Ειδήσεις

Το τέλος της νυχτερινής διασκέδασης στα δρομάκια της Μεσαιωνικής Πόλης

Απολύτως επιβεβαιώθηκαν τα ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» σχετικά με την άνθιση που θα γνωρίσει ξανά το κέντρο της πόλεως Ρόδου, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας θα εγκαταλείψει τα διάφορα κέντρα διασκέδασης και θα επικεντρωθεί στους πεζόδρομους περιμετρικά στο Μαντράκι. Το πέρασμα των μηνών ήρθε για να επιβεβαιώσει τα όσα είχαν εκτιμηθεί ότι πρόκειται να εξελιχθούν. Το επόμενο στάδιο, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της αγοράς είναι η εγκατάλειψη της μαζικής νυχτερινής διασκέδασης στη Μεσαιωνική Πόλη.

Πιο συγκεκριμένα, τα μπαρ και τα κλαμπ της μεσαιωνικής πόλης αποτελούσαν επί χρόνια το σημείο αναφοράς της νυχτερινής διασκέδασης για τη Ρόδο. Η «άνθιση της νύχτας» για τη συγκεκριμένη περιοχή ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 – αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν πρόσωπα με κύκλο στον τοπικό καλλιτεχνικό χώρο δημιούργησαν τα πρώτα μπαρ σε σημεία όπου άλλοτε δεν περπατούσε ούτε ψυχή ζώσα. Αυτό απετέλεσε την εκκίνηση και επειδή επρόκειτο για μια επιτυχημένη εκκίνηση, ακολούθησαν αρκετές άλλες αντίστοιχες δράσεις.
Μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις τριών ετών, στη Μεσαιωνική Πόλη δημιουργήθηκαν μερικές δεκάδες χώροι διασκέδασης για τους ντόπιους. Τους ντόπιους ακολούθησαν και οι τουρίστες, δημιουργώντας έτσι ένα συνδυασμό πελατών που λειτουργούσε αποκλειστικά υπέρ των καταστηματαρχών αυτής της κατηγορίας. Μάλιστα, υπήρχε μια κατηγορία κόσμου που συνέδεε τις εικόνες των δρόμων της Μεσαιωνικής Πόλης, με τις αντίστοιχες που εμφάνιζαν οι δρόμοι στο Γκάζι και στου Ψυρρή της Αθήνας (που επίσης γνώριζαν τεράστια άνθιση).
Η εξέλιξη αυτή είχε άμεση επίπτωση και στις τιμές των ενοικίων. Ετσι, ενώ για έναν ισόγειο χώρο, στους παράδρομους της Παλιάς Πόλης, 50 τμ εζητείτο μίσθωμα ύψους 300 – 400 ευρώ και απαιτείτο η παρέλευση αρκετά μεγάλου χρονικού διαστήματος μέχρις ότου βρεθεί ενοικιαστής, αμέσως μετά το ξέσπασμα, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Τα μισθώματα τριπλασιάσθηκαν και σε ορισμένες φορές τετραπλασιάστηκαν. Επιπρόσθετα οι ιδιοκτήτες ζητούσαν «αέρα» μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ για να διαθέσουν το χώρο τους. Δεν υπήρχε το αίσθημα του παραλογισμού ούτε στους ιδιοκτήτες, ούτε και στους ενοικιαστές. Υπήρχε μεγάλη ζήτηση στη Μεσαιωνική Πόλη και εάν κάποιος ήθελε εν τέλει να γίνει πρόσωπο με «γόητρο», δημιουργούσε ένα μπαρ στους γνωστούς δρόμους.
Το γλέντι για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου έφτασε στο τέλος. Οι πελάτες μετακινήθηκαν από τη Μεσαιωνική Πόλη και κατευθύνθηκαν προς τους πεζόδρομους του κέντρου. Αυτό ξεκίνησε αργά από πέρυσι δείχνοντας τα πρώτα σημάδια και φέτος αποκαλύφθηκε στην πλήρη του διάσταση.
Με το πέρας του φετινού καλοκαιριού, από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Νοέμβρη, τοποθέτησαν  πινακίδες ενοικιάσεως σε περισσότερα από 15 καταστήματα περιμετρικά της κεντρικής πλατείας Ιπποκράτους (η πλατεία με το μεγάλο συντριβάνι) της παλιάς πόλης. Οι πινακίδες αυτές ήρθαν για να προστεθούν στις δεκάδες άλλες που υπήρχαν ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η «δημοκρατική», ο υψηλότερος «αέρας» που δόθηκε φέτος για κατάστημα ήταν 8.000 ευρώ. Επρόκειτο για γωνιακό χώρο (20 τμ) που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες των θαμώνων στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης (στους παράδρομους της Παλιάς Πόλης). Εν τέλει, λόγω της αναδουλειάς, το συγκεκριμένο κατάστημα έκλεισε και μόλις την περασμένη Δευτέρα, τοποθετήθηκε στην πόρτα του το γνωστό «ενοικιάζεται».
Τα μισθώματα που τώρα επιζητούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν μειωθεί αρκετά. Ποσά της κατηγορίας των 1.500 και 2.500 ευρώ για «τρύπες» έχουν πάρει την κατιούσα πορεία. Οι τιμές ακόμα δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από 10 χρόνια, όμως αυτό θεωρείται σίγουρο ότι θα συμβεί, καθώς δεν υπάρχουν ενοικιαστές πρόθυμοι να δραστηριοποιηθούν στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο κύκλος της νυχτερινής διασκέδασης στη Μεσαιωνική Πόλη έχει κλείσει. Με εξαίρεση συγκεκριμένα καταστήματα που εξακολουθούν να διατηρούν αρκετή πελατεία, όλα τα υπόλοιπα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.  Συμβαίνει, ό,τι ακριβώς είχε συμβεί πριν από 12 -14 χρόνια με την οδό Ορφανίδου που συγκέντρωνε αρκετούς Ρόδιους.
Οι πεζόδρομοι του κέντρου είναι εκείνοι που σήμερα μονοπωλούν το ενδιαφέρον όλων των Ροδιτών. Αυτό, σύμφωνα με τους επαγγελματίες των συγκεκριμένων κλάδων, θα έχει χρονική διάρκεια τουλάχιστον 10ετίας. Μετά ίσως μια άλλη περιοχή της πόλης θα κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου.

Οι επαγγελματίες της νύχτας αποδίδουν αυτή τη διαρκή μετακίνηση, σε μια σειρά από παράγοντες. Πέρα από την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος του κόσμου, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι όροι των μισθωτηρίων συμβολαίων των ακινήτων. Τα συμβόλαια υπογράφονται για έξι ή εννέα χρόνια, με δικαίωμα παράτασης μέχρι τα 12 χρόνια. Μετά την παρέλευση της 12ετίας θα πρέπει να υπογραφούν καινούργια συμβόλαια, γεγονός που δημιουργεί πιθανότητα μεγάλης αύξησης του μισθώματος και απαίτησης «αέρα» από τους ιδιοκτήτες (διότι εν τω μεταξύ αυξήθηκε η εμπορικότητα του δρόμου). Ετσι, καθίσταται οικονομικότερη η αλλαγή έδρας, παρά η ανανέωση του συμβολαίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • LOUKAS MPISTARAKHS    07.11.2014 01:21

    Ο ΡΩΜΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΛΑ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ
    ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΙΜΑ
    ΣΕ ΑΛΛΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ.
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΔΙΟΤΙ
    ΘΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ
    ΒΑΡΤΕΝ ΒΙΕΤΤΕ..
    ΛΟΥΚΑΣ
    ΦΙΛΟΣ

Σχολιασμός άρθρου