Ο ΦΠΑ στη διαμονή μειώθηκε στο 6,5% από 11% το Νοέμβριο του 2010. Ιδού τι έγραψε το Βήμα εκείνη την εποχή:
“«Φιλί ζωής» στον τουρισμό που θα προωθήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του τομέα ενισχύοντας τις εισπράξεις, την περιφερειακή ανάπτυξη και την απασχόληση αποτελεί η μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για τη διαμονή που αποφάσισε η κυβέρνηση. Η μείωση του ΦΠΑ κατά 4,5 μονάδες (από 11%) στα καταλύματα έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους φορείς του τουρισμού, καθώς θα αυξήσει κατά 630 εκατ. ευρώ τουλάχιστον τις τουριστικές εισπράξεις τον πρώτο χρόνο, ενώ θα αποφέρει ως 25% άνοδο στα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό την επόμενη τριετία, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).
« Το μέτρο αυτό είναι μια επένδυση 200 εκατ. ευρώ την οποία τώρα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει η χώρα » υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π.Γερουλάνος . Η μείωση του ΦΠΑ «θα βοηθήσει να αγοράσουμε χρόνο, αλλά όχι να λύσουμε τα δομικά μας προβλήματα» πρόσθεσε και απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού τόνισε ότι «ο δικός σας ρόλος τώρα είναι να περάσετε αυτή τη μείωση στον πελάτη για να αυξηθούν οι αφίξεις».
« Σωτήριο για την αύξηση των εσόδων της οικονομίας » και την απασχόληση χαρακτηρίζει το μέτρο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ν.Αγγελόπουλος, τονίζοντας την εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό. Είναι «το πρώτο αναπτυξιακό μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση, το οποίο θα μεταφραστεί σύντομα σε αύξηση στον τουρισμό, ενώ θα έχει δευτερογενή επίπτωση και σε άλλους κλάδους» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Αύξηση τουριστικών εσόδων ως και 10,5% την επόμενη χρονιά εκτιμά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γ. Τσακίρης, σημειώνονταςότι το ποσοστό μείωσης του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο υπολογίζεται στο 3,5% (σε συνάρτηση με την εστίαση που έχει ΦΠΑ 13%), ενώ επικαλείται μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος όπου υπολογίζεται ότι η μεταβολή κόστους 1% στο τουριστικό πακέτο οδηγεί σε αντίστοιχη μεταβολή της τουριστικής κίνησης κατά 3%.
Η μείωση του συντελεστή εξαλείφει τη διαφοροποίηση των ελληνικών τιμών σε σχέση με τις κύριες ανταγωνιστικές χώρες, «την οποία και εκμεταλλεύθηκαν την τελευταία χρονιά», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΞΕΕ. Στα τουριστικά καταλύματα ο ΦΠΑ κυμαίνεται σε Ισπανία 7%, Τουρκία 8%, Κύπρο 5%, Μάλτα 5%, Πορτογαλία 5%, ενώ ακόμη και σε χώρες των οποίων η οικονομία δεν στηρίζεται στον τουρισμό, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία, ο ΦΠΑ είναι 7%, 8% και 5,5% αντιστοίχως.
«Θετική» εξέλιξη που «δικαιώνει τις αγωνιώδεις προσπάθειες και τις διαρκείς πιέσεις του τουριστικού κόσμου» χαρακτηρίζει η τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη.”