«Να μην ανησυχούν οι Δωδεκανήσιοι εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν στην Κεφαλλονιά και στην Κρήτη. Έχουν επίκεντρο σε διαφορετικές σεισμογεωτεκτονικές γειτονιές του Ελλαδικού χώρου»
Αυτό δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας- Σεισμολόγος κ. Ευθύμιος Λέκκας με αφορμή τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών.
Ο κ . Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε πως για να παρατηρηθεί το φαινόμενο του ντόμινο, της ενεργοποίησης δηλαδή των σεισμικών ρηγμάτων, θα πρέπει να σημειωθούν πολύ ισχυροί σεισμοί.
«Για να παρασυρθούν παρακείμενα ρήγματα οι σεισμοί θα πρέπει να έχουν ισχύ άνω των έξι βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Η δόνηση στο Αίγιο ήταν ιδιόμορφη και προκάλεσε ζημιές σε κτήρια. Στην Κεφαλλονιά έχουμε να κάνουμε με μετασεισμούς όχι μεγάλης ισχύος που σημειώνονται με μεγάλη καθυστέρηση», εξήγησε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας.
Σε ερώτηση σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στη Ρόδο, τον περασμένο Οκτώβριο και σχετίζεται με την κατάσταση που επικρατεί στα ρέματα και τους χειμάρρους της Ρόδου, ο κ. Λέκκας δήλωσε πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.
Να σημειωθεί πως την έρευνα που έχει ως θέμα «Η χρήση των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών για τη συστηματική καταγραφή των επιπτώσεων ακραίων καιρικών φαινομένων-η περίπτωση της πλημμύρας της Ρόδου», υπογράφουν ο κ. Ε. Λέκκας, ο κ. Μ. Διακάκης και η κα Μ. Κρυστάλλη.
«Οι αιρετοί που έλαβαν μέρος στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο θεώρησαν ότι ήταν εμπεριστατωμένη η έρευνα που παρουσιάστηκε. Εξετάζουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αποτυπώνουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Ρόδο. Σε συνεργασία με το Δήμο θέλουμε να γίνουν τα βήματα που πρέπει», δήλωσε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας.
Σε ερώτηση αν θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο για το συγκεκριμένο θέμα, στο προσεχές χρονικό διάστημα, ο κ. Λέκκας δήλωσε:
«Θα υπάρξουν νέες συναντήσεις για να καθοριστούν τα βήματα που θα κάνουμε ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αξιοποιήσουμε όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Υπάρχουν δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα για να μειώσουν τον πλημμυρικό κίνδυνο».
https://www.dimokratiki.gr/12-11-2014/efth-lekkas-den-empnei-anisichia-sismiki-drastiriotita/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.