Ειδήσεις

«Ξένες υπηρεσίες γνώριζαν το κόλπο με την ηρωίνη μήνες πριν»-Νέα στοιχεία για το «Noor 1» από έμπορο χρυσού

Ξένες αρχές γνώριζαν, πολλούς μήνες πριν, την εισαγωγή δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» τη δράση εμπλεκομένων στο κύκλωμα, χωρίς ωστόσο να αποτραπεί η μεταφορά της τεράστιας αυτής ποσότητας ναρκωτικών στη χώρα μας.

Αυτό το «συμπέρασμα» φαίνεται να προκύπτει από κατάθεση που έδωσε προ τριών ημερών αιφνιδιαστικά στην αρμόδια ανακρίτρια του Πειραιά κυρία Μαρία Σκάρπου ένας 42χρονος έμπορος χρυσού ο οποίος φέρεται να γνωρίζει άγνωστα στοιχεία της πολύκροτης υπόθεσης που αποκαλύφθηκε στις αρχές Ιουνίου 2014 από έρευνες του Λιμενικού, του ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA).

Για την υπόθεση εισαγωγής των δύο τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Ελλάδα έχουν κατηγορηθεί περίπου 30 άτομα, ενώ έχει αρχίσει νέος γύρος ποινικών διώξεων εναντίον αναφερομένων στην υπόθεση. Η ανακρίτρια Πειραιά ερευνά τα τρία στάδια της διακίνησης ηρωίνης αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που αφορά τους ιρανούς προμηθευτές, τους έλληνες μεταφορείς και τους Βέλγους τουρκικής καταγωγής που θα διένειμαν τα ναρκωτικά σε όλη την Ευρώπη.

Κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση φέρονται επιχειρηματίες και ναυτιλιακοί παράγοντες στην Αθήνα και στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όπως και ένας κύκλος «μεσαζόντων» σε Ελλάδα, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Η κατάθεση του εμπόρου χρυσού

Ο 42χρονος που έδωσε την κρίσιμη κατάθεση είχε κατηγορηθεί πριν από περίπου έναν χρόνο για λαθραία εξαγωγή πολυτίμων μετάλλων προς τη Γερμανία από ενεχυροδανειστήρια του κέντρου της Αθήνας. Εμφανίστηκε αυτοβούλως και κατέθεσε αιφνιδιαστικά αναφέροντας ότι είχε επαφές με εμπλεκόμενους στη διακίνηση ηρωίνης στην υπόθεση στο Ντουμπάι, στο πλαίσιο ενός σχεδίου «επενδύσεων» στον χώρο του πετρελαίου.

Κατέθεσε ότι ένας 41χρονος επιχειρηματίας που είναι προφυλακισμένος για την υπόθεση ήταν καταχωρισμένος -από τις αρχές του 2014- σε «μαύρη λίστα» με την ένδειξη «εγκληματίας» στον εσωτερικό παγκόσμιο έλεγχο των ναυτιλιακών εταιρειών.

Ακόμη ότι οι αρχές του Ντουμπάι είχαν σειρά πληροφοριών πως ο ίδιος επιχειρηματίας είχε σχέση με μία άλλη ερευνώμενη υπόθεση του πλοίου «Καλλιστώ» το οποίο είχε καταδιωχθεί τον Φεβρουάριο του 2014 από τις αιγυπτιακές διωκτικές αρχές με την υπόνοια μεταφοράς μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών. Ωστόσο την ώρα της καταδίωξης στο πλοίο -είχε προορισμό την Κύπρο παρ’ ότι φερόταν να εκτελούσε δρομολόγιο προς Ιράν- εκδηλώθηκε πυρκαϊά και βυθίσθηκε, χωρίς ποτέ να διευκρινισθεί αν είχε το αναφερόμενο φορτίο.

Στην κατάθεσή του ο έμπορος χρυσού μνημόνευσε offshore εταιρείες που σχετίζονταν με το συγκεκριμένο ύποπτο ταξίδι και οι οποίες ανήκουν σε συγγενείς του προαναφερόμενου κατηγορούμενου.

Αρνείται ο επιχειρηματίας

Από την άλλη πλευρά ο 41χρονος αρνείται κάθε συμμετοχή στη μεταφορά της ηρωίνης με το «Noor 1», συμπληρώνοντας ότι και «στην υπόθεση του “Καλλιστώ” δεν έχει αποδειχθεί τίποτα…».

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου