Ειδήσεις

Ο Προβόπουλος «κρέμασε» στα μανταλάκια Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου για το Μνημόνιο

«Εμείς στην Τράπεζα της Ελλάδας στην αρχή είχαμε πει ότι το μείγμα ήταν λανθασμένο. Έλεγα ότι η προσαρμογή έπρεπε να έρθει κατά τα 2/3 από την μείωση των δαπανών και κατά 1/3 από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την φοροδιαφυγή. Αυτό ήταν ένα λάθος που το πληρώσαμε αρκετά ακριβά. Δυστυχώς η χώρα βρέθηκε χωρίς εθνικό σχεδιασμό. Όταν δεν παίρνεις πρωτοβουλίες, τότε ο άλλος μοιραία σου υπαγορεύει».

Με αυτή τη φράση, ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στις κρίσιμες αρχικές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, «άδειασε» την κυβέρνηση Παπανδρέου και το τότε οικονομικό επιτελείο, δηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η τότε κυβέρνηση υποτάχθηκε χωρίς την παραμικρή αντίσταση στις ορέξεις των δανειστών, επειδή δεν είχε δικό της σχέδιο αντίδρασης στην υπό εξέλιξη κρίση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA, ο Γ. Προβόπουλος δεν δίστασε, μάλιστα, να «καρφώσει» την κυβέρνηση Παπανδρέου για το ότι επέλεξε τη λύση της επιβολής φόρων αντί να επιχειρήσει το συμμάζεμα του Δημοσίου.

«Ξέρω ότι στην πρώτη Κυβέρνηση όταν η Τρόικα είχε προτείνει κάποια πράγματα η αντίδραση ήταν δεν μπορούμε να κόψουμε αμοιβές στο Δημόσιο, να απολύσουμε δημοσίους υπαλλήλους, άρα η εύκολη λύση θα ήταν να βάλουμε και άλλους φόρους αλλά όταν βάζεις φόρους, φόρους, φόρους.. αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση ανάπτυξη απομακρύνεται περισσότερο» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ δεν απέφυγε την κριτική και στις κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ τονίζοντας με νόημα ότι «η χώρα ακολούθησε πολιτικές που οδήγησαν στο να συμβεί αυτό που συνέβη. Για πολλά χρόνια οι Ελληνες πολιτικοί εξυμνούσαν τα οφέλη της Ευρώπης και έκρυβαν τις υποχρεώσεις».

Οσον αφορά στις… ημέρες πανικού, δηλαδή όταν έγιναν μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων, ο πρώην Κεντρικός τραπεζίτης έκανε αναφορά στα όσα αποτυπώνονται ήδη στο βιβλίο που παρουσίασε, σχετικά με το αποκαλούμενο «Σχέδιο Β», το οποίο δεν προέβλεπε έξοδο από το Ευρώ αλλά μέτρα έκτακτης ανάγκης όπως πλαφόν αναλήψεων από τα ATM’s.

«Ηταν ένας μαραθώνιος.. αλλά τα δύσκολα ήταν όταν ξεκίνησε πανικός με τους καταθέτες.. Έγιναν δύο αερομεταφορές πριν από τις κρίσιμες περιόδους.. το φθινόπωρο του 2011 με το δημοψήφισμα που δεν έγινε τελικά και τις διπλές εκλογές του Ιουνίου.. προβλέψαμε τα προβλήματα .. υπήρξε απόλυτη μυστικότητα δεν έπρεπε να ξέρει κανείς για να μην προκληθεί πανικός .. πήραμε χρήματα από πολλές χώρες τις ευρωζώνης και εφοδιάσαμε όλες τις τράπεζες μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό. Ήρθαν σε εποχή που δεν χρειάζονταν σπεύσαμε να τα φέρουμε προβλεπτικά» ανέφερε ο Γ. Προβόπουλος, συμπληρώνοντας ότι ήταν πολλοί οι… καλοθελητές στην Ευρώπη που προέτρεπαν τότε την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη…

iefimerida.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου