Ζητείται η τροποποίηση του νόμου περί εμπορικών μισθώσεων

Νομοθετική ρύθμιση για την τροποποίηση του νόμου περί εμπορικών μισθώσεων που ισχύει στην παραμεθόριο με οριστική κατάργηση της διάταξης που οδηγεί σε ακυρότητα όλα τα μισθωτήρια 12ετούς διάρκειας στα νησιά αν δεν έχει προηγουμένως εξασφαλιστεί έγκριση, στο πρόσωπο του μισθωτή, της επιτροπής παραμεθορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης πριν την παρέλευση 6ετίας από την σύναψη του μισθωτήριου συμβολαίου ζητεί με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή για τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Νικόλαος Ζωίδης.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη του νόμου δημιουργούσε μείζον κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στην αγορά αλλά και κίνδυνο και να καταρρεύσει η συναλλακτική πίστη μεταξύ μισθωτών και εκμισθωτών αφού επιτρέπει στην ουσία την υποβολή μαζικών αγωγών απόδοσης μίσθιων από ιδιοκτήτες ακινήτων για να διεκδικήσουν τα ακίνητα τους στις περιπτώσεις που έχουν υπερβεί την 6ετή μίσθωση και να καρπωθούν την άυλη εμπορική αξία των καταστημάτων που εισέπραξαν, έσοδο το οποίο δεν δύναται να διεκδικήσει ούτως ή άλλως ο μισθωτής.
Πέραν του «αέρα» οι μισθωτές χάνουν και τα έξοδα στα οποία προέβησαν για τον εξοπλισμό των καταστημάτων τους δεδομένου ότι οι περισσότερες μισθώσεις καταρτίζονται μεταξύ των συμβαλλομένων για 12ετία με ιδιωτικά συμφωνητικά χωρίς να λαμβάνεται άδεια από την αρμόδια επιτροπή του N. 1892/1990 και χωρίς να μπαίνει ποτέ στην διαδικασία ο μισθωτής να ζητεί από την αρμόδια επιτροπή παράταση της μισθώσεως πριν την πάροδο της 6ετίας.
Mεγαλύτερο μάλιστα πρόβλημα έχουν οι μισθωτές καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο της πόλης της Pόδου οι οποίοι διατηρούν τις επιχειρήσεις τους επί σειράν ετών και σε περίπτωση εξώσεως τους με δεδομένη και την οικονομική δυσπραγία στην αγορά αναζητούν νέους χώρους δραστηριοποίησης στις συνοικίες. Tο εμπορικό κέντρο της πόλης κινδυνεύει με αφανισμό.
Στην παρέμβαση του Βουλευτή κ Ζωίδη για το ζήτημα προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κων/νο Χατζηδάκη και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νικ. Δένδια αναφέρονται τα εξής:
“Ο νόμος 1892/1990 «Δικαιοπραξίες στις παραμεθόριες περιοχές» με τα άρθρα 24 παρ.1α`, 25 παρ.1, 26 παρ.1 και 30 αυτού ορίζει τα ακόλουθα :
Α) Με το άρθρο 24 «Έννοια παραμεθόριων περιοχών» καθορίζει την έννοια των παραμεθόριων περιοχών αναφέροντας ότι για την εφαρμογή του νόμου αυτού παραμεθόριες περιοχές ορίζονται:
«1. α. Οι νομοί Φλώρινας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Σάμου, Χίου, Λέσβου, Δωδεκανήσου και Κιλκίς κλπ.»
Β) Με το άρθρο 25 «Απαγόρευση δικαιοπραξιών» όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 67 του Ν. 1969/1991 (ΦΕΚ Α 67) ορίζεται ότι:
«1. Απαγορεύεται κάθε δικαιοπραξία εν ζωή με την οποία συνιστάται υπέρ φυσικών ή νομικών προσώπων οποιοδήποτε εμπράγματο ή ενοχικό δικαίωμα, που αφορά ακίνητα, κείμενα στις παραμεθόριες περιοχές, καθώς και η μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων ή η μεταβολή του προσώπου εταίρων εταιρειών οποιασδήποτε μορφής που έχουν στην κυριότητά τους ακίνητα στις περιοχές αυτές.
“Από την απαγόρευση αυτήν εξαιρούνται οι μεταβιβάσεις μετοχών εισηγμένων σε ελληνικό χρηματιστήριο. Οι συμβάσεις γονικής παροχής, μισθώσεως μέχρι έξι ετών, κανονισμού ορίων διανομής κοινού και μεταβιβάσεως ποσοστού αδιαιρέτου μεταξύ συγκυρίων”».
Γ) Με το άρθρο 26 «Διαδικασία άρσης απαγορεύσεων» παρέχεται η δυνατότητα άρσης της απαγόρευσης στα αναφερόμενα πρόσωπα του άρθρου 26 με απόφαση της επιτροπής που συνιστάται σε κάθε νομό με απόφαση του νομάρχη (άρθρο 26 παρ.1 β’ και παρ. 1γ’).
Δ) Σύμφωνα δε με το άρθρο 30 «Δικαιοπραξίες που συνάπτονται κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου αυτού είναι απολύτως άκυρες» (άρθρ. 30 εδ.α’).
Κατά την ψήφιση του Ν 1892/1990 ο νομοθέτης λαμβάνοντας υπόψη του ότι οι επαγγελματικές μισθώσεις σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν 813/1978 ήταν υποχρεωτικής διάρκειας έξη (6) ετών ορθώς εξαίρεσε τις επαγγελματικές μισθώσεις μέχρι έξη (6) έτη από την απαγόρευση του άρθρο 25 του Ν 1892/1990
Η παραπάνω όμως διάταξη του άρθρου 4 του Ν 813/1978 στην συνέχεια τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ 8 του Ν 2235/1994 και το άρθρο 7 παρ 6.του ν 2741/1999 σήμερα δε μετά την κωδικοποίηση των διατάξεων περί εμπορικών μισθώσεων η διάρκεια των επαγγελματικών μισθώσεων ισχύει υποχρεωτικά για δώδεκα (12) έτη ακόμη και, αν έχει συμφωνηθεί για βραχύτερο ή για αόριστο χρόνο, (άρθρο 5 ΠΔ 34/1995)
Σήμερα εξαιτίας των παραπάνω ρυθμίσεων του Ν 1892/1990 οι έμποροι που έχουν μισθωμένα καταστήματα στις παραμεθόριες περιοχές χωρίς την απαραίτητη άδεια του Ν 1892/1990 (άρθρο 26 παρ.1γ`). βρίσκονται σε μειονεκτική θέση απέναντι των εμπόρων της λοιπής επικρατείας μια και στις παραμεθόριες περιοχές μεταξύ των οποίων και η Δωδεκάνησος οι επαγγελματικές μισθώσεις χωρίς την άδεια της επιτροπής για τον πέρα της εξαετίας χρόνο είναι απολύτως άκυρες.
Οι εκμισθωτές δε εκμεταλλευόμενοι την ακυρότητα αυτή έχουν ξεκινήσει αγωγές εξώσεων κατά των μισθωτών εμπόρων επιδιώκοντας εκβιαστικά εν μέσω οικονομικής κρίσεως την καταβολή υπέρογκων χρηματικών ποσών, σαν αέρα, για την υπογραφή νέων συμβολαίων μίσθωσης.
Προς άρση της παραπάνω αδικίας πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 25 του Ν 1892/1990 και να εξαιρεθούν από την απαγόρευση του άρθρου αυτού οι συμβάσεις μίσθωσης μέχρι δώδεκα (12) έτη ή άλλως να καθιερωθεί σχετική ακυρότητα για τις επαγγελματικές μισθώσεις πέραν της εξαετίας την επίκληση της οποίας θα δύναται να επικαλεστεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος μόνο το Ελληνικό Δημόσιο.
Δεδομένου ότι:
– Η οικονομική κρίση μαστίζει τις επιχειρήσεις του Νομού Δωδ/σου που λειτουργούν στην πλειονότητά τους εποχιακά.
– Η αδικία που υφίστανται οι μισθωτοί είναι αυταπόδεικτη.
Ε Ρ Ω Τ Α Σ Τ Ε κοι Υπουργοί:
Προτίθεστε να τροποποιήσετε το άρθρο 25 του Ν. 1892/1990 για να αποκατασταθεί η αδικία που περιγράφεται με την παρούσα;