Συνεντεύξεις

Αν. Καραμάριος: «Οσο ζει η Ελλάδα με δανεικά δεν πρόκειται να ανακάμψει»

«H κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, και εάν δεν αλλάξουν πολιτική στο σύνολό της τόσο η Ε.Ε. όσο και η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης, φοβάμαι ότι και το 2014 θα εξακολουθήσει η ίδια, αν όχι και χειρότερη κατάσταση».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Τάσος Καραμάριος και τονίζει πως πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι αν δεν αναπτυχθεί η εθνική Οικονομία, μ΄ένα στόχο και πρόγραμμα με βάση τις δυνατότητες κάθε περιφέρειας της χώρας μας, με τελικό σκοπό να καταστεί δυνατόν να καλύπτουμε τις οικονομικές ανάγκες της χώρας μας εξ ιδίων πόρων και όχι με δανεικά, η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει.
Ο κ. Τάσος Καραμάριος αναφέρεται και στην επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την ανάληψη από τη χώρα μας της προεδρίας της ΕΕ, ζητώντας του να θέσει στην ‘’ατζέντα’’ του και το θέμα της δημιουργίας ενός ‘’θαλάσσιου οδικού χάρτη’’ των νησιών του Αιγαίου.
Σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας ο κ. Τάσος Καραμάριος δηλώνει πως χρειάζεται, μια άλλη γενικά πολιτική για την υγεία.
Με αφορμή τις εκλογές της ΤΑ ο κ. Καραμάριος δηλώνει πως για το καλό του τόπου θα πρέπει να γίνουν οι καλύτερες συνεργασίες, χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες. Όσο για το ενδεχόμενο επιστροφής του στην ενεργό πολιτική δράση υπογραμμίζει πως υπάρχει χρόνος για να συζητηθεί αυτό αργότερα, αφήνοντας προφανώς όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά!

H συνέντευξη του κ. Τ. Καραμάριου, αναλυτικά:
• Η χώρα μας ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ. Ποιες είναι οι προσδοκίες από αυτό;
Η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την χώρα μας, είναι μια ‘’υποχρεωτική’’ προεδρία με βάση τη Συνθήκη της Ε.Ε., όπως και τις πέντε φορές που στο παρελθόν ανέλαβε η Ελλάδα. Και αν αναλογισθεί κανείς ότι του λοιπού μετά από… 14 χρόνια θα ξαναπροεδρεύσουμε (αφού οι χώρες της Ε.Ε. είναι 28 και η προεδρία ανατίθεται κάθε 6 μήνες), αντιλαμβάνεσθε ότι με αυτή την προεδρία μας, η χώρα μας θα προσπαθήσει να επωφεληθεί ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο για τη χώρα μας.
Άλλωστε, κάθε προεδρία της Ε.Ε., έχει καθορισμένη ‘’ατζέντα’’ θεμάτων συζήτησης και διεκπεραίωσης, που καθορίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εναπόκειται στη χώρα που προεδρεύει να προβάλει και ό,τι άλλο θέμα εκείνη επιθυμεί, με σκοπό να επιτύχει κάτι το καλύτερο γι΄αυτήν.
Έτσι και με την ευκαιρία αυτή προσωπικά απέστειλα στον Πρωθυπουργό της χώρας μας κ. Σαμαρά, μια επιστολή μου, ζητώντας από αυτόν να θέσει στην ‘’ατζέντα’’ του και το θέμα της δημιουργίας ενός ‘’θαλάσσιου οδικού χάρτη’’ των νησιών του Αιγαίου ειδικότερα, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 174 της Συνθήκης της Λισσαβόνας της Ε.Ε., γεγονός που θα γνωστοποιήσω σύντομα, προκειμένου και οι Βουλευτές του Νομού μας, να υποστηρίξουν αυτή μου την προσπάθεια.
Πέραν λοιπόν των θεμάτων που ο Πρωθυπουργός της χώρας όπως γνωστοποίησε ότι κατά την προεδρία του θα προσπαθήσει να προωθήσει για επίλυσή τους, πιστεύω ότι θα συμπεριλάβει και το θέμα που του θέτω για το καλό όλης της νησιωτικής μας Ελλάδας.

• Συμμερίζεστε την αισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας όπως τουλάχιστον εκφράζεται από την κυβέρνηση;Εκτιμάτε πως θα έρθουν και άλλα πιο σκληρά μέτρα για τους πολίτες ή τελείωσε η περίοδος της δοκιμασίας;
Εκείνο που θέλω να σας τονίσω είναι ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, και εάν δεν αλλάξουν πολιτική στο σύνολό της τόσο η Ε.Ε. όσο και η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης, φοβάμαι ότι και το 2014 θα εξακολουθήσει η ίδια, αν όχι και χειρότερη κατάσταση. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι εάν δεν αναπτύξουμε την εθνική μας Οικονομία, μ΄ένα στόχο και πρόγραμμα με βάση τις δυνατότητες κάθε περιφέρειας της χώρας μας, με τελικό σκοπό να καταστεί δυνατόν να καλύπτουμε τις οικονομικές ανάγκες της χώρας μας εξ ιδίων πόρων και όχι με δανεικά, ΔΕΝ πρόκειται να ανακάμψουμε σαν χώρα και η Κοινωνία μας θα υποφέρει. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να μας δοθεί περίοδος χάριτος τόσο στην εξόφληση του χρέους μας, όσο και στη καταβολή των τόκων, που αυτοί πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο, αν όχι στη πλήρη διαγραφή τους.

• Σας ανησυχεί το γεγονός ότι ο τομέας της υγείας έχει απαξιωθεί πλήρως αφού ο ΕΟΠΥΥ στη Ρόδο μένει με 12 γιατρούς και η κατάσταση στο Καστελόριζο και άλλα νησιά είναι πολύ άσχημη;
Τα προβλήματα της υγείας ασφαλώς και πρέπει να μας απασχολούν, αφού η παροχή υγείας σε όλους τους πολίτες είναι συνταγματική υποχρέωση. Η πολιτική που ασκείται για την υγεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη που αξιώνουν οι πολίτες, οι οποίοι μέσα από τους ασφαλιστικούς τους φορείς και τα ταμεία τους, είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους, καταβάλλοντας ο καθένας τις εισφορές του, τις οποίες δυστυχώς πολλοί κυβερνώντες με την άφρονη πολιτική τους τις εξαφάνισαν.
Χρειάζεται λοιπόν, μια άλλη γενικά πολιτική για την υγεία με στόχο ‘’υγεία σε όλους’’ και πολύ ιδιαίτερα στα νησιά μας, που για να λειτουργήσει η παροχή υγείας σε αυτά, χρειάζεται αναδιάρθρωση του συστήματος διορισμού ιατρών, κάτι που επί χρόνια προσπαθούσα να επιτύχω, χωρίς δυστυχώς ανταπόκριση.

• Έπρεπε να διατηρηθεί το «εισιτήριο» των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία;
Μα νομίζω ότι αυτό το θέμα τακτοποιήθηκε με την κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ, έστω και με αυτή την ερμαφρόδιτη λύση, αφού μπορούν κάλλιστα, τις όποιες ανάγκες των Νοσοκομείων μας, να καλύψουν από τα …κλεμμένα χρήματα που θα επιστραφούν από τους τόσους απατεώνες που καθημερινά ανακαλύπτονται.

• Πώς κρίνετε το γεγονός ότι ο Δημοτικός Φόρος βαίνει προς κατάργηση σε λίγο καιρό ενώ παίζεται η τύχη των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ;
Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική σε όλους, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί αυτό το φορολογικό καθεστώς και να μην τρώμε τις σάρκες μας μόνοι μας.

• Δεδομένου ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης θεωρείτε πως θα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων;
Η πολιτική κατάσταση είναι τόσο ρευστή και επικίνδυνη, που δυστυχώς είναι νωρίς να σχολιάσει κανείς με βεβαιότητα οτιδήποτε. Φαντάζομαι, για το καλό του τόπου μας, να γίνουν οι καλύτερες συνεργασίες, χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες, προκειμένου να επιτύχουμε το στόχο μας, που είναι η καλή διαχείριση των τοπικών μας θεμάτων μιας και ο τόπος μας αξίζει μιαν άλλη μεταχείριση.

• Σας ικανοποιεί η κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας καθώς ήταν αρκετή μια θεομηνία για να φανούν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και να χαθούν ανθρώπινες ζωές;
Στο ερώτημά σας αυτό, δεν μπορώ να απαντήσω μονολεκτικά, γιατί εδώ χρειάζεται κανείς να πει πάρα πολλά! Εκείνο που σήμερα θα μπορούσα να πω, με βάση τις οικονομικές μας δυνατότητες και τη βοήθεια που μας εχορήγησαν, να κάμουν καλή διαχείριση των χρημάτων και να δουν επιτέλους τα έργα υποδομής μας, γι΄αυτά που κουράστηκα να εκθέτω. Χρειάζεται μια άλλη δυναμική αντιμετώπισή τους, γιατί οι κύριοι των Αθηνών, δεν έχουν αντιληφθεί για μιαν ακόμα φορά, το πόσο η Δωδεκάνησος προσφέρει στην Εθνική μας Οικονομία.

• Θα σας ενδιέφερε μια επιστροφή στα κοινά καθώς επί σειρά ετών υπηρετήσατε τα Δωδεκάνησα;
Αυτό ας το αφήσουμε για μιαν άλλη φορά. Έχουμε χρόνο να το συζητήσουμε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου