ΕΔΕ από Επιθεωρητές Υγείας για τη διαχείριση συντάξεων στο “Χαραλάμπειο”

Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από κλιμάκιο Επιθεωρητών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας & Πρόνοιας για τη διαπίστωση τυχόν παρατυπιών στην οικονομική διαχείριση των συντάξεων τροφίμων του Οίκου Ευγηρίας Δωδεκανήσου “Χαραλάμπειο Γηροκομείο”, προκάλεσε ανώνυμη καταγγελία που φέρεται να εκπορεύεται από πρώην υπάλληλο του ιδρύματος!!
Η διοίκηση του ιδρύματος βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να «απολογείται» στους επιθεωρητές και για μια σειρά από έργα που έγιναν για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του γηροκομείου καθώς ο ανώνυμος λιβελογράφος, που επιχειρεί κυρίως να πλήξει τον Πρόεδρο του ιδρύματος κ Αντ. Κωστάκη, κατήγγειλε ότι τα έργα αυτά, που έγιναν προς όφελος των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του, είναι αυθαίρετα!!
Οι επιθεωρητές στον πρώτο έλεγχο που διενήργησαν διαπίστωσαν μεταξύ άλλων σε πόρισμα που εξέδωσαν ότι η οικονομική διαχείριση του ιδρύματος ασκείται ορθώς πλην όμως δεν έχει γίνει ποτέ κατασταλτικός έλεγχος των δαπανών από την υπηρεσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου παρ’ ότι το ίδρυμα έχει στείλει στην υπηρεσία του Επιτρόπου και τα απολογιστικά στοιχεία του 2007.
Αφού τονίζεται στο πόρισμα ότι οι απολογιστικές καταστάσεις, οι εγγραφές στο βιβλίο Ταμείου καθώς και τα ποσά που αναγράφονται στα ΧΕ και Γραμ. Είσπραξης συμφωνούν απόλυτα οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι τα ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης τα οποία έχουν υπογράψει οι εκπρόσωποι του Οίκου Ευγηρίας και οι μισθωτές για 3 διαμερίσματα που βρίσκονται στην οδό Σ. Ζερβού στο Νέο Φάληρο δεν παρακολουθούνται και δεν ζητούνται βάσει αυτών ετήσιες αυξήσεις.
Οι επιθεωρητές μεταξύ άλλων ζήτησαν από τη διοίκηση του γηροκομείου να κλείσει έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου που λειτουργούσε. Τονίζουν παραπέρα ότι η εξόφληση των χρηματικών ενταλμάτων μέχρι το έτος 2006 γινόταν με μετρητά και όχι με έκδοση επιταγών στο όνομα των δικαιούχων.
Διαπίστωσαν ακόμη ότι κατά την εκτέλεση συμβάσεων για την προμήθεια ελαιολάδου, οπωροπηκευτικών, κρεάτων – πουλερικών και ψαριών δεν είχε ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία της έκπτωσης επί της μέσης λιανικής τιμής του δελτίου πιστοποίησης τιμών που εκδίδεται από την υπηρεσία Εμπορίου της Νομαρχίας.
Για τις περίφημες καταγγελίες περί αυθαίρετων οικοδομικών εργασιών οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι για τις εργασίες επισκευής που γινόντουσαν στον οίκο ευγηρίας δεν συντασσόντουσαν οικονομοτεχνικές περιγραφές των έργων από μηχανικό και οι συμβάσεις που υπογραφόντουσαν ήταν ελλιπείς, διότι δεν περιλάμβαναν την περιγραφή των εργασιών, το είδος των υλικών καθώς και τη συμφωνηθείσα τιμή.
Μνεία κάνουν ακόμη στο γεγονός ότι για αγορά πλακιδίων που έγινε από εταιρία δεν συντάχθηκε και δεν υπογράφηκε πρωτόκολλο παραλαβής.
Τονίζουν ότι κατατέθηκε στον Επίτροπο ένταλμα για την κατασκευή ταράτσας 70 τ.μ. από οπλισμένο σκυρόδεμα χωρίς να υπάρχει μελέτη κατασκευής, πιστοποίηση εργασιών και πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής του έργου. Οι επιθεωρητές προσθέτουν ότι τα στοιχεία αυτά συγκεντρώθηκαν και υποβλήθηκαν αρμοδίως και ο Επίτροπος ενέκρινε τη δαπάνη.
Βρέθηκαν εξάλλου στις αποθήκες τρόφιμα μη κατάλληλα και οι επιθεωρητές επεσήμαναν ότι αυτά πρέπει να καταστρέφονται αφού συνταχθεί πρώτα δελτίο καταστροφής.
Πέραν ωστόσο των ως άνω επουσιωδών διαπιστώσεων των επιθεωρητών στις προτάσεις των οποίων συμμορφώθηκε πλήρως η διοίκηση του ιδρύματος πονοκέφαλο αλλά και εκνευρισμό έχουν προκαλέσει υπόνοιες που εκφράστηκαν από τον ανώνυμο καταγγέλοντα αλλά και από μια πρώην υπάλληλο του γηροκομείου για παρατυπίες στη διαχείριση των συντάξεων…
Στο επίκεντρο μάλιστα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης έχει βρεθεί η περίπτωση μιας εκλιπούσης τροφίμου που πραγματοποίησε δωρεά στο ίδρυμα από τα λεφτά της σύνταξης της ενώ ταυτόχρονα δώριζε μικροποσά της τάξεως των 50 ευρώ στο προσωπικό του ιδρύματος κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα!
Οι επιθεωρητές έχουν κρίνει παράτυπη τη διαδικασία και σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ΕΔΕ που διενήργησαν καταλογίζουν τα μικροποσά που είχε δωρίσει η εκλιπούσα στους υπαλλήλους!
Εν πάση περιπτώσει στο προκαταρκτικό τους πόρισμα αναφέρεται ότι η διαχείριση των συντάξεων των περιθαλπομένων του ιδρύματος εκτός ελαχίστων περιπτώσεων γίνεται από τους ίδιους. Οι ίδιοι οι τρόφιμοι εισπράττουν και διαχειρίζονται κατά το δοκούν τις συντάξεις τους. Επειδή όμως ένας μικρός αριθμός τροφίμων δεν ήταν ικανοί να εισπράττουν και να διαχειρίζονται τις συντάξεις, η διοίκηση σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του ιδρύματος αποφάσισε να συστήσει μια τριμελή επιτροπή με σκοπό να διαχειρίζεται τις συντάξεις όσων εκ των τροφίμων δεν ήταν σε θέση να τις διαχειριστούν μόνοι τους και με δική τους βούληση.
Μετά από καταμέτρηση στις καρτέλες των νοσηλευόμενων που έκαναν οι επιθεώρητας προέκυψε μια διαφορά 32,31 ευρώ ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις διαπίστωσαν ότι χρεώθηκαν μεγάλα ποσά με εντολή της διοίκησης.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται συγκεκριμένα στην περίπτωση μιας εκλιπούσας που δώρισε τον Δεκέμβριο του 2004 700 ευρώ στο προσωπικό του ιδρύματος, τον Μάιο του 2005 ακόμη 700 ευρώ, τον Ιανουάριο του 2008 100 ευρώ, τον Απρίλιο του 2006 850 ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2006 6000 ευρώ τον Ιούλιο του 2007 1.700 ευρώ και τον Φεβρουάριο του 2008 3.000 ευρώ υπέρ του γηροκομείου.
Η γυναίκα απεβίωσε στις 29 Φεβρουαρίου 2008 δύο μέρες μετά την τελευταία δωρεά. Μια κοινωνική λειτουργός που εργαζόταν στο ίδρυμα χαρακτήρισε στους επιθεωρητές ως παράτυπη κυρίως την τελευταία δωρεά.
Το υπόλοιπο των χρημάτων της εδόθη για την κατασκευή μνήματος ενώ η τρόφιμος αυτή είχε καταθέσει στο ασφαλιστικό της ταμείο αποδείξεις αποκλειστικής νοσοκόμας αλλά οι επιθεωρητές δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν αν τα ποσά αυτά εγκρίθηκαν και ποιος τα εισέπραξε.
Στην καρτέλα ενός άλλου τροφίμου εμφανίζονται δύο εντολές για ανάληψη χρημάτων συνολικού ύψους 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2005 και τον Ιούλιο του 2008. Ο τρόφιμος αυτός απεβίωσε την 27η Αυγούστου 2006 και στις 6 Σεπτεμβρίου 2008 το υπόλοιπο του λογαριασμού του 203,02 ευρώ έκλεισε χωρίς να εμφανίζεται ποιος εισέπραξε το ποσό αυτό,
Αναφορά γίνεται ακόμη και στη διαχείριση 2051 ευρώ μιας εκλιπούσης τροφίμου και τονίζεται ότι 500 ευρώ διατέθηκαν για τα έξοδα της κηδείας της, 350 ευρώ για το μνήμα της, 440 ευρώ για πραγματοποίηση εκδρομής των τροφίμων και 770 ευρώ δωρεά στα κορίτσια του ιδρύματος.