Με τον πλέον επιζήμιο τρόπο διαφημίζει την ελληνική φιλοξενία το εθνικό σύστημα Υγείας.
Ενας στους τρεις Ευρωπαίους τουρίστες οι οποίοι χρειάζονται φροντίδα ή νοσηλεία στη χώρα μας δεν πληρώνει (μέσω του ασφαλιστικού του Ταμείου) το νοσήλιο ή το εξέταστρο. Η… γενναιοδωρία αυτή οφείλεται στην αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να ενημερωθεί για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και να ζητήσει το νοσήλιο.
Δεν είναι το ίδιο γενναιόδωρες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι υπηρεσίες των οποίων χρεώνουν κανονικά και με τον νόμο τον ΕΟΠΥΥ όταν Ελληνας πολίτης χρειαστεί νοσηλεία στο εξωτερικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, η αβελτηρία των δημοσίων οργανισμών κοστίζει (με πολύ μετριοπαθείς εκτιμήσεις) 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ποσό το οποίο θα μπορούσε να καλύψει πολλές από τις ελλείψεις σε υλικό που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία.
Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ έχουν καταλήξει φέτος 50 εκατομμύρια ευρώ από νοσηλεία Ευρωπαίων πολιτών. Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι το ποσό θα ανέλθει στα 60 εκατομμύρια.
E-mail στην τρόικα
Η ελληνική κυβέρνηση παραδέχεται το πρόβλημα στο e-mail που απέστειλε πρόσφατα στην τρόικα και μέσω του οποίου προαναγγέλλει τη δημιουργία (από το 2015) ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής και εκκαθάρισης των οφειλών ξένων υπηκόων από τις υπηρεσίες του Οργανισμού.
Η Ελλάδα φιλοξενεί ετησίως 20 εκατομμύρια τουρίστες και χιλιάδες από αυτούς καταφεύγουν στα Κέντρα Υγείας των νησιών ή και σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, όταν τραυματιστούν ή αντιμετωπίσουν άλλο πρόβλημα υγείας.
Οταν πάρουν εξιτήριο, παραδίδοντας το σχετικό έντυπο (Ε125), οι υπηρεσίες του νοσοκομείου δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να το προωθήσουν στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί και να διεκπεραιωθεί αίτημα για εξόφληση στο Ταμείο του ασθενούς. Η αδυναμία αποδίδεται στην έλλειψη υποδομής και σε εμπόδια που τίθενται από τον μεγάλο αριθμό των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαδικασία.
Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύστημα με το οποίο θα εκσυγχρονιστεί η υποδομή του ΕΟΠΥΥ και θα καταστεί δυνατή η εκκαθάριση των απαιτήσεων μέσω των ειδικών εντύπων Ε125, με τα οποία παρέχονται οι υπηρεσίες περίθαλψης στους Ευρωπαίους πολίτες όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει συστήσει ειδική ομάδα εργασίας, η οποία προσαρμόζει το μηχανογραφικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ. Οι ειδικοί επιχειρούν να διασυνδέσουν τις πληροφορίες που διαθέτουν διαφορετικά συστήματα. Θα γνωρίζουν έτσι οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ποιος ξένος πολίτης έχει νοσηλευτεί σε ποιο νοσοκομείο και ποιες υπηρεσίες τού έχουν παρασχεθεί.
Με τον τρόπο αυτόν θα επισπευσθούν οι διαδικασίες υποβολής των απαιτήσεων προς τα Ταμεία του εξωτερικού. Στόχος είναι να ολοκληρώνεται η σχετική διαδικασία μέσα σε δύο μήνες, ώστε να εισρεύσουν έσοδα στον ΕΟΠΥΥ και να ανακουφιστούν ?στο μέτρο του δυνατού? τα νοσοκομεία και οι δημόσιες μονάδες Υγείας.
Η Ενωση των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) εκτιμά ότι απαιτούνται τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για το 2014.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Οι πολίτες της ΕΕ δικαιούνται πλήρη κάλυψη
Πλήρη υγειονομική κάλυψη δικαιούνται οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας κατά την επίσκεψή τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι παροχές είναι αντίστοιχες με εκείνες που δικαιούνται στη χώρα τους.
Στην περίπτωση που πολίτης νοσήσει αιφνιδίως ενώ διαμένει προσωρινά στο εξωτερικό, για διακοπές, επιχειρηματικό ταξίδι ή σπουδές, δικαιούται κάθε είδος υγειονομικής περίθαλψης που πρέπει να του παρασχεθεί
Οταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, πρέπει πάντοτε να παίρνετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ). Η κάρτα αυτή αποτελεί απόδειξη ότι είστε ασφαλισμένοι σε κάποιο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και απλουστεύει τις διαδικασίες πληρωμής και επιστροφής των εξόδων.
Στην περίπτωση που δεν διαθέτετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας ή δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε (επειδή πρόκειται για ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη), οι φορείς της χώρας δεν μπορούν να σας αρνηθούν την παροχή περίθαλψης. Μπορεί, όμως, να σας ζητηθεί να πληρώσετε και στη συνέχεια να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων όταν επιστρέψετε στην Ελλάδα.
Οι διαδικασίες
Οι διαδικασίες που διέπουν τη μη προγραμματισμένη υγειονομική περίθαλψη (σε περίπτωση ξαφνικής ασθένειας) και την προγραμματισμένη υγειονομική περίθαλψη (εάν ταξιδεύετε στο εξωτερικό ειδικά για σκοπούς ιατρικής περίθαλψης) διαφέρουν σημαντικά.
Την Ευρωπαϊκή Κάρτα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι υπήκοοι χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης για ιατρική περίθαλψη στη Δανία, και οι υπήκοοι της Κροατίας στην Ελβετία. Η κάρτα αυτή δεν μπορεί να σας βοηθήσει σε περιπτώσεις διάσωσης και επαναπατρισμού και δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη ή τα έξοδα για προγραμματισμένη υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
΄Εθνος