Ειδήσεις

Για λεκτικό πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας μιλά ο Guardian

Η ένταση έχει κλιμακωθεί στην ανατολική Μεσόγειο λόγω ενός «πολέμου λέξεων» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Αθήνας, της Άγκυρας και της Λευκωσίας για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, γράφει σε σημερινό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η μάχη για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου κλιμακώθηκε μετά την τριμερή συμφωνία που υπεγράφη το Σάββατο στο Κάιρο για την επίσπευση της οριοθέτησης των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Πολύ λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε την Τουρκία για «προκλητικές ενέργειες», αναφερόμενος στην αποστολή συνοδευόμενου ερευνητικού σκάφους στην ΑΟΖ της Κύπρου, τονίζει ο Guardian.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, νωρίτερα το τρέχον έτος ξεκίνησαν ξανά, μετά από παύση δέκα ετών, οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εν μέσω προσδοκιών πως τα υποθαλάσσια αποθέματα θα βοηθήσουν στην επίλυση της μακροβιότερης διπλωματικής διαμάχης στη Δύση.

Η απόφαση της Τουρκίας για αποστολή του ερευνητικού σκάφους στα αμφισβητούμενα νερά, όχι μόνο διέκοψε τις συνομιλίες, αλλά χειροτέρεψε την κατάσταση. Αν και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, η Άγκυρα – το οικονομικό και ηθικό στήριγμά της- ζητά να συμμετάσχει στις μονάδες εξερεύνησης στη θαλάσσια περιοχή.

Με τους αγωγούς που κατασκευάζονται να διασχίζουν την Τουρκία- ο φθηνότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη – παρατηρητές της υπόθεσης μιλούσαν για πιθανή αλλαγή της κατάστασης.

Αλλά αντί να ωθήσει τις αντιμαχόμενες κοινότητες να συμφιλιωθούν, η προοπτική εύρεσης νέων πόρων ενέργειας φαίνεται να έχει διευρύνει το χάσμα.

Η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ερευνητικό σκάφος σε αμφισβητούμενα νερά τον περασμένο μήνα όχι μόνο διέκοψε τις συζητήσεις αλλά επιδείνωσε τη διαμάχη για τα δικαιώματα γεωτρήσεων, αναφέρει η Guardian.

Ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Espen Bard Elder, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα έκανε έκκληση για ηρεμία. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι αρκετά επικίνδυνο και όλοι πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Η πρόσφατη όμως συμφωνία δεν πρόκειται να ηρεμήσει την Τουρκία που ήδη αντιμετωπίζει θέματα στο ανατολικό μέτωπο με το Ισλαμικό Κράτος.

Το γεγονός ότι σε αυτές τις συμφωνίες για τα κοιτάσματα εμπλέκεται και το Ισραήλ δημιουργεί ακόμα δυσκολότερη συνθήκη. Δεν είναι ότι τυχαίο ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμπαν στη Λευκωσία, αντιμετωπίστηκε από την τουρκική πλευρά με πολλά επικριτικά σχόλια.

Η Αγκυρα δηλώνει με κάθε τρόπο πως σε όλες αυτές τις συμφωνίες θα απαντήσει αναλόγως.

Ο καθηγητή Ιστορίας και πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας Χιούμπερτ Φάουσμαν , δηλώνει στον Guardian: «Η ένταση βρίσκεται σε άνοδο. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έπεσαν θύματα των υδρογονανθράκων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το πρόβλημα της Κύπρου. Αντί να αποφορτιστεί η κατάσταση, έχουμε φτάσει σε φάση κλιμάκωσης».

Thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου