Ρεπορτάζ

Ροδίτης λογιστής κατηγορείται για υπεξαίρεση αντικειμένου μεγάλης αξίας

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, αντιμέτωπος με την κατηγορία της υπεξαίρεσης αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, το οποίο του το είχαν εμπιστευτεί με την ιδιότητα του εντολοδόχου, παραπέμπεται ακόμη ένας λογιστής του νησιού.
Ο κατηγορούμενος είχε αφεθεί, μετά την απολογία του, την 13η Μαΐου 2012, ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
Φέρεται μάλιστα να έχει εμπλοκή σε σκανδαλώδη υπόθεση χορήγησης δανείων με τη χρήση ψευδών βεβαιώσεων.
Ο φερόμενος ως θύμα είναι επιχειρηματίας, που λειτουργεί κατάστημα με χρήση οπωρολαχανοπωλείου-παντοπωλείου με άδεια πώλησης άρτου.
Ο επιτηδευματίας είχε καταμηνύσει κι άλλο λογιστή, με μακρά θητεία στα δημοτικά πράγματα καποδιστριακού δήμου, σε βάρος του οποίου όμως δεν απαγγέλθηκε κατηγορία.
Περί τον Ιανουάριο του 2005 του επιδόθηκε από δικαστικό επιμελητή έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ενός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου του οποίου ήταν συνιδιοκτήτης κατά 50%, για οφειλή προς το Ι.Κ.Α. ποσού 2.470,47 ευρώ πλέον προσαυξήσεων.
Στις εύλογες απορίες του, από πού προερχόταν η οφειλή, του εξήγησαν ότι οφείλετο σε προηγούμενες χρήσεις του προηγούμενου λογιστή του.
Έδωσε το ποσό για την πληρωμή της οφειλής και ο κατηγορούμενος φέρεται να τον καθησύχασε, λέγοντάς του, πως θα τακτοποιούσε το θέμα και του ζήτησε την έκθεση κατάσχεσης.
Από άλλο λογιστή του, πληροφορήθηκε ότι ήταν χρεωμένος στο Ι.Κ.Α. με ποσό της τάξεως των 20.000 ευρώ, γιατί δεν είχαν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που τον βάρυναν.
Πιο συγκεκριμένα ο μηνυτής είχε αναθέσει σε λογιστή με θητεία στην αυτοδιοίκηση την τήρηση   των  λογιστικών βιβλίων της επιχείρησης του, δίνοντας του ταυτόχρονα και την εντολή να διεκπεραιώνει, για λογαριασμό του, όλες τις μηνιαίες υποχρεώσεις του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Από τον Ιανουάριο του έτους 2002 ο λογιστής αυτής σταμάτησε να επισκέπτεται τον μηνυτή στο κατάστημά του, προκειμένου να παραλάβει το εκάστοτε απαιτούμενο χρηματικό ποσό για τη διεκπεραίωση των λογιστικών του υποθέσεων, στέλνοντας, αντ’ αυτού, τον κατηγορούμενο, ο οποίος εργαζόταν στο λογιστικό του γραφείο.
Ο κατηγορούμενος φέρεται στην πορεία να ανέλαβε αποκλειστικά τη διεκπεραίωση των υποθέσεών του, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του.
Για το χρονικό διάστημα των ετών 2002 έως και 2006, ο μηνυτής φέρεται να του κατέβαλε συνολικά 14.642,18 ευρώ.
Ο κατηγορούμενος δεν κατέβαλε προς το ΙΚΑ το ως άνω ποσό με αποτέλεσμα να ανέλθει το χρέος του μηνυτή προς το ασφαλιστικό ταμείο στο ποσό των 26.933,48 ευρώ.
Ο μηνυτής πληροφορήθηκε την υπεξαίρεση τον Γενάρη του 2005 όταν του επιδόθηκε, όπως προαναφέρθηκε, η  έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης αυτοκινήτου του.
Ο κατηγορούμενος ανέλαβε την ευθύνη και στις 8 Απριλίου 2008 συνέταξαν σχετικό συμφωνητικό.
Υποστηρίζει ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα και κατέβαλε μέχρι και τον Ιούλιο του 2008 ποσό 2.500 ευρώ περίπου σε διάφορους κωδικούς του Ι.Κ.Α. και έκτοτε εξαφανίστηκε παντελώς. Του επιδόθηκε στην πορεία νέα κατάσχεση από το ΙΚΑ για οφειλή 32.367,74 ευρώ, πλέον προσθέτων τελών ποσού 10.267,13 ευρώ ήτοι συνολικά 42.634,87 ευρώ και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ρύθμιση.
Ο κατηγορούμενος απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι συγγενικό του πρόσωπο αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και ότι υπεξαίρεσε ποσό 8.000 ευρώ το οποίο θα το επιστρέψει.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Μ. Κουτσούκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου