Χρήση φωτογραφιών τους χωρίς την έγκριση τους στο νέο βίντεο του ΕΟΤ, καταγγέλλουν δύο φωτογράφοι.
Όπως γράφει στο προσωπικό του ιστολόγιο αλλά και στο EnetEnglish .gr ο Damian Mac Con Uladh ο ένας εκ των δύο φωτογράφων, ο Stian Rekdal ανέφερε ότι πέντε πλάνα από βίντεο που είχε κάνει το 2012 περιλαμβάνονται στο βίντεο του ΕΟΤ «Visit Greece | Gods, Myths, Heroes».
Ο Stian Rekdal (κατάγεται από τη Νορβηγία αλλά ζει στην Αθήνα) δημιούργησε το 2012 ένα βίντεο με τίτλο «Greece», μετά από ένα οδοιπορικό 16 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου τράβηξε περισσότερες από 116.000 φωτογραφίες.
Το εξάλεπτο βίντεο το έχουν ήδη δει σχεδόν 100.000 άνθρωποι και ήταν τόσο επιτυχημένο ώστε λίγο αφότου αναρτήθηκε στο Vimeo η LG αγόρασε κάποια πλάνα προκειμένου να δείξει την ποιότητα των τηλεοπτικών της οθονών παγκοσμίως. Αυτό το συμβόλαιο είχε διετή διάρκεια και όπως αναφέρει «αν έψαχνες εκείνη την περίοδο για τηλεόραση LG πιθανότατα θα έβλεπες τη δουλειά μου στην οθόνη στα καταστήματα».
Για ένα απ’ αυτά τα πλάνα – σκηνή από τη Σαντορίνη- χρειάστηκε, όπως αναφέρει, πέντε ώρες. Επίσης, όπως καταγγέλλει, στο βίντεο του ΕΟΤ χρησιμοποιήθηκαν πλάνα από το οδοιπορικό του στα Ζαγοροχώρια.
Παρόλο που ο Rekdal είχε βάλει τα στοιχεία του στο αυθεντικό βίντεο καθώς τον λογότυπό του, αυτό όπως καταγγέλλει αφαιρέθηκε από τα περισσότερα πλάνα του βίντεο του ΕΟΤ. Ωστόσο το υδατογράφημα πνευματικών δικαιωμάτων είναι ορατό σε πλάνα από την Αρχαία Ολυμπία, πάνω στο οποίο, προσθέτει, έχει μπει φωτογραφία του Ηρακλή, από τους ανθρώπους που έφτιαξαν το βίντεο του ΕΟΤ.
Ο φωτογράφος λέει ότι έμαθε για την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων από ένα Αυστραλό συνάδελφό του, τον Alex Cherney, ο οποίος, καταγγέλλει ότι ανακάλυψε πως μια σειρά πλάνων που είχε πάρει από τους 12 Αποστόλους, ένα διάσημο αξιοθέατο στην Αυστραλία, είχε επίσης συμπεριληφθεί στο επίμαχο βίντεο του ΕΟΤ χωρίς να το γνωρίζει εκ των προτέρων ή να έχει δώσει την έγκρισή του. Το λογότυπο του φωτογράφου επίσης δεν είναι ορατό στο βίντεο, προσθέτει.
Ο Rekdal επίσης υποψιάζεται πως αφότου έστειλε mail την Κυριακή στο Visit Greece ζητώντας εξηγήσεις κάποια πλάνα εξαφανίστηκαν από το βίντεο.
Ο ίδιος μάλιστα σημειώνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο καθώς, όπως προσθέτει, τον περασμένο Ιούνιο εντόπισε άλλο τμήμα του έργου του σε ένα άλλο βίντεο Visit Greece και αποζημιώθηκε γι’ αυτό από την εταιρεία παραγωγής που έφτιαξε το διαφημιστικό.
Ακόμα αναφέρει πως εάν ο ΕΟΤ δεν λύσει άμεσα το θέμα της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων θα πρέπει να ζητήσει από το YouTube να κατεβάσει το βίντεο.
Όπως επισημαίνει, τέλος στο blog του ο Damian Mac Con Uladh, παρά τις αρκετές προσπάθειες για σχόλιο από τον ΕΟΤ κανείς δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει τους ισχυρισμούς των φωτογράφων.
Η καταγγελία αυτή δίνει νέα διάσταση στο θέμα που έγινε ευρέως γνωστό την περασμένη Πέμπτη όταν αποκαλύφθηκε πως στο επετειακό βίντεο του ΕΟΤ συμπεριλήθηκε στιγμιότυπο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, τους οποίους το ναζιστικό καθεστώς χρησιμοποίησε για προπαγανδιστικούς λόγους. Κατόπιν ο οργανισμός εξέδωσε δύο ανακοινώσεις διευκρινίζοντας ότι έγινε εσφαλμένα αλλά και ρίχνοντας καρφιά για την εφημερίδα Guardian που ασχολήθηκε επίσης με το ζήτημα. Να σημειωθεί ότι ο Damian Mac Con Uladh ήταν ο πρώτος που μετέδωσε την είδηση μέσω του EnetEnglish .gr.
enet.gr