Η Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Λεβάντε που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 3-5 Νοεμβρίου 2014. Δεκάδες ερευνητές και πανεπιστημιακοί, από διάφορες χώρες, παρουσίασαν τις εργασίες τους και τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ερευνών τους σε θέματα της Λεβαντίνικης ιστορίας και πολιτισμού. Η ιστορία των Λεβαντίνων είναι η ιστορία των Ευρωπαίων – διπλωματών, εμπόρων, ερευνητών- που έζησαν, παντρεύτηκαν και εργάστηκαν στο Λεβάντε, πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές ήταν ο Βρετανός ιστορικός Philip Mansel και ο John Freely, συγγραφέας πολλών βιβλίων για την Ελλάδα και την Τουρκία. Η Ρόδος εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της RICHeS Χριστόδουλο Μαλιαράκη και τον αντιπρόεδρο της Erik Bruns. Ο Erik Bruns, ιστορικός και ιδρυτής της RICHeS, παρουσίασε τη μελέτη του για τον Johannes Hedenborg, το Σουηδό γιατρό του οποίου η ζωή αποτελεί το θέμα της επετειακής έκθεσης που πραγματοποιείται στην Καστελλανία της Παλιάς Πόλης.
Το τριήμερο συνέδριο έδωσε τη μοναδική ευκαιρία στη RICHeS να προωθήσει την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Ρόδου σε ένα διεθνές ακαδημαϊκό κοινό και να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ του νησιού μας και του ευρύτερου κόσμου, πράγμα που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σκοπούς της οργάνωσης μας. Η Λεβαντίνικη κληρονομιά είναι μέρος της πολύπλευρης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου. Η ετήσια και πολυσυζητημένη συναυλία Jazz – πάρτι στην ιστορική και λεβαντίνικη βίλλα Rees αποτελεί έναν από τους τρόπους με τους οποίους η RICHeS προσπαθεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού γι’ αυτό το σημαντικό αλλά παραμελημένο μέρος του παρελθόντος μας.
Το επίσημο ακαδημαϊκό πρόγραμμα ακολούθησαν πολιτιστικοί περίπατοι εξερεύνησης της πολύπλευρης κληρονομιάς της Πόλης. Μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή ήταν όταν επισκεφτήκαμε το Φανάρι όπου είχαμε τη μεγάλη τιμή και χαρά να συναντήσουμε την Α.Θ.Π Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.