Συμφώνησαν κυβέρνηση-τραπεζίτες.
Την ευκαιρία να παίξει το πολιτικό χαρτί της πλήρους προστασίας της 1ης κατοικίας των δανειοληπτών από τον πλειστηριασμό και για το 2015, έδωσε στην κυβέρνηση η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Και από τους τέσσερις επικεφαλής, ειδικά από τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς και δημοσίως, κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά των τραπεζών να ρευστοποιήσουν μέσω πλειστηριασμού την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών. Η πρόθεσή τους αυτή – όπως έχει αναφέρει το theTOC.gr και την προηγούμενη εβδομάδα- στηρίζεται σε αμιγώς οικονομικούς λόγους.
Το να βγουν στο σφυρί 40-50.000 ακίνητα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ακόμη και αν βρεθούν αγοραστές κάτι όχι πολύ πιθανό, θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές των ακινήτων και θα μειώσει την αξία των εξασφαλίσεων που έχουν πάρει τόσα χρόνια οι τράπεζες για να χορηγήσουν στεγαστικά ή άλλα δάνεια με προσημειώσεις ακινήτων.
Αναμένεται ότι η κυβέρνηση, για να κεφαλαιοποιήσει τη συμφωνία που έκλεισε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για την προστασία της κύριας κατοικίας, θα στείλει και νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία θα παρατείνει την περυσινή ρύθμιση για τη εξαίρεση της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Ούτως ή άλλως, η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είχε καμία ανταπόκριση καθώς χρήση των διατάξεων έκαναν περίπου 3000-4000 νοικοκυριά.
Περισσότερες είναι οι ενστάσεις της τρόικας στο θέμα της ρύθμισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, οι επικεφαλής των τραπεζών δήλωσαν έτοιμοι να την εφαρμόσουν με το που θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Ωστόσο, επί της τροπολογίας, και μετά και την αποχώρηση Δένδια από το υπουργείο Ανάπτυξης, αναμένεται να γίνουν αλλαγές σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση και με την τρόικα στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Οι δανειστές, φέρονται να εγείρουν θέμα σχετικά με το κατά πόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση θίγει τα δικαιώματα (και τα έσοδα) του δημοσίου. Αυτή η αναφορά γίνεται διότι οι οφειλές στο δημόσιο εμφανίζονται να ρυθμίζονται μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από τις τράπεζες. Επίσης εγείρεται θέμα σχετικά με το κατά πόσο η ίση μεταχείριση όλων των πιστωτών σε περίπτωση που μια επιχείρηση ενταχθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, καταλήγει να «χτυπά» τα συμφέροντα του δημοσίου. Το δημόσιο ως γνωστόν έχει το προνόμιο να αποζημιώνεται κατά προτεραιότητα (μαζί με τους εργαζόμενους) σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης.
Thetoc.gr