Η “δσπορ” το είχε επισημάνει, με σχετικό δημοσίευμα, το Σάββατο 4 Ιουλίου, αναφερόμενη στο θέμα των παρατηρητών διαιτησίας, όταν τόνισε, πως υπάρχουν ορισμένα πρόσωπα μέσα στο σύνδεσμο, που ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν, από την “κοινή” γραμμή την οποία αποφάσισαν να κρατήσουν τα μέλη της Δωδεκανήσου, σε πρόσφατη συνάντησή τους.
Τα παλαιότερα μέλη, του συνδέσμου, ήταν από την αρχή ενάντια στο νέο σύστημα το οποίο προσπαθεί να επιβάλλει η ΚΕΔ/ΕΠΟ, και οι λόγοι είναι προφανείς.
Η βάση του νέου συστήματος, που μπορεί να μην αναφέρεται πουθενά, όμως διακρίνεται ως συμπέρασμα του συνολικού περιεχομένου, είναι η ανανέωση στους κόλπους της διαιτησίας και το γκρέμισμα των “φιλοσοφιών” και των νοοτροπιών που κυριαρχούσαν τις τελευταίες δεκαετίες στο χώρο αυτό.
Προτείνεται, ένα πρόγραμμα, στο οποίο κυρίαρχη θέση έχει ο επαγγελματισμός, πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα (θα αναφερθούμε προσεχώς με περισσότερες λεπτομέρειες). Θεωρεί, ότι αυτή η μετάβαση, δεν μπορεί να γίνει μονάχα σε επίπεδο λειτουργίας, αλλά είναι απαραίτητη η ανανέωση και σε επίπεδο προσώπων, προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα, σύμφωνα με τους ανθρώπους που πρότειναν τις αλλαγές. Για το λόγο αυτό, οι νέες βεβαιώσεις των παρατηρητών διαιτησίας (Αρχιδιαιτητής), μπαίνουν στη διαδικασία των εξετάσεων, όπως μπήκε για τον ίδιο λόγο, και το χρονικό όριο, των 63 ετών.
Ο σύνδεσμος της Δωδεκανήσου, έδειξε αρχικά την πρόθεση να πάει κόντρα σε αυτή την αλλαγή, στην προσπάθεια του να κατοχυρώσει το δικαίωμα του αρχιδιαιτητή, το οποίο είχαν τα παλαιότερα μέλη, μέσα από τις προηγούμενες διαδικασίες και τα συστήματα που επικρατούσαν.
Πλέον, αυτές οι αλλαγές, δεν επηρεάζουν μονάχα το θέμα των αρχιδιαιτητών, καθώς έχουν προεκτάσεις, βασισμένες πάνω στη λογική της ανανέωσης και που αναμένεται να επηρεάσει όλους τους συνδέσμους ανά την Ελλάδα, μέσω των προσώπων που θα κληθούν να υλοποιήσουν την μετάβαση και αυτοί είναι οι νέοι Αρχιδιαιτητές, που θα προκύψουν μέσα από την υπό εξέλιξη διαδικασία. Θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια, οι παλιοί διαιτητές να ελέγχουν τα πάντα στους κόλπους της διαιτησίας, με το αξίωμα του Αρχιδιαιτητή και λόγω παλαιότητας, αλλά και συμμετοχών στα εθνικά πρωταθλήματα. Ισχυε η ιεραρχία.
Ενα βημα πριν
την αλλαγη
Κάποια από τα παλιά μέλη, βάσει των νέων οδηγιών, θα τεθούν εκτός παιχνιδιού. Συνεπάγεται με την αντικατάσταση τους και την ανάδειξη νέων προσώπων στις θέσεις κλειδιά, των κατά τόπους συνδέσμων της χώρας μας.
Αυτοί είναι και ο βασικοί λόγοι για τους οποίους άλλαξε η απόφαση την οποία έλαβαν την Πέμπτη το βράδυ, οι παρατηρητές διαιτησίας της Δωδεκανήσου που ουσιαστικά δημιούργησε ρήγματα, εντός του συνδέσμου και στις σχέσεις μεταξύ των παλιών και νέων μελών.
Βέβαια δεν ήταν μόνο αυτό το στοιχείο που οδήγησε στην απόφαση, την οποία αναμενόταν να ανακοινώσει χθες το απόγευμα ο Δημήτρης Κάπρος, σε όλα τα μέλη του συνδέσμου. «Οσοι έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στις εξετάσεις μπορούν να το πράξουν».
Ηταν και οι ισχυρές πιέσεις τις οποίες δέχθηκαν οι νέοι παρατηρητές διαιτησίας, για να δώσουν το παρών.
Οι πληροφορίες της “δσπορ” έκαναν λόγο για σοβαρές πιέσεις, προς τα μέλη της Δωδεκανήσου που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και πιθανά κίνητρα τα οποία δεν θα τα επιβεβαιώσει κανείς.
Το θέμα της σύμπνοιας των απόψεων, μέσα στο σύνδεσμο, είναι ένα ακόμη θέμα.
Η κοινή απόφαση που λήφθηκε μεταξύ παλιών και νέων παρατηρητών διαιτησίας, έμεινε ως μία καλή ανάμνηση περισσότερο στα παλαιότερα μέλη που προς στιγμή απέδειξαν ότι συνεχίζουν να ελέγχουν το παιχνίδι.
Η απόφαση να συμμετάσχουν στις εξετάσεις τα νέα μέλη, μοιάζει με “ανταρσία” και αποδεικνύει ότι η ενότητα στο χώρο των διαιτητών, αποτελεί ουτοπία.
Το ποια θα είναι η αυριανή ημέρα μέσα στο σύνδεσμο, είναι μία κατάσταση η οποία θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις των “ενοίκων” της Παπαζαχαρίου, αν δηλαδή οι παλαιότεροι κατανοήσουν ότι οι νεότεροι ακολουθούν το πρόγραμμα, το οποίο τους ταιριάζει περισσότερο, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον το οποίο έζησαν σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι ίδιοι που πλέον βρίσκονται ένα βήμα πριν από την “περιθωριοποίησή” τους. Αν κατανοήσουν ότι ο “εχθρός” δεν είναι η φιλοδοξία του νέου παρατηρητή, αλλά ο χρόνος που άφησε τα σημάδια του, ίσως να δημιουργηθεί ένα καλύτερο πλαίσιο λειτουργίας το οποίο έχει ανάγκη η δωδεκανησιακή διαιτησία.
Ξεκινησε η διαδικασια
Το αργότερο έως την Τετάρτη θα αποσταλούν όλες οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων παρατηρητών διαιτησίας, συνοδευμένες από το παράβολο και τις ιατρικές εξετάσεις (οφθαλμολογικές, παθολογικές).
Στις 21 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις, των παρατηρητών διαιτησίας και στις 23 των εκπαιδευτών.