Περίπου έξι μήνες πριν από την πραγματοποίηση εκλογών στα εμπορικά, βιοτεχνικά και επαγγελματικά επιμελητήρια της χώρας, η κυβέρνηση φαίνεται να «ανοίγει» το ζήτημα της αλλαγής του νομικού πλαισίου που αφορά στη λειτουργία τους.
Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου στις Σέρρες.
O πρόεδρος του ΕΒΕ Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση του επιμελητηριακού θεσμού, στη «δημοκρατική»…
«Δεν μπορεί να υπάρχει επιχειρηματικότητα και καμία περίπτωση επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη χωρίς ισχυρό επιμελητηριακό θεσμό. Σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της νησιωτικής χώρας, η συγχώνευση των Επιμελητηρίων του Νοτίου Αιγαίου. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού. Η Μύκονος δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με την Κάρπαθο».
Οι αλλαγές που σχεδιάζονται, ως στόχο έχουν να ισχυροποιήσουν τα Επιμελητήρια μέσω της εξασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητάς τους, ενώ παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένας κύκλος συγχωνεύσεων προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρά Επιμελητήρια.
Η συγχώνευση των Επιμελητηρίων ήταν ένα ζήτημα που είχε τεθεί όταν υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου), ωστόσο δεν προχώρησε, κάτω από τις αντιδράσεις των παραγόντων των Επιμελητηρίων.
Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων και σήμερα παραμένουν αντίθετοι με τις συγχωνεύσεις, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι λειτουργικές και δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στα μέλη τους.
Η οικονομική ενίσχυση των Επιμελητηρίων επιδιώκεται να επιτευχθεί μέσω της υποχρεωτικής εγγραφής όλων των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, καταβάλλοντας ένα εφάπαξ ποσό. Δεν θα είναι, όμως, υποχρεωτική η ετήσια καταβολή συνδρομής.
Έσοδα θα αποκτήσουν τα Επιμελητήρια και μέσω της αξιοποίησης του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), για τη διαχείριση του οποίου οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν ένα ετήσιο τέλος. Οι επιχειρήσεις που θα καταβάλλουν συνδρομή, θα απολαμβάνουν ανταποδοτικές υπηρεσίες.
Η εύρεση οικονομικών πόρων είναι απαραίτητη για να συνεχιστεί η λειτουργία των Επιμελητηρίων, διότι στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν μεγάλη μείωση εσόδων από συνδρομές, καθώς πολύ μεγάλο ποσοστό των μελών τους αρνείται να τις πληρώσει. Παρ’ όλα αυτά, με νόμο, που θεσπίσθηκε στις αρχές του χρόνου, από το 2015 καταργείται εντελώς η υποχρεωτική καταβολή συνδρομών στα Επιμελητήρια.
Θυμίζουμε πως θύμα έχει πέσει και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το οποίο είδε να μειώνονται δραματικά τα έσοδά του κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών.
Επίσης, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, όπως και όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, έχασε μεγάλο μέρος των αποθεματικών του κατά το κούρεμα του δημόσιου χρέους, καθώς τα αποθεματικά τους ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και είχαν μετατραπεί σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Η κατάθεση των αποθεματικών κεφαλαίων στην Τράπεζα της Ελλάδος, να σημειώσουμε, πως είναι υποχρεωτική διά νόμου.
Τα Επιμελητήρια θεωρούνται, εκ του νόμου, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, πράγμα που τα καθιστά υποχρεωμένα να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες για τη διαχείριση των εσόδων τους. Επίσης τους απαγορεύεται να κάνουν προσλήψεις, όπως σε όλα τα Ν.Π.Δ.Δ., παρότι τα Επιμελητήρια δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ κρατικής επιχορήγησης.
https://www.dimokratiki.gr/09-11-2014/senaria-allagis-tis-epimelitiriakis-nomothesias/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.