Ειδήσεις

Νταβούτογλου: Ίσως αποσύρουμε το Barbaros, αλλά πρέπει ταυτόχρονα…

Ίσως αποσύρουμε το Barbaros, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να συμφωνηθεί ένα νέο πλαίσιο για το πώς θα αξιοποιηθούν οι πηγές ενέργειες στην Κύπρο – Η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό

Μια φόρμουλα που θα επιτρέψει την απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros από την ΑΟΖ της Κύπρου επεξεργάζονται η Ελλάδα και η Τουρκία, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβουτογλου, συμπληρωνοντας ότι η εν λόγω φόρμουλα θα σχηματοποιεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα επωφεληθεί από την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων που υπάρχουν στις θαλάσσιες ζώνες του νησιού.

Μιλώντας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του, Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο του τρίτου Ανώτατου συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα, ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην παρουσία του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ υποστηρίζοντας πως: «Δεν είναι θέμα Barbaros, είναι θέμα ενέργειας. Δεν στείλαμε ξαφνικά ένα πλοίο στην περιοχή. Υπάρχει ένα σκεπτικό στο πλαίσιο του οποίου το κάναμε. Πάντα λέγαμε ότι η ενέργεια είναι κίνητρο για την ειρήνη, για τη λύση, και ότι οι πηγές ενέργειας ανήκουν σε όλους τους Κύπριους».

Ο ίδιος αποκάλυψε πως: «Προτείνουμε και συζητήσαμε θετικά ίσως να αποσύρουμε το Barbaros, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να συμφωνηθεί ένα νέο πλαίσιο για το πώς θα αξιοποιηθούν αυτές οι πηγές ενέργειες. Οχι μονομερώς, αλλά με τη συγκατάθεση και των δυο πλευρών. Δεν θέλουμε τη δημιουργία κρίσης».

Επιπλεόν, διευκρινίζει πως η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υποστηρίζοντας: «Όλες οι συμφωνίες για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης από όλους. Εαν δυο ή τρία μέρη ανακηρρύσσουν ΑΟΖ χωρίς να διαβουλεύονται με άλλα εμπλεκόμενα μέρη αυτό είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο γιατί και το άλλο μέρος έχει τα δικά του δικαιώματα. Αν υπάρξει συμφωνία για ΑΟΖ που θα επηρεάζει τα δικά μας συμφέροντα χωρίς εμείς να είμαστε μέρος αυτής, αν πχ. η Ελλάδα υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο που θα επηρεάζει και θα περιορίζει τη δική μας ΑΟΖ, δεν θα την αποδεχθούμε και θα τη θεωρήσουμε ως μη γενόμενη».

http://www.protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου