«Καλώ, λοιπόν, όλους τους νησιώτες κυβερνητικούς βουλευτές να ξεκαθαρίσουν από το βήμα της Βουλής αν σκοπεύουν να ψηφίσουν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Γιατί, μια τέτοια εξέλιξη θα ενταφιάσει, και με δική σας ευθύνη, με τη δική σας θετική ψήφο, τη νησιωτική Ελλάδα και οι «φίλοι» μας οι Τούρκοι δεν θα χρειάζονται καν τους κανόνες εμπλοκής. Θα έχουν μπροστά τους ελληνικά νησιά χωρίς Έλληνες κατοίκους» τόνισε η Μίκα Ιατρίδη από το βήμα της Βουλής.
Ως ειδική αγορήτρια της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, στη συζήτηση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τη ρύθμιση για τα χρέη των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση.
Η Μίκα Ιατρίδη υποστήριξε ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η κυβέρνηση δίνει τόσο μεγάλη δύναμη στις τράπεζες, ώστε δεν λύνει, αλλά παρατείνει το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων. Περαιτέρω, η βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι, από τη στιγμή που οι διοικήσεις των τραπεζών θα αποφασίζουν για τις ρυθμίσεις των χρεών, μια και δεν προβλέπεται κάποιος ανεξάρτητος φορέας, τότε αυτές είναι που θα μπορούν να επανασχεδιάσουν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.
Στην ομιλία της, η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές, με την οποία βελτιώνεται η κυβερνητική ρύθμιση και ανοίγουν οι προϋποθέσεις ώστε να επωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Ολοκληρώνοντας την εισήγηση της, η Μίκα Ιατρίδη παρουσίασε και την τροπολογία των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών σχετικά με την αντιστάθμιση των απωλειών που υπέστησαν από το PSI οι μικρό-ομολογιούχοι.
Σε σχέση με την άρση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, η βουλευτής Δωδεκανήσου ζήτησε να μην αρθεί το καθεστώς σημειώνοντας ότι, «δεν υπάρχει πιο κόκκινη γραμμή από έναν οικογενειάρχη, ή τον οποιοδήποτε που θα κληθεί να υπερασπιστεί το μοναδικό σπίτι του. Και η γραμμή μεταξύ της ανάσας που επικαλείστε ως κυβέρνηση, με την πύρινη οργή του κόσμου που θα βλέπει να χάνει την κατοικία του, είναι πολύ λεπτή και πολύ κόκκινη».
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πρέπει να συμβαίνει πρώτη φορά στα χρονικά της Βουλής να συζητάμε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά κατ’ ουσία, να συζητάμε ξεχωριστά νομοσχέδια, τα οποία έχουν κατατεθεί με τη μορφή τροπολογιών.
Για μένα, μια νέα βουλευτή, η τακτική αυτή θα πρέπει να σταματήσει.
Μπορεί, ενδεχομένως να βοηθά τον επικοινωνιακό σχεδιασμό και τον καθορισμό της ατζέντας στα μέσα ενημέρωσης, αλλά, θεσμικά είναι μια τακτική απαράδεκτη η οποία υποβαθμίζει το πολιτικό μας σύστημα.
Αυτή η τακτική να πρέπει να σταματήσει σύντομα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στην εισήγηση μου επί των άρθρων θα επικεντρωθώ στις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί.
Άλλωστε στις διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει αναφερθεί και θα αναφερθεί ξανά, ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος, ο κ. Καπερνάρος.
Πριν προχωρήσω, όμως, θα ήθελα να κάνω μια διαπίστωση.
Ήδη, η Τρόικα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου έχει αποστείλει επιστολή με 19 προαπαιτούμενα, τα οποία αναιρούν όλον τον επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, για τις περίφημες ανάσες, την έξοδο από τα Μνημόνια και τα όμοια.
Καθιστούν ακόμα και τη σημερινή συζήτηση άνευ αντικειμένου, αφού η Τρόικα μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις της, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι όλα αυτά είναι συνηθισμένη, δήθεν, ανταλλαγή εγγράφων.
Μεταξύ των προαπαιτούμενων, περιλαμβάνεται και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά μας, την ακριτική νησιωτική Ελλάδα.
Καλώ λοιπόν όλους τους νησιώτες κυβερνητικούς βουλευτές να ξεκαθαρίσουν από το βήμα της Βουλής αν σκοπεύουν να ψηφίσουν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Γιατί, μια τέτοια εξέλιξη θα ενταφιάσει, και με δική σας ευθύνη, με τη δική σας θετική ψήφο, τη νησιωτική Ελλάδα και οι «φίλοι» μας οι Τούρκοι δεν θα χρειάζονται καν τους κανόνες εμπλοκής.
Θα έχουν μπροστά τους ελληνικά νησιά χωρίς Έλληνες κατοίκους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μετά από πολλές παλινωδίες, ο Υπουργός Ανάπτυξης, λίγο πριν μετακομίσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατέθεσε ως τροπολογία τη ρύθμιση χρεών για τις μικρές επιχειρήσεις, αυτό που θα έπρεπε να ήταν ένα κανονικό νομοσχέδιο.
Ένα νομοσχέδιο που να βάζει τα θεμέλια για αναγκαίες και μόνιμες αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, ώστε να μην υιοθετούνται περιστασιακές και ευκαιριακές λύσεις.
Με εκπρόθεσμη τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο άλλου υπουργείου και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η κυβέρνηση προώθησε στη Βουλή την πολύ-αναμενόμενη ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Λόγω των διαδικασιών του κατεπείγοντος δεν κλήθηκαν οι κοινωνικοί φορείς για να τοποθετηθούν, τη στιγμή που ουσιαστικά με την τροπολογία αυτή προτείνεται η κατάργηση του νόμου Κατσέλη.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η τροπολογία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια παραδίδει 110 – 120 χιλ. μικρομεσαίους αλλά και μεγάλους επιχειρηματίες, στο έλεος και την προεκλογική ομηρία τραπεζιτών και κυβέρνησης, σε ένα τουλάχιστον περίεργο παιχνίδι ελέγχου των πολιτικών εξελίξεων.
Ταυτόχρονα, τράπεζες και κυβέρνηση αποκτούν τη δυνατότητα να ξαναγράψουν εν λευκώ τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας στην κατεύθυνση της διαπλοκής, της συγκέντρωσης και του ελέγχου του, με μόνα εμπόδια τα προβλήματα που έχει η τροπολογία – νομοσχέδιο να εφαρμοστεί στην πράξη.
Σχετικά με το ποιος φορέας θα αποφασίζει και με ποια κριτήρια, η απάντηση είναι ενδεικτική του στρατηγικού προσανατολισμού της κυβέρνησης. Την απόφαση για τη ρύθμιση των δανείων σύμφωνα με την τροπολογία που οδεύει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο την παίρνουν αποκλειστικά οι τράπεζες.
Τα κριτήρια για την απόφαση δεν καθορίζονται καθόλου στην τροπολογία, δηλαδή η κάθε τράπεζα θα αποφασίζει με βάση μια λίστα κριτηρίων και εργαλείων ποια θα χρησιμοποιεί κατά περίπτωση διατηρώντας απολύτως τον αποφασιστικό ρόλο.
Είναι προφανές από την τροπολογία αυτή, ότι στην αντίληψη της κυβέρνησης οι τράπεζες αποτελούν πλέον τον ηγέτη της οικονομίας, και ότι οι επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας, θα πρέπει να έχουν μια σχέση εξάρτησης από τις τράπεζες.
Με αυτή τη διαδικασία οι διοικήσεις των τραπεζών θα αποφασίζουν για την αναδιάρθρωση ολόκληρων κλάδων της οικονομίας, έμμεσα δηλαδή για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η κυβέρνηση τελικά με την τροπολογία αυτή που δίνει τόσο μεγάλη δύναμη στις τράπεζες δεν λύνει, αλλά στην ουσία παρατείνει το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων.
Διαβάζοντας ακόμα κανείς τις παρατηρήσεις των ενδιαφερόμενων φορέων θα μπορούσε να συνοψίσει την τροπολογία αυτή με την εξής φράση: «Πολύ λίγα, πολύ αργά».
Και αυτό γιατί, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει, αφού την τελευταία πενταετία υπέστησαν μια άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή, ως αποτέλεσμα της βίαιης υφεσιακής πολιτικής και δεν κατάφεραν να μείνουν ανοικτές.
Τα αποτελέσματα γνωστά. Κατάρρευση εισοδημάτων για χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κατάρρευση εσόδων για το κράτος, πρόβλημα στα ταμεία μας και το σκληρότερο όλων, κατακόρυφη αύξηση και πρωτιά της χώρας μας στην ανεργία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επειδή, όμως, έχει γίνει ένα βήμα – από το τίποτα κάτι είναι και αυτό – πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν και άλλες βελτιώσεις, ώστε όλες και περισσότερες επιχειρήσεις να μπουν στη ρύθμιση.
Οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές καταθέσαμε τροπολογία, για να βελτιωθεί σημαντικά η ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Συνοπτικά αναφέρω;
1. Την απαλοιφή του αόριστου όρου «βιώσιμων» όσον αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, ο οποίος αφήνει ανοιχτή την πόρτα για αυθαιρεσίες από τις διοικήσεις των τραπεζών αλλά και για ρουσφετολογικές παρεμβάσεις.
2. Το συνολικό ποσό που θα παραμείνει για αποπληρωμή μέσω της ρύθμισης «να μην υπερβαίνει το 50% της καθαρής περιουσιακής θέσης του οφειλέτη» αντί της κυβερνητικής πρόβλεψης «να μην υπερβαίνει το 75%».
Είναι πλέον δεδομένο της αγοράς ότι οι πραγματικές αξίες βρίσκονται πολύ πιο κάτω από το 50% των σημερινών αντικειμενικών αξιών. Με τον προσδιορισμό της καθαρής θέσης που προβλέπεται από την εισηγούμενη διάταξη, θα προκύψει πλασματική «καθαρή θέση». Πάνω σε αυτήν την πλασματική θέση, δυστυχώς θα μπορεί να υπολογιστεί το «έως το 75%» της καθαρής περιουσιακής θέσης της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να μηδενισθούν οι προσδοκίες της επιχείρησης για σοβαρές και ουσιαστικές διαγραφές υποχρεώσεων.
3. Την πρόβλεψη διάταξης για την οριστική διαγραφή των ποσών που έχουν προκύψει από τους συνεχείς και εξοντωτικούς ανατοκισμούς, ώστε στον διακανονισμό με τις Τράπεζες να παραμείνει προς ρύθμιση μόνο το κεφάλαιο και οι προβλεπόμενοι τόκοι.
4. Την πρόβλεψη έκτακτου μηχανισμού δευτεροβάθμιας κρίσης, που θα συγκροτείται σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, έτσι ώστε η εφαρμογή του νόμου να γίνει με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό τρόπο.
5. Την πρόβλεψη διάταξης για τις επιχειρήσεις που θα ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους με τις τράπεζες, Η ΟΠΟΙΑ θα αναστέλλει για δύο χρόνια όλα τα δυσμενή στοιχεία, που τηρούνται στον «Τειρεσία» και στις Τράπεζες.
Πιστεύω ότι με αυτές τις αλλαγές θα δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερες επιχειρήσεις να μπουν στη ρύθμιση.
Και ας το έχει υπόψη της η κυβέρνηση:
Όσες περισσότερες επιχειρήσεις συνεχίζουν και λειτουργούν παραγωγικά και όχι απλά να ξεπληρώνουν τις δυσβάσταχτες οφειλές τους, τόσο περισσότερο θα μειωθεί η ανεργία στη χώρα μας, ή, τουλάχιστον, δεν θα αυξηθεί.
Και επιτρέψτε μου εδώ να επαναλάβω τη γενικότερη διαπίστωση, μια διαπίστωση που συζητείται στην αγορά:
Με την κυβερνητική αυτή ρύθμιση δίδεται λευκή επιταγή στις τραπεζικές διοικήσεις στο να προβαίνουν σε στοχευμένη εκκαθάριση επιχειρήσεων στα χαρτοφυλάκια τους χωρίς αντικειμενικά προσδιορισμένα κριτήρια.
Εκχωρείται στις τράπεζες το δικαίωμα να επιλέγουν ποια χρέη θα έχουν προτεραιότητα και ποια όχι. Η αναδιάρθρωση κλάδων σε τοπικό και εθνικό
επίπεδο θα περάσει μέσα από πελατειακές λογικές, όπως είπα και παραπάνω. Ταυτόχρονα δεν γίνεται ουδεμία αναφορά ή πρόβλεψη για καταναλωτικά δάνεια ιδιωτών που επίσης αποτελούν θηλιά για χιλιάδες νοικοκυριά
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα ήθελα ακόμα να αναφερθώ και στην τροπολογία που κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές για τους μικρό-ομολογιούχους.
Είναι αλήθεια ότι με το PSI είμαστε η μοναδική χώρα που κατάφερε να κουρέψει τον εαυτό της, να κλαδέψει τα πόδια της, με τραγικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία.
Γιατί είναι αλήθεια ότι αυτοί που υπέστησαν τις συνέπειες του κουρέματος ήταν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ελληνικές τράπεζες – που ανακεφαλαιοποιήθηκαν από το Ελληνικό Κράτος – ενώ την ίδια στιγμή, τράπεζες του εξωτερικού, που τον Μάιο του 2010 κατείχαν μεγάλο αριθμό ομολόγων, τα πούλησαν είτε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είτε στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Είναι ζήτημα εμπιστοσύνης, λοιπόν, το ελληνικό δημόσιο να δώσει λύση για τους μικρό-ομολογιούχους και αυτό ζητάμε και εμείς με την τροπολογία που έχουμε καταθέσει.
Πολύ συνοπτικά, εμείς προτείνουμε να εκδίδονται νέοι τίτλοι σε συνάρτηση με το ύψος της ζημίας που υπέστησαν από την αναγκαστική συμμετοχή τους στη διαδικασία αντικατάστασης των τίτλων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4050/2012 και η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό 53,5% της αξίας των τίτλων πριν την αντικατάστασή τους.
Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το ύψος των απωλειών και ως 100.000 ευρώ, προτείνεται να εκδίδονται ομόλογα ίσης αξίας με τις απώλειες και τα οποία θα έχουν διάρκεια από 3 έως και 9 έτη.
Για απώλειες πάνω από 100.000 ευρώ εκδίδονται ομόλογα στο 50%, ή στο 25%, ή στο 12.5% ή στο 6% της αξίας, ανάλογα με το εύρος της ζημιάς, και με διάρκεια 10 ετών.
Πιστεύουμε ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και με δεδομένη την αδικία που υπέστησαν οι μικρο-ομολογιούχοι, οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές, προτείναμε την εν λόγω τροπολογία, με σκοπό την αποζημίωση των κατόχων ομολόγων σε βάθος δεκαετίας, προστατεύοντας ταυτόχρονα το Δημόσιο Συμφέρον και αποκλείοντας τους κερδοσκόπους που αγόρασαν ομόλογα στην δευτερογενή αγορά μετά την είσοδο της χώρας στον μηχανισμό στήριξης τον Μάιο 2010.
Πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα.
Θα ήθελα ακόμα να επισημάνω και τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από την προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
Ακόμα και οι τράπεζες θεωρούν ότι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών δεν χρειάζεται. Η Τρόικα όμως επιμένει.
Εμείς, οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές προτείνουμε να παραμείνει το καθεστώς της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Σε τελική ανάλυση, αν μιλάμε για κόκκινες γραμμές, δεν υπάρχει πιο κόκκινη γραμμή από έναν οικογενειάρχη, ή τον οποιοδήποτε που θα κληθεί να υπερασπιστεί το μοναδικό σπίτι του.
Και η γραμμή μεταξύ της ανάσας που επικαλείστε ως κυβέρνηση, με την πύρινη οργή του κόσμου που θα βλέπει να χάνει την κατοικία του, είναι πολύ λεπτή και πολύ κόκκινη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έχω πει πολλές φορές, σε αρκετές παρεμβάσεις μου από αυτό εδώ το βήμα, ότι η πραγματικότητα μας κρίνει όλους μας.
Η πραγματικότητα αποκαλύπτει όλα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Η πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες είναι αυτή που τους καθιστά δύσπιστους απέναντι σε αυτά που λέει ότι θα κάνει, αλλά, τελικά, με την πίεση της Τρόικας, η κυβέρνηση δεν κάνει.
Μην υποτιμάτε την πραγματικότητα που ζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, δώστε ουσιαστικές λύσεις σε μια κοινωνία και μια οικονομία που έχουν απελπισμένα ανάγκη.
Σας ευχαριστώ.