Ειδήσεις

Ιδού η Ρόδος στο πέρασμα του χρόνου

Ένα μεγάλο μπάνερ, όπου σε μπλε φόντο αποτυπώνεται το πανέμορφο μυκηναϊκό ρητό, κρεμασμένο στην πρόσοψη του Λούβρου προσκαλεί τους Παριζιάνους να γνωρίσουν σπάνια έργα τέχνης, αρχαιολογικούς θησαυρούς που προέρχονται από διαφορετικές φάσεις της ιστορία της Ρόδου, μέσα από την έκθεση “Ρόδος: Ένα ελληνικό νησί στις πόρτες της Ανατολής” που φιλοξενεί το Παρισινό Μουσείο έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Στην έκθεση, την πρώτη που οργανώνεται παγκοσμίως αποκλειστικά για τη Ρόδο, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν περί τα 380 εκθέματα που προέρχονται από το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο της Κοπεγχάγης, το Λούβρο και το Μουσείο της Ρόδου, τα οποία προέρχονται από διαφορετικές φάσεις της ιστορίας του νησιού και χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. ως τον 5ο αιώνα π.Χ.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες, εκ των οποίων η πρώτη (“Ιστορία των ανασκαφών στη Ρόδο, μια Ευρωπαϊκή Ιστορία”) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κοσμήματα και κεραμική από πρόσφατες ελληνικές ανασκαφές μυκηναϊκών τάφων στην Πυλώνα, ευρήματα από τις ανασκαφές Δανών αρχαιολόγων στο ιερό της Αθηνάς στη Λίνδο, αμφορείς από τις ιταλικές ανασκαφές στην Ιαλυσό, κ.ά., η δεύτερη (“Η Ρόδος τόπος ανταλλαγών στην Ανατολική Μεσόγειο”) επικεντρώνεται στον κομβικό ρόλο του νησιού στη διάδοση στοιχείων από τους μεγάλους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής παρουσιάζοντας αιγυπτιακά ειδώλια από τα ιερά της Λίνδου, της Ιαλυσού και της Καμείρου και η τρίτη εστιάζει στα ροδιακά εργαστήρια κεραμικής και μικροτεχνίας με πληθώρα αντικειμένων. Η έκθεση μετά το Λούβρο θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου,  που το 2015 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του.

Αυγή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου