Δύο χρόνια πέρασαν από την “ακαριαία” παρέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου για τον κολασμό ιδιωτών και ξενοδόχων που φέρονται να μην επιτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε κοινόχρηστες παραλίες και η προκαταρκτική εξέταση που παραγγέλθηκε βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Η Εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε εξ΄αφορμής εγκυκλίου του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που αφορούσε την απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης πολιτών στην παραλία του Ελληνικού αλλά και με αφορμή την ανακοίνωση λήψης μέτρων για τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες από δημάρχους και εκπροσώπους της Πολεοδομίας και του ΤΕΕ, που συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό την προεδρία του αντινομάρχη Γιάννη Χριστοφάκη.
Συγκεκριμένα είχε αποφασιστεί η λήψη μέτρων από κλιμάκια, αποτελούμενα από στελέχη των κατά τόπους Δήμων, της Πολεοδομίας και μηχανικών – μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Επίσης η παρακολούθηση και από τους ΟΤΑ της Ρόδου, της διαδικασίας ανέγερσης και ολοκλήρωσης μιας οικοδομής, ενώ ανάλογος θα είναι ο έλεγχος σε κτίσματα επί της εθνικής οδού και του επαρχιακού δικτύου, όπου παρατηρούνται εξόφθαλμες περιπτώσεις παράνομης οικοδόμησης.
Παρά τις εξαγγελίες και σε πολιτικό επίπεδο δεν έχει γίνει τίποτα για την επίλυση του μείζονος ζητήματος
Μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ο Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου κ Δ. Μπελντέκος απηύθυνε με επιστολή του αίτημα στους ΟΤΑ που συμμετείχαν στην σύσκεψη για να του γνωρίσουν περιπτώσεις αυθαίρετης απαγόρευσης πρόσβασης σε παραλίες του νησιού προκειμένου να επιληφθεί αρμοδίως ως έχων την συγκεκριμένη αρμοδιότητα.
Εν πάση περιπτώσει οι πρώτες καταθέσεις στα πλαίσια της προανάκρισης, που συνεχίζεται μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου στον Πταισματοδίκη Ρόδου για τη διενέργεια συμπληρωματικών ερευνών, είχαν ληφθεί το Νοέμβριο του 2007.
Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας κλήθηκε ο προϊστάμενος της ΚΥΔ κ Δ. Μπελντέκος ο οποίος επεσήμανε ότι το νομικό καθεστώς που αφορά την προστασία των κοινοχρήστων χώρων του αιγιαλού και παραλίας στα Δωδεκάνησα διέπεται αφενός από τον Κτηματολογικό Κανονισμό και αφετέρου από το Νόμο 2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας. Τόνισε ότι η υπηρεσία έχει ήδη επιληφθεί εκδίδοντας πρωτόκολλα σε βάρος καταληψιών ενώ επικεντρώθηκε σε παρεμβάσεις εντός κοινοχρήστου χώρου στο Λαδικό από ιδιώτη ο οποίος έχει ζητήσει τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων.
Αναφορά έκανε ακόμη και σε κατάληψη στην περιοχή Τραγανού επισημαίνοντας ότι είναι στη διαχείρηση της ΕΤΑ και ότι εκεί υπάρχει χάραξη γραμμής αιγιαλού και παραλίας. Τόνισε μάλιστα ότι η 95 ΑΔΤΕ πέραν του στρατιωτικού φυλακίου που χρησιμοποιεί έχει επεκταθεί και σε κατασκευές μπαρ, εστιατορίου κλπ.
Σε ότι αφορά καταγγελίες για το Δήμο Νότιας Ρόδου ο κ Μπελντέκος τόνισε ότι οι απαντήσεις που έχει λάβει αρμοδίως είναι ασαφείς.
Ιδιαίτερη μνεία κάνει εξάλλου και σε έρευνα που έγινε από την ΚΥΔ στο πολιτιστικό μνημείο της Καλλιθέας επισημαίνοντας ότι για την είσοδο των πολιτών στην περιοχή εισπράττεται παρανόμως εισιτήριο.
Στα πλαίσια της ίδιας έρευνας κατάθεση έχει δώσει και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Δημοτικού Διαμερίσματος Λαχανιάς κ Ι. Γαλαντόμος επισημαίνοντας ότι στη θέση “Σαλαμίνα” έχουν κτιστεί κατοικίες και έχουν γίνει καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων.
Ο Αντιδήμαρχος Νότιας Ρόδου κ Ι. Λαουδίκος αναφέρθηκε σε κατάθεση του σε δεκάδες φωτογραφίες με παρεμβάσεις του είδους στην ζώνη ευθύνης του.
Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί δεν περιλαμβάνει εξόφθαλμες παραβάσεις του είδους σε υπόλοιπες περιοχές της Ρόδου, κυρίως κατά μήκος της επαρχιακής οδού Ρόδου Καλλιθέας που υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες.
Μένει έτσι να διαπιστωθεί ποια θα είναι η πορεία της έρευνας καθώς τα παράπονα των λουομένων και αυτή τη θερινή περίοδο είναι ουκ ολίγα.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/empodizete-i-prosvasi-politon-stis-paralies/