Με τα νεύρα όλων στην κυβέρνηση να είναι τεντωμένα και την αγωνία να είναι στο κατακόρυφο για το τριήμερο-φωτιά που ξεκινάει σήμερα (επίσκεψη Αχμέτ Νταβούτογλου, πορεία για τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και σύνδεσή της με την υπόθεση Νίκου Ρωμανού και ψήφιση του προϋπολογισμού), οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθούν να προλάβουν τις ημερομηνίες!
Εν μέσω των σεναρίων, των πληροφοριών και των διαρροών από πλευρές της τρόικας, για παράταση του υφιστάμενου μνημονίου κατά έξι μήνες οι δυο πολιτικοί αρχηγοί που συναντώνται σήμερα (9 το πρωί) στο Μέγαρο Μαξίμου για να αποτιμήσουν την κατάσταση και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα, η Αθήνα έχει χρόνο έως τα μέσα του μήνα.
Η έντονη προτροπή προς Αθήνα και τρόικα «κλείστε την αξιολόγηση μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου», των 18 εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι βρέθηκαν χθες στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν την ατζέντα του τελευταίου Eurogroup της χρονιάς που θα γίνει τη Δευτέρα στις 8 Δεκεμβρίου, ήταν ένα σαφές στίγμα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία παραδέχονται ότι εάν υπάρξει παράταση, ακόμα και τρίμηνη, είναι αρκετά δύσκολο να τη διαχειριστούν πολιτικά και επικοινωνιακά. Γι’ αυτό μιλάνε συνέχεια για μηνιαία παράταση για τεχνικούς λόγους. Οχυρώνονται πίσω από αυτή την ορολογία και απεύχονται ένα ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις και μη συμφωνία, διότι σε μια τέτοια περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
Ήδη, στις Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός, καθώς εάν κληθούν να ψηφίσουν νέα επώδυνα μέτρα, ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει, ενώ καθίσταται πλέον και δύσκολη η επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε αυτό το πεδίο βέβαια υπάρχει ένα νέο δεδομένο για την κυβέρνηση, που ενδέχεται να την διευκολύνει, υπό προϋποθέσεις και εάν βέβαια όλα κυλήσουν ομαλά: η κίνηση των ανεξάρτητων βουλευτών που ζητούν εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή, να προχωρήσει η διαδικασία του Συντάγματος, να κλείσει η συμφωνία και να συμφωνηθούν εκλογές εντός του 2015, είτε προς τον Ιούνιο είτε προς το φθινόπωρο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εμμένουν ότι μπορεί να προλάβουν και τονίζουν ιδιαίτερα τη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group όπου οι εκπρόσωποι της τρόικας παρουσίασαν την αισθητή πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς της διαπραγμάτευσης, αλλά σημείωσαν και την ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση σε άλλους.
Το μείζον θέμα παραμένει όμως η άκαμπτη στάση του ΔΝΤ που σε αυτή τη συνάντηση ήταν φειδωλό, ενώ φαίνεται ότι απέδωσαν οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, καθώς οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πιο θερμοί στην παρουσίαση της προόδου.
Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως από τον στενό σύμβουλό του Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος μαζί με τον γ.γ. του ΥΠΟΙΚ Τάσο Αναστασάτο εκπροσώπησαν την Ελλάδα και το κρίσιμο για τον ίδιο είναι ότι η απολύτως τελευταία προθεσμία για αίτημα της τεχνικής επέκτασης από την Ελλάδα είναι η 14η Δεκεμβρίου, καθώς έως τότε τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια είναι διαθέσιμα.
Με βάσει τα νέα δεδομένα, όλα πλέον είναι κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού, καθώς τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα και η προσοχή της Αθήνας στρέφεται στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ώστε εάν όλα κυλήσουν ομαλά να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης.
Βέβαια, λόγω των πολύ ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, θα υπάρξει τουλάχιστον μια βραχυχρόνια τεχνική παράταση, αν και στο Εurogroup μάλλον θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Επί της έλευσης της Τρόικας δεν υπάρχει νεώτερο στοιχείο, καθώς η Αθήνα δεν έστειλε χθες το απαντητικό email και το πρόβλημα παραμένει το δημοσιονομικό κενό και πτυχές του ασφαλιστικού.
Την ίδια στιγμή επικρατεί ατμόσφαιρα σύγχυσης και αβεβαιότητας για το μέλλον και όπως λένε ανώτερες κυβερνητικές πηγές, τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι πολύ κρίσιμα, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για το πολιτικό μέλλον της συγκυβέρνησης.