Η δράση προκαλεί αντίδραση, κατά το γνωστό απόφθεγμα, και ως εκ τούτου ήταν ηλίου φαεινότερο ότι η ΕΠΟ θα περνούσε στην αντεπίθεση μετά το νομοσχέδιο-φωτιά που κατέθεσε στη Βουλή ο Γιάννης Ανδριανός.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιώργος Σαρρής, έστειλε χθές επιστολή σε όλες τις ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων της χώρας και τις ενημέρωσε για τις εξελίξεις, ζητώντας μάλιστα να αφήσουν στην άκρη τις όποιες «εσωτερικές διαφορές» και να συνασπιστούν με στόχο την υπεράσπιση του αυτοδιοίκητου.
Στον επίλογο του κειμένου, ο Σαρρής γνωστοποιεί ότι ήδη ενημερώθηκαν εγγράφως ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ για το νομοσχέδιο. Οι πληροφορίες «λένε» ότι λίαν συντόμως έρχεται επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση από… Ελβετία μεριά για να αποσυρθούν «επίμαχες» διατάξεις του νομοσχεδίου και αν δεν βρεθεί λύση, τότε αναμένεται πλέον να οδηγηθεί η κατάσταση σε ολομέτωπη σύγκρουση που θα ξυπνήσει μνήμες του παρελθόντος.
Πάμε να δούμε τώρα τι λέει η επιστολή προς τις ενώσεις, δηλαδή τα κυριότερα κομμάτια: «Η ΕΠΟ ενημέρωσε, αμέσως, με επιστολή της τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ για το περιεχόμενο και τις επιδιώξεις του σχεδίου του νέου αθλητικού νόμου, καταγράφοντας, σε μια αρχική εκτίμηση, τις βασικές διατάξεις που καταργούν την πλήρη και απόλυτη εφαρμογή των καταστατικών και των κανονισμών της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Σημειώνουμε ότι τόσο η ΦΙΦΑ όσο και η ΟΥΕΦΑ ήταν, ήδη, ενήμερες από πριν των προθέσεων του κ. Ανδριανού να καταθέσει προς ψήφιση νέο αθλητικό νόμο και μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα πίεζαν, καθημερινά σχεδόν, για να λάβουν την ενημέρωση που απαιτούσαν. Η διοίκηση της ΕΠΟ θα υπερασπιστεί, αυτό είναι και σαφές και δεδομένο, με όλους τους νόμιμους τρόπους την ανεξαρτησία και την αυτονομία της απέναντι σε κάθε απόπειρα κυβερνητικής παρέμβασης με την πολύτιμη βοήθεια και συμμαχία των ∆ιεθνών Ποδοσφαιρικών Οργανισμών».
«Καταστρατήγηση των κανονισμών»
Στην επιστολή Σαρρή αναφέρονται ακόμα τα εξής: «Η δημοσιοποίηση του σχεδίου του νέου αθλητικού νόμου επιβεβαίωσε απολύτως τις αρχικές εκτιμήσεις της ομοσπονδίας σχετικώς με τους βασικούς στόχους και τις επιδιώξεις των συντακτών του. Η κατάργηση κάθε έννοιας ανεξαρτησίας και αυτονομίας των ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων, η διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων για τον πλήρη έλεγχο της ΕΠΟ από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους αρμόδιους υπουργούς, η απόλυτη ποινικοποίηση κάθε διοικητικής δραστηριότητας στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την κατάργηση ακόμη και του τεκμηρίου αθωότητας, η πλήρης και απόλυτη καταστρατήγηση του Καταστατικού και των Κανονισμών και η διάλυση της θεσμοθετημένης πυραμιδικής οργάνωσης του αθλήματος (Σωματείο-Ενωση-Ομοσπονδία) με την κατάργηση των Ενώσεων (χάνουν πλέον την ιδιότητα του μέλους της ΕΠΟ αφού δεν μετέχουν στις γενικές συνελεύσεις) είναι μερικά από εκείνα τα στοιχεία που προκύπτουν, ως δήθεν προτάσεις, από το κείμενο του σχεδίου και αποτελούν την αποκλειστική επιδίωξη των εμπνευστών του. Εννοείται, πως στο κείμενο του σχεδίου του νέου νόμου δεν υπάρχει πουθενά η διάταξη της παραγράφου 12 του άρθρου 29 του Ν. 3479/2006 για το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου, της ΕΠΟ και των ενώσεων-μελών της. Οι συντάκτες του σχεδίου πέτυχαν να την… εξαερώσουν. Υπενθυμίζουμε, απλώς, ότι η διάταξη αυτή είχε ψηφιστεί από τη Βουλή τον Ιούλιο του 2006 αφού πρώτα η ΕΠΟ είχε αποβληθεί, εξαιτίας κυβερνητικών παρεμβάσεων στη λειτουργία της, από μέλος της ΦΙΦΑ. Είναι τόση η επιθυμία των συντακτών τού νέου νόμου να καταργήσουν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, που έφτασαν σε ακραία όρια».
Το θέμα του CAS
O Γιώργος Σαρρής συνεχίζει στην επιστολή του προς τις Ενώσεις: «Από τη μια καταργούν το ισχύον άρθρο για το αυτοδιοίκητο και από την άλλη, με τη διάταξη του άρθρου 113 του σχεδίου του νέου νόμου, “καταργούν”, οι ίδιοι από μόνοι τους, τα περισσότερα από τα προηγούμενα 112 άρθρα αρκεί κάποιος (χωρίς να είναι ευκρινές αν η πρόσκληση απευθύνεται στην ΕΠΟ, στην ΟΥΕΦΑ, στη ΦΙΦΑ ή σε κάποιον άλλο που ακόμη αναζητείται) να παρουσιάσει μια γνωμοδότηση του ∆ιεθνούς ∆ιαιτητικού ∆ικαστηρίου για τον Αθλητισμό (CAS) με την οποία να βεβαιώνεται ότι το καταστατικό και οι κανονισμοί της ∆ιεθνούς Ομοσπονδίας (της ΦΙΦΑ, δηλαδή) είναι αντίθετοι με τις διατάξεις του σχεδίου του νέου αθλητικού νόμου. Ζητούν, δηλαδή, από ένα ∆ιαιτητικό Αθλητικό ∆ικαστήριο, το οποίο ιδρύθηκε για να δικάζει διαφορές μεταξύ της ποδοσφαιρικής (και αθλητικής γενικότερα) οικογένειας και δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέχει “γνωμοδοτήσεις”, να “γνωμοδοτήσει” χωρίς καμία διαδικασία δίκης, αφού η κάθε κυβέρνηση δεν ανήκει στην ποδοσφαιρική και αθλητική οικογένεια και δεν μπορεί να προσφύγει στο CAS ως διάδικος, σε τι ακριβώς;».
«Οποιαδήποτε μορφή καταστρατήγησης των κανονισμών της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας σημαίνει αυτομάτως τιμωρία της ομοσπονδίας. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο», είχε πει ο Πλατινί σε προ μηνός συνέντευξη στο σάιτ της ΕΠΟ.