Ρεπορτάζ

Μεγάλη έλλειψη φαρμάκων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου! – Αγώνα δρόμου συνεχίζει να δίνει η διοίκηση

Από έλλειψη φαρμάκων συνεχίζει να πάσχει τον τελευταίο καιρό το Νοσοκομείο Ρόδου.
Το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις αφού άρχισαν να σπανίζουν ακόμη και τα πλέον απαραίτητα σκευάσματα, όπως οι αμπούλες νατρίου και καλίου.
Η διοίκηση του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών έκρουσε για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το πρόβλημα αναμένεται να προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις από την επόμενη εβδομάδα.
«Αν δεν έρθουν στη Ρόδο τα απαραίτητα σκευάσματα, την επόμενη εβδομάδα θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Λάβαμε τη διαβεβαίωση από τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει έκτακτη επιχορήγηση ενός εκατομμυρίου ευρώ. Μέχρι τώρα όμως που μιλάμε δεν έχει έρθει κάτι στη Ρόδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασίλης Κινούς.
Σε ερώτηση σχετικά με τα σκευάσματα που χρειάζεται το νοσοκομείο, ο κ. Βασίλης Κινούς δήλωσε:
«Υπάρχει θέμα με τις αντιβιώσεις. Όμως παρουσιάστηκε και έλλειψη από αμπούλες καλίου και νατρίου. Τα σκευάσματα αυτά δεν θα πρέπει να λείπουν ούτε μια ώρα από το νοσοκομείο».
Να σημειωθεί πως η διοίκηση του νοσοκομείου εδώ και ημέρες κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αποφασίστηκε μάλιστα να γίνει έκτακτη παραγγελία για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα φάρμακα. Στην παραγγελία έχουν περιληφθεί και 3.000 αμπούλες νατρίου και καλίου για τις ανάγκες των ασθενών.
Τα υπόλοιπα φάρμακα θα αγοραστούν όταν φθάσει στη Ρόδο η επιχορήγηση του 1.000.000 ευρώ.
Σε ερώτηση σχετικά με τα κενά στις θέσεις των γιατρών ο κ. Κινούς δήλωσε:
«Δεν έχει αντιμετωπιστεί το θέμα με τα κενά στις θέσεις των γιατρών. Δεν μπορούμε να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημα. Ζητήσαμε να γίνει ανανέωση της απόσπασης τριών γιατρών από την 2η ΥΠΕ. Μόνο έτσι θα καλυφθούν κάποιες ανάγκες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στις Παθολογικές Κλινικές. Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες θέλουν να μείνουν και να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νοσοκομείο. Ζητάμε από τη Υγειονομική Περιφέρεια να μην τοποθετηθούν σε άλλες νοσηλευτικές μονάδες».
Στην έλλειψη φαρμάκων, που ταλανίζει και άλλα νοσοκομεία στη χώρα έχει αναφερθεί και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Δ. Βαρνάβας, υπογραμμίζοντας ότι αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αντιλαμβάνονταν έστω και στοιχειωδώς την τραγικότητα της κατάστασης, όφειλε να απαιτήσει άμεσα και επιτακτικά την πρόσθετη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων από τον προϋπολογισμό του κράτους.
Η διοίκηση του Νοσοκομείου
«Στις ενέργειες που έγιναν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αναφέρθηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βασίλης Παπανικόλας.
«Ζητήσαμε από τον αναπληρωτή Υγείας κ Λεωνίδα Γρηγοράκο που έχει την αρμοδιότητα για τα νοσοκομεία να εγκρίνει τη σχετική επιχορήγηση. Η απόφαση έχει υπογραφεί και στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα εκταμιευθεί η πρώτη δόση δηλαδή ποσό ύψους 1.000.000 ευρώ. Σύσκεψη έγινε σήμερα στο υπουργείο Υγείας και για τη δεύτερη δόση. Είναι θέμα χρόνου να μας ανακοινώσουν τις σχετικές λεπτομέρειες», δήλωσε ο κ. Παπανικόλας.
«Προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην μείνει το νοσοκομείο χωρίς φάρμακα. Με έκτακτη παραγγελία θα καλυφθούν οι ανάγκες. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία», δήλωσε ο υποδιοικητής του νοσοκομείου κ. Ευγένιος Κορναρόπουλος.
Οι ελλείψεις γιατρών
Η διοίκηση του νοσοκομείου σύμφωνα με τον κ. Παπανικόλα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να καλυφθούν τα κενά στις θέσεις των ιατρών.
«Είχαμε ελλείψεις σε ορισμένες ειδικότητες. Τα κενά καλύφθηκαν με προσωπικό που ήρθε από άλλες δομές. Επίσης αποσπάστηκε ακόμη ένας αναισθησιολόγος από το νοσοκομείο της Καλύμνου. Υπέβαλα και αίτημα στη 2η ΥΠΕ για την κάλυψη δύο θέσεων επικουρικών γιατρών. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Βασίλης Παπανικόλας.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατασκευή του ογκολογικού τμήματος στο νοσοκομείο, ο κ. Βασίλης Παπανικόλας δήλωσε πως η απόφαση για την τρόπο δημοπράτησης του έργου θα ληφθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
«Υποβάλαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες την προμελέτη του έργου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αποφασίσει αν θα γίνει προκήρυξη για τη σύνταξη οριστικής μελέτης ή αν θα γίνει δημοπράτηση με το σύστημα μελέτη – κατασκευή στο υπουργείο Υγείας. Δεν πιστεύω πως θα δημιουργηθούν προβλήματα καθώς είναι πλήρως ενήμερος για το θέμα και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος», δήλωσε ο κ. Βασίλης Παπανικόλας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου