Ειδήσεις

Economist: Κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο

To «Grecovery» μπορεί να ανατραπεί από την πολιτική αβεβαιότητα και τις εκλογές αναφέρει το βρετανικό περιοδικό, στην αυριανή έντυπη έκδοση του.

Με τίτλο «Grecovery» και υπέρτιτλο «Η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το νέο ‘αστέρι’ της ευρωζώνης», το περιοδικό Economist αναφέρεται στην ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και τονίζει το φόβο να ανατραπεί αυτή η πορεία αν πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά τον Φεβρουάριο.

Αυξηση σε ετήσια βάση

Το περιοδικό κάνει λόγο για «ευχάριστη έκπληξη» από το γεγονός ότι από τις 14 χώρες της ευρωζώνης που παρουσίασαν στοιχεία, η Ελλάδα ήταν εκείνη που σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις, με ρυθμό ανάπτυξης 0.7%. Συνεπώς, αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν σημείωσε ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης, ήτοι στο 0.8%, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός αυτός επιβραδύνθηκε, στο 0.3%. Αυτή η αναστροφή υποδηλώνει, σύμφωνα με το περιοδικό, ότι το ΑΕΠ αυξάνεται σε ετήσια βάση, καθώς με εξαίρεση τις αρχές του 2010 και την περίοδο των δύο μνημονίων, τα στοιχεία που εξέδωσε στις 14 Νοεμβρίου η Eurostat αποτελούν το πρώτο δείγμα ετήσιας αύξησης από τις απαρχές του 2008, με την εικόνα αυτή να αναμένεται να συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον.

Στο 2,9% η ανάπτυξη το 2015

Σύμφωνα δε, με τις προβλέψεις της Ευρ, Επιτροπής στις αρχές του τρέχοντος μηνός, η ανάκαμψη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία αναμένεται να ενδυναμωθεί και το 2015, με το ρυθμό ανάπτυξης να αναμένεται να ανέλθει στο 2.9%. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να προέλθει από την υψηλότερη καταναλωτική ζήτηση και τις επενδύσεις, καθώς θα επέλθει και χαλάρωση της λιτότητας σε συνδυασμό με ώθηση των εξαγωγών.

Πολιτική αβεβαιότητα

Ωστόσο, η εικόνα αυτή μπορεί να αντιστραφεί και πάλι από την πολιτική αβεβαιότητα, εκτιμά ο Economist, σε περίπτωση που πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν ως πιθανή επόμενη κυβέρνηση το ΣΥΡΙΖΑ, ένα αριστερό κόμμα του οποίου οι πολιτικές μπορούν να το φέρουν σε σύγκρουση με τις χώρες πιστωτές της ευρωζώνης, κυρίως με τη Γερμανία, αναφέρει το περιοδικό, ενώ υπενθυμίζει και τις διακυμάνσεις που σημείωσαν τα ελληνικά ομόλογα προ ολίγων εβδομάδων. Και καταλήγει: «Οι βάσεις για την φετινή ανάπτυξη τέθηκαν όταν η απειλή του Grexit απομακρύνθηκε. Εάν ο πανικός επανέλθει, το Grecovery θα σειστεί επίσης».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου