Και νέα υπόθεση “φοροαπάτης” με εργολαβική εταιρεία της Ρόδου

Μια νέα υπόθεση κακουργηματικής φοροδιαφυγής με λήψη και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 150.000 ¤ με φερόμενο ως αυτουργό έναν 45χρονο εργολάβο οικοδομών, αποτελεί αντικείμενο ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων τον Μάρτιο του 2008, όταν μετά από έλεγχο για την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα βιβλίων και Στοιχείων διαπιστώθηκε ότι η ελεγχόμενη επιχείρηση κατά το έτος 2005 έλαβε και καταχώρισε στα βιβλία της 4 φορολογικά στοιχεία αξίας 58.410 ¤, χωρίς ΦΠΑ, κατά το έτος 2006 6 φορολογικά στοιχεί αξίας 352.999,98 ¤ και κατά το έτος 2007, 1 φορολογικό στοιχείο αξίας 44.450 ¤. Η συνολική αξία της φοροδιαφυγής ανέρχεται στο ποσό των 455.859,98 ¤ και τα φορολογικά στοιχεία είχαν εκδοθεί από διάφορες εργολαβικές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόταν η ελεγχόμενη.
Όπως έγινε γνωστό ο φερόμενος ως δράστης τιμολόγησε 3 ξενοδοχειακές μονάδες της νήσου Ρόδου με διάφορες οικοδομικές εργασίες τις οποίες, με βάση τον έλεγχο που έγινε στα βιβλία και στα στοιχεία του, είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει. Οι επιθεωρητές έκαναν έλεγχο στις ξενοδοχειακές εταιρείες από τον οποίο δεν διαπιστώθηκε εικονικότητα συναλλαγών.
Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι φορολογικά στοιχεία που έλαβε από μία συνεργαζομένη με την ελεγχόμενη εταιρεία για υπεργολαβίες στα οικοδομικά έργα των ξενοδοχείων είναι εικονικά στο σύνολό τους. Η εταιρεία αυτή, όπως προέκυψε, δεν είναι απογεγραμμένη ως εργοδότης και δεν απασχόλησε ποτέ προσωπικό. Επιπλέον δεν παρακρατήθηκε ούτε και αποδόθηκε η παρακράτηση εργολαβικού φόρου.
Διαπιστώθηκε ακόμη ότι σε κανένα από τα φορολογικά στοιχεία της συνεργαζομένης με την ελεγχόμενη εταιρεία δεν προσδιορίζεται το είδος των υπηρεσιών. Η εξόφληση των μεταξύ των 2 επιχειρήσεων οφειλών ύψους 243.978,30 ¤ φέρεται να έγινε επιπλέον σε μετρητά.
Ο εργολάβος φέρεται παραπέρα να τιμολόγησε ακόμη δύο ξενοδοχειακές εταιρείες με διάφορες οικοδομικές εργασίες κατόπιν εργολαβικών συμφωνητικών. Προέκυψε όμως ότι φορολογικά στοιχεία που έλαβε από την μια άλλη εργολαβική εταιρεία στις χρήσεις 2006 και 2007 για υπεργολαβίες στα οικοδομικά έργα των ξενοδοχείων είναι εικονικά στο σύνολό τους.
Από την έρευνα προέκυψε συγκεκριμένα ότι και η εργολαβική εταιρεία που φέρεται να ανέλαβε υπεργολαβίες στα δύο ξενοδοχεία δεν είχε προσωπικό. Σύμφωνα με έγγραφο του καταστήματος ΙΚΑ Ρόδου, η εταιρεία απασχόλησε συγκεκριμένα δύο υπαλλήλους γραφείου. Εκτοτε δεν έχει ασφαλίσει προσωπικό. Επίσης, δεν έχει ασφαλίσει ποτέ εργατικό – οικοδομοτεχνικό προσωπικό.
Διαπιστώθηκε επομένως ότι ούτε η εν λόγω εταιρεία μπορούσε να προσφέρει οικοδομικές υπηρεσίες διότι δεν είχε το απαραίτητο συνεργείο προσωπικού, αλλά ούτε και αυτοπροσώπως οι δύο εταίροι της. απασχολήθηκαν ποτέ στα συγκεκριμένα έργα τα οποία τιμολογήθηκαν.
Αν και επιδόθηκαν στην εταιρεία αυτή δύο φορές προσκλήσεις για προσκόμιση των βιβλίων και στοιχείων της, και τις δύο φορές αρνήθηκε τον έλεγχο.
Προέκυψε ακόμη ότι ενώ η εταιρεία αυτή εξέδωσε στην ελεγχόμενη τιμολόγια αξίας 48.505¤ και 44.450 ¤, στις χρήσεις 2006 και 2007, δεν υπέβαλε δηλώσεις φόρου εισοδήματος.
Από την προανάκριση που διενεργήθηκε φέρεται να προέκυψε παραπέρα ότι δεν είχε συνταχθεί κανένα εργολαβικό συμφωνητικό αν και το ποσό που τιμολογήθηκε και αφορά εργολαβικές εργασίες στα δύο ξενοδοχεία είναι πολύ περισσότερο από τις 6.000,00¤ που προβλέπεται στο νόμο. Επίσης, δεν υπάρχει επιμέτρηση ή άλλα στοιχεία με τα οποία να προκύπτει το ύψος της αμοιβής και αναλυτικά το εκτελεσθέν έργο ή οι παρασχεθείσες υπηρεσίες.
Από την έρευνα στην εταιρεία του ίδιου εργολάβου προέκυψε ότι έλαβε και καταχώρησε στα βιβλία του το 2006 δύο τιμολόγια εταιρείας συμφερόντων συγγενούς εκείνης που είχε δήθεν αναλάβει υπεργολαβίες στα δύο ξενοδοχεία. Η αξία των τιμολογίων αυτών ήταν 134.999,99¤ και 11.999,99¤ ενώ αφορούσαν αγορά 5.550 τ.μ. πλακιδίων γρανίτη και 43.818 Kgr κόλλα πλακιδίων.
Προέκυψε από την έρευνα ότι τα ανωτέρω υλικά δεν εμπορευόταν η εταιρεία που φέρεται να τα τιμολόγησε.
Αν και ζητήθηκαν από τον ελεγχόμενο καθώς και από τους διαχειριστές της εταιρείας που φέρεται να πώλησε τα υλικά αυτά, δεν προσκομίσθηκαν φορολογικά στοιχεία που να δικαιολογούν την διακίνηση των αναγραφόμενων ποσοτήτων (5.550 τ.μ. πλακιδίων γρανίτη και 43.818 Kgr, κόλλα πλακιδίων). Εξάλλου δεν αναγράφεται στα τιμολόγια ο αριθμός του Δελτίου αποστολής με το οποίο θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί η μεταφορά των αγαθών. Επίσης, στο Δελτίο Αποστολής που θα έπρεπε να εκδοθεί, υπήρχε υποχρέωση ν’ αναγραφεί και ο αριθμός κυκλοφορίας του πρώτου μεταφορικού μέσου με το οποίο διακινήθηκαν τα αγαθά.
Αν και επιδόθηκαν στην οικία του ενός εκ των δύο διαχειριστών της εταιρείας αυτής, δύο φορές γραπτές προσκλήσεις προκειμένου να ελεγχθούν τα βιβλία, στοιχεία και οι συναλλαγές της εταιρείας, ο έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε διότι δεν τέθηκαν στη διάθεση του ελέγχου τα ζητηθέντα.

Προέκυψε ακόμη ότι ο ελεγχόμενος εργολάβος δεν διαθέτει επαγγελματική εγκατάσταση στην οποία θα μπορούσε να αποθηκεύσει τα αγαθά που αγόρασε με τα δύο ως άνω τιμολόγια. Επίσης, δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο που μπορεί να έχουν τοποθετηθεί οι αναγραφόμενες ποσότητες των πλακιδίων. Δεν έχει εκδοθεί κανένα φορολογικό στοιχείο από τον ελεγχόμενο εργολάβο με το οποίο να δικαιολογεί την πώληση από μέρους του 5.550 τ.μ. πλακιδίων γρανίτη και 43.818 Kgr, κόλλα πλακιδίων που αγόρασε. Κληθείς μάλιστα να διευκρινίσει που τοποθέτησε τα υλικά αυτά είπε ότι τα τοποθέτησε σε σπίτια ιδιωτών που δεν θυμάται.