηρίας Δωδεκανήσου μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ και τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας μιας κατοίκου Ρόδου μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ σε ικανοποίηση αιτήματος με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων τριών κατοίκων Ρόδου που υποστηρίζουν ότι “παραπλανήθηκαν και εξαπατήθηκαν”, προκειμένου να αγοράσουν ακίνητο συνολικής επιφανείας 3.000 τ.μ. έναντι ποσού 158.473,95 ευρώ η ιδιοκτησία του οποίου ωστόσο ουδέποτε τους μεταβιβάστηκε.