Σε προτεραιότητα έχει τεθεί από τον επίκουρο Τακτικό Ανακριτή Ρόδου κ. Ιωάννη Καννάκη, πρωτοδίκη Πειραιά που αποσπάστηκε για 6μηνο στο Πρωτοδικείο Ρόδου, η κυρία Ανάκριση γύρω από την σκανδαλώδη υπόθεση της χωροθέτησης, αδειοδότησης και κατασκευής του έργου του αιολικού πάρκου της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ» στη θέση Πιθανίτης στον Ατάβυρο.
Ενώπιον του επίκουρου Ανακριτή κατέθεσε χθες ο πρώην πρόεδρος της επιχείρησης κ Μ. Χατζησάββας ενώ σήμερα έχει κληθεί να προσκομίσει περαιτέρω στοιχεία τα οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του επιβεβαιώνουν τα όσα έχει καταγγείλει σε βάρος δημοσίων λειτουργών.
Υπενθυμίζουμε ότι για την υπόθεση έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για:
1. Παθητική δωροδοκία με την αξία των ωφελημάτων να υπερβαίνει τα 73.000 ευρώ σε βάρος του Δημοσίου με συνολική ζημία άνω των 150.000 ευρώ.
2. Πλαστογραφία με χρήση με συνολικό όφελος άνω των 73.000 ευρώ σε βάρος του Δημοσίου με συνολική ζημία άνω των 150.000 ευρώ.
3. Εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
4. Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ο επίκουρος Ανακριτής θα εξετάσει εξάλλου τυχόν περίπτωση παράνομης διάθεσης χρηματικών ποσών από Ευρωπαϊκά Κονδύλια ενώ στα πλαίσια της κυρίας ανάκρισης πρόκειται να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής με τις Εισαγγελικές Αρχές της Γερμανίας.
Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν έχουν γνωστοποιηθεί στον OLAF, στον αρμόδιο οργανισμό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για υποθέσεις του είδους ο οποίος ήδη διενεργεί ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση.
Όπως έχει αποκαλύψει η «δ» ο κ. Xατζησάββας καταγγέλλει συγκεκριμένα ότι όταν διαπιστώθηκε από γράμμα – απάντηση με ημερομηνία 14/2/1997, που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 1002 της Περ/κής Διοίκησης Δωδ/σου, Διεύθυνση Δασών, Δ/ντη Δασών Δωδ/σου, ότι οι θέσεις, των προς εγκατάσταση Ανεμογεννητριών (ΑΓ) ήταν τοποθετημένες εκτός της έκτασης που είχε εκμισθώσει από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), από λάθος Τοπογράφου Μηχανικού προκειμένου να προχωρήσει το έργο αναγκάστηκε να «λαδώσει» δημόσιο λειτουργό με ποσό που υπερβαίνει τα 50 εκατ. δρχ ενώ του διέθεσε αντικείμενα αξίας όπως παροχή Δορυφορικών συστημάτων/συσκευών GPS. Iσχυρίζεται ακόμη ότι η «μίζα» αυτή ξεπλύθηκε στο χρηματιστήριο σε κωδικό συγγενούς του δημοσίου λειτουργού με την συνδρομή διαχειριστή μιας AEΛΔE που λειτουργούσε στη Pόδο!
Yποστηρίζει παραπέρα ότι μίζα ύψους 30 εκ. δρχ μέρος της οποίας δόθηκε σε προσωπικό λογαριασμό αρμόδιου της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας απαιτήθηκε για την διευθέτηση άλλου προβλήματος που ανέκυψε με την ίδια επένδυση.
Κάνει επίσης αναφορά σε ενέργειες που έγιναν προκειμένου η εταιρεία να λάβει ψευδές πιστοποιητικό ιδιοκτησίας του ακινήτου στο οποίο λειτουργεί τις εγκαταστάσεις της.
Yποστηρίζει παραπέρα ότι η Απόφαση Προέγκρισης Χωροθέτησης του Αιολικού Πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 12MW, στη θέση Πιθανίτης, εκδόθηκε με το «πραγματικό σχέδιο» του Τοπογράφου Μηχανικού, ενώ η άδεια Εγκατάστασης συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων, όπως Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, Πράξη Χαρακτηρισμού,, ήταν και εκδόθηκε με το «φτιαγμένο», «μαϊμού» σχέδιο, το οποίο κατασκεύασε δημόσιος λειτουργός και συνεργάτες αυτού έναντι αντιτίμου.
O κ. Xατζησάββας διατείνεται παραπέρα ότι επιτελής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας υποχρέωσε την εταιρεία να δεχτεί τη διαμεσολάβηση του έναντι αμοιβής 70 εκατ. δρχ προκειμένου να εγκριθεί το αίτημα της εταιρείας Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ, για την ένταξη του έργου στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου.
Iσχυρίζεται ακόμη ότι δόθηκαν υπέρογκες αμοιβές και προκαταβολές σε μηχανικούς προκειμένου να προωθηθεί μέσω επιτελών της ΔEH η διασύνδεση του έργου με το δίκτυο της ΔEH.
Σ’ ό,τι αφορά την τροποποίηση της ¶δειας Εγκατάστασης του έργου ο κ. Xατζησάββας υποστηρίζει στην ίδια καταγγελία ότι έγινε «ειδική συνάντηση» στα Γραφεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στη Ρόδο, παρουσία πρώην Γενικού Γραμματέα, υπαλλήλου υπηρεσίας της Περιφέρειας με αξιωματούχους της εταιρείας ΑΒΒ προκειμένου να σχεδιαστεί η μεθόδευση της τροποποίησης της ¶δειας Εγκατάστασης.
Iσχυρίζεται ότι διατέθηκαν 150 εκατ. δρχ. σε μετρητά κατά τη διάρκεια συναντήσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς εντεταλμένου συμβούλου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Nοτίου Aιγαίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η παράνομη τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης.
Iσχυρίζεται παραπέρα ότι ο εξοπλισμός του έργου εκφορτωνόταν από την ΑΒΒ στο Λιμάνι της Ρόδου παράνομα τον Μάιο 2001, ενώ η ¶δεια Εγκατάστασης είχε λήξει τον Μάρτιο του 2001.
Kάνει λόγο για απεσταλμένα από την ΑΒΒ με FAX, εικονικά τιμολόγια με υπέρογκες υπερτιμολογήσεις προς την εταιρεία Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε., για να χρησιμοποιηθούν από τα Όργανα της Επιτροπής Ελέγχου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Η Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/epimeni-oti-ladose-dimosious-ipallilous/