Ειδήσεις

«Βουλιάζουν» τα αμφιθέατρα – φοιτητές παρακολουθούν μάθημα καθισμένοι στο πάτωμα

Εικόνες ντροπής. Φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα στο αμφιθέατρο καθισμένοι κάτω, αφού δεν υπάρχουν θέσεις στα έδρανα.

«Ψαλίδι» στις ελεύθερες μετεγγραφές εξετάζει να βάλει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς καλείται να υποδεχθεί ακόμη και διπλάσιους φοιτητές από αυτούς που είχαν εισέλθει με τις πανελλήνιες εξετάσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, το οποίο έχει και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση φοιτητών -κατά 117%- από μετεγγραφές.
Το Τμήμα αδυνατεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα σπουδών, καθώς αρχικά εγγράφησαν 181 φοιτητές (159 από πανελλαδικές εξετάσεις και 21 από ειδικές κατηγορίες), ενώ εγκρίθηκαν 176 μετεγγραφές φοιτητών στους οποίους αναμένεται να προστεθούν και οι μετεγγραφέντες με οικονομικά κριτήρια.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος του τμήματος Ευγενία Φλογαΐτη, «ο αριθμός των ενεργών φοιτητών είναι αυτή τη στιγμή (δηλαδή χωρίς τις μετεγγραφές) 1.484 προπτυχιακοί και 296 μεταπτυχιακοί σε πέντε μεταπτυχιακά προγράμματα».

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και άλλα τμήματα και σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αύξηση του αριθμού των φοιτητών στη Γυμναστική Ακαδημία μετά τις μετεγγραφές που εγκρίθηκαν είναι της τάξης του 108%, στο Ιστορικό/Αρχαιολογικό 91%, στο Παιδαγωγικό Τμήμα 91,5%, στην Ιατρική 76,6%, στο τμήμα Χημείας 71,2%, στη Νοσηλευτική 60% και στο ΜΜΕ 40%.
Σαφώς καλύτερη είναι η κατάσταση σε λιγότερο δημοφιλή τμήματα, όπως η Γερμανική Φιλολογία, η οποία υποδέχεται μόλις δύο φοιτητές από μετεγγραφή επί 125 εισακτέων, αριθμός που αντιστοιχεί σε μια αύξηση της τάξης του 1,6%.
Συνολικά το ΕΚΠΑ έχει δεχθεί 2.500 αιτήσεις για μετεγγραφή, οι οποίοι θα εξετασθούν εάν πληρούν τελικά τις προϋποθέσεις. Την επόμενη εβδομάδα, μάλιστα, πρόκειται να γίνει συνεδρίαση με επικεφαλής τον πρύτανη κ. Φορτσάκη και τη συμμετοχή των προέδρων των τμημάτων και τους κοσμήτορες των σχολών, ώστε να εξετασθούν τα πιθανά μέτρα που μπορεί να ληφθούν ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές.
Αίτημα του ιδρύματος είναι να ενισχυθεί με κονδύλια, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Ωστόσο, υπό τις συνθήκες της δημοσιονομικής οξύτητας, είναι δύσκολη η ικανοποίηση του αιτήματος και άρα δεν αποκλείεται το ΕΚΠΑ να αποφασίσει να κάνει προς το παρόν δεκτό έως και το 50% των αιτήσεων.
Εν τω μεταξύ, κατά του νέου νομοσχεδίου για την έρευνα τάσσεται η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, υποστηρίζοντας ότι «το νομοσχέδιο επιτρέπει σε πάσης φύσεως ‘ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα’, ΜΚΟ, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, που δεν θα έχουν ως κύριο σκοπό τους την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα, να εντάσσονται στο εθνικό μητρώο ερευνητικών οργανισμών, με απόφαση του γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, λειτουργώντας με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και όχι για το δημόσιο συμφέρον.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου