Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
«Είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που η τρόικα και το μνημόνιο θα αποτελούν παρελθόν. Μετά τις μεγάλες, τις δυσβάσταχτες για τους πολλούς θυσίες, η χώρα μπαίνει σιγά – σιγά στον προθάλαμο, που τη βγάζει από την κρίση και την οδηγεί στην επόμενη μέρα».
Στο γεγονός ότι έχουν περάσει τα δύσκολα για την Ελλάδα και μπαίνει σε εφαρμογή ο οδικός χάρτης για την απεμπλοκή από το μνημόνιο και το ΔΝΤ, αλλά και για τη σταδιακή ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν τα ασθενέστερα και τα μεσαία οικονομικά στρώματα, αναφέρεται, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης.
Ο κ. Μιχελάκης υπογραμμίζει, πως την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται στις πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το χρέος, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας στη χώρα.
«Έτσι, όμως, δεν στρέφεται απλά και μόνο εναντίον της κυβέρνησης. Πλήττει την ίδια τη χώρα. Υπονομεύει την οικονομία και τα συμφέροντα των πολιτών. Και όλα αυτά τη στιγμή που δίνουμε αγώνα για να απεμπλακούμε από το μνημόνιο και την τρόικα. Προφανώς χωρίς μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να μην έχει λόγο πολιτικής ύπαρξης».
Σε ερώτηση σχετικά με την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Γιάννης Μιχελάκης εκτιμά, πως οι βουλευτές δεν θα παίξουν μικροκομματικά παιχνίδια, που οδηγούν σε πολιτική ανωμαλία και επιφυλάσσουν σοβαρούς κινδύνους εθνικής περιπέτειας και θα πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει.
Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Μιχελάκη, αναλυτικά:
• Εκτιμάτε πως θα είναι επιτυχής η έκβαση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, και επί της αξιολόγησης και, παράλληλα, με τους εταίρους; Είναι σε καλύτερο δρόμο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας;
Η κυβέρνηση, μετά από δύσκολες αποφάσεις και μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της και απαιτεί από τους εταίρους της να ανταποκριθούν κι εκείνοι στις δικές τους. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα και βγήκαμε στις αγορές όχι μόνο νωρίτερα, αλλά και με καλύτερους όρους απ’ ό,τι περίμεναν όλοι, γεγονός που αποτελεί έμπρακτη επιβράβευση για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
• Θεωρείτε πως δεν είναι μακριά η ημέρα που η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεφύγει από τη στενή επιτήρηση και το σφικτό κλοιό των μνημονίων; Αυτό θα γίνει χωρίς άλλα σκληρά μέτρα;
Είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που η τρόικα και το μνημόνιο θα αποτελούν παρελθόν. Μετά τις μεγάλες, τις δυσβάσταχτες για τους πολλούς θυσίες, η χώρα μπαίνει σιγά – σιγά στον προθάλαμο που τη βγάζει από την κρίση και την οδηγεί στην επόμενη μέρα. Η θέση της κυβέρνησης για νέα μέτρα είναι ξεκάθαρη. Όχι μόνο δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, αλλά ήδη έχουν ξεκινήσει και οι πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των πολιτών. Υπάρχουν ήδη η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η σταδιακή αποκατάσταση μισθών στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, η αύξηση των δόσεων για τους οφειλέτες στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η ρύθμιση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων και η παράταση στην προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
• Θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να πιέζει για τη διεξαγωγή εκλογών;
Όσα θα διακυβεύονται τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όταν η Βουλή θα κληθεί να αναδείξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι θα φέρουν όλους τους συναδέλφους στο ύψος των περιστάσεων. Μπροστά στο εθνικό συμφέρον και τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού θα συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι και θα ματαιωθούν τα σχέδια που απεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για θεσμική εκτροπή. Οι βουλευτές δεν θα παίξουν μικροκομματικά παιχνίδια που οδηγούν σε πολιτική ανωμαλία και επιφυλάσσουν σοβαρούς κινδύνους εθνικής περιπέτειας.
• Ποια απάντηση πρέπει να δοθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, που δια στόματος του κ. Σκουρλέτη εκτιμά ότι η κυβέρνηση είναι ανίσχυρη, δεν είναι αντιπροσωπευτική και ταυτόχρονα καλείται να χειριστεί κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα;
Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται στις πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το χρέος, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας. Έτσι, όμως, δεν στρέφεται απλά και μόνο εναντίον της κυβέρνησης. Πλήττει την ίδια τη χώρα. Υπονομεύει την οικονομία και τα συμφέροντα των πολιτών. Και όλα αυτά τη στιγμή που δίνουμε αγώνα για να απεμπλακούμε από το μνημόνιο και την τρόικα. Προφανώς χωρίς μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να μην έχει λόγο πολιτικής ύπαρξης.
• Παρά τη δήλωση του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά πως δεν θα γίνουν στην παρούσα φάση εκλογές, θεωρείτε πως η ΝΔ θα πρέπει να ετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο και να ανοίξει το θέμα των υποψηφιοτήτων;
Η ΝΔ οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για κάθε πιθανό ενδεχόμενο.
• Να υπάρξει συνεννόηση σχετικά με την αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους, με σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με φόντο το μέλλον της χώρας;
Υπάρχει ήδη πρόσκληση συνεννόησης -και μάλιστα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά- που αφορά στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή άλλωστε η συνεννόηση αποτελεί και συνταγματική επιταγή. Γιατί το Σύνταγμα απαιτεί 180 ψήφους για την εκλογή Προέδρου; Μήπως για να δώσει σε μια μειοψηφία 121 βουλευτών το δικαίωμα να αποφασίζει κόντρα στη βούληση των πολλών; Όχι βέβαια. Θεσπίστηκε για να δώσει τη δυνατότητα ανάδειξης στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα προσώπου ευρύτερης αποδοχής. Όμως όταν ο κ. Ν. Παπάς, διευθυντής του κ. Τσίπρα, δήλωσε ότι σε μία τέτοια συνάντηση το πρώτο που θα ζητήσει θα είναι η παραίτηση της κυβέρνησης, τορπιλίζεται κάθε προσπάθεια συνεννόησης.
• Πώς σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις που δεν δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει για την σωτηρία της χώρας;
Οι δημοσκοπήσεις, που λέτε, έγιναν στην πιο δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση και άρα για τη Νέα Δημοκρατία. Επομένως, από τη στιγμή που τελειώνουν τα δύσκολα και μπαίνει σε εφαρμογή ο οδικός χάρτης για την απεμπλοκή από το μνημόνιο και το ΔΝΤ, αλλά και για τη σταδιακή ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν τα ασθενέστερα και τα μεσαία οικονομικά στρώματα, το κλίμα θα αλλάξει. Τα πρώτα σημάδια έχουν ήδη φανεί. Η ύφεση τελειώνει, η ανεργία μειώνεται και λαμβάνονται σημαντικά μέτρα ανακούφισης των πολιτών.
• Σε όλη τη χώρα διεξάγονται εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση της ΝΔ. Τι χρειάζεται το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για να μη χάνει την επαφή με τον κόσμο και να οδηγηθεί σε μια νέα εποχή με τις λιγότερες δυνατές φθορές;
Η ΝΔ εδώ και 40 χρόνια υπηρετεί την Ελλάδα με συνέπεια και κοινωνική ευαισθησία, βάζοντας πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον. Όλοι γνωρίζουν ότι πρόσφατα αναγκάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις για τη διάσωση της χώρας, παραβλέποντας το πολιτικό κόστος. Τώρα όμως με σίγουρα και σταθερά βήματα οδηγεί την εθνική μας οικονομία στην οριστική έξοδο από την κρίση. Η χώρα μετά από μεγάλες θυσίες γυρίζει σελίδα και οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για να οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή.