Στο στόχαστρο της τρόικας οι κάτω των 62 ετών
Διπλή ανατροπή -όχι μόνο στα ηλικιακά όρια αλλά και στο ύψος των συντάξεων- αξιώνει η τρόικα για όσους δεν συμπληρώνουν στα αμέσως επόμενα χρόνια το 62 έτος ή τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση.
Σύμφωνα με την Ημερησία, την επιμονή των δανειστών να εξαλειφθούν οι όποιες εξαιρέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, παρά τις δύο αλλαγές στο Ασφαλιστικό που έγιναν το 2010 και το 2012, «βλέπουν» στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας πίσω από τις «ενστάσεις» τις οποίες προβάλλουν οι ξένοι εμπειρογνώμονες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων τα οποία, εναλλακτικά, έχει προτείνει να λάβει έως το 2018 η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση δαπανών.
«Δεν μπορούμε να ανατρέψουμε για… τρίτη φορά τους οικογενειακούς προγραμματισμούς, έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», είναι η απάντηση που δίνουν τόσο η ηγεσία του υπουργείου όσο και τα αρμόδια για την κοινωνική ασφάλιση στελέχη του ΠΑΣΟΚ αμφισβητώντας ότι η χρονική μετάθεση της καταβολής των συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτούνται έως το 2018 θα «διασώσει» τα Ταμεία.
Το νέο Ασφαλιστικό που είναι έτοιμη να νομοθετήσει η κυβέρνηση, εφόσον «κλείσει» η συμφωνία με την τρόικα, προβλέπει:
1. Την εφαρμογή, από την 1/1/2019, ενιαίου συνταξιοδοτικού καθεστώτος που θα βάζει τέλος στη συνταξιοδότηση πριν από το 62ο και το 67ο έτος με ελάχιστες εξαιρέσεις (υπερβαρέα, ΑΜΕΑ κ.ά.) με την προσθήκη 2 ετών από την 1/1/2019 και 4 ετών από την 1/1/2020. Το μέτρο θα θίξει ασφαλισμένους και ασφαλισμένες που έχουν γεννηθεί μετά το 1961 (οι άνδρες) και μεταξύ των ετών 1964 – 1969 (οι γυναίκες) που δεν συμπληρώνουν μέχρι το 2018 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης ή και τα όρια ηλικίας και θα υποχρεωθούν να εργαστούν επιπλέον χρόνια ή να αναμένουν να συμπληρώσουν το 62ο και το 67ο έτος, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Για παράδειγμα, ασφαλισμένη μητέρα ανηλίκου που το 2010 είχε συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης (18 έτη + 3 μήνες) και υπολόγιζε ότι θα συνταξιοδοτηθεί μόλις συμπληρώσει τα 50 (για μειωμένη) ή τα 55 (για πλήρη σύνταξη) δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πριν από τα 62 (για μειωμένη) ή τα 67 (για πλήρη). Αντίστοιχα εργαζόμενος πριν από το 1983 που έχει κενά ασφάλισης και δεν συμπληρώνει την 35ετία έως τα τέλη του 2018 θα υποχρεωθεί να συνταξιοδοτηθεί στα 62 ή στα 67.
2. Το «πάγωμα» των συντάξεων και μετά το 2016. Το Μνημόνιο έδινε τη δυνατότητα αυξήσεων στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε συνάρτηση με την αύξηση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που τα Ταμεία αδυνατούν να καταβάλουν.
3. Τον έλεγχο της νομιμότητας καταβολής 930.414 συντάξεων χηρείας (587.443 κύριες + 342.971 επικουρικές) και 664.862 επιδομάτων (γάμου, τέκνου κ.ά.) σε συνταξιούχους. Την αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους, με πρόβλεψη να ενταχθεί η σχετική παροχή στο πλαίσιο των κοινωνικών επιδομάτων και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
4. Την αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για την καταβολή της βασικής και της κατώτατης σύνταξης από τα 15 έτη στα 20 έτη, αλλά, για όσους έχουν γεννηθεί από το 1970 σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Αν δεν συμπληρώνουν την 20ετία θα δικαιούνται, με βάση το ν. 3863/10, αναλογική με βάση τις εισφορές σύνταξη ή αναλογική παροχή έναντι της βασικής σύνταξης εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αντίστοιχα.
5. Τη διοικητική ενοποίηση στο ΙΚΑ των επικουρικών και των ταμείων εφάπαξ (μέτρο το οποίο αμφισβητείται «εκ των έσω») και τη λειτουργική ενοποίηση όλων των βασικών διαδικασιών για την είσπραξη των εισφορών και απονομή συντάξεων από νέα Ενιαία Αρχή.
6. Tην απονομή συντάξεων στους αυτοαπασχολούμενους όχι με βάση προκαθορισμένες εισφορές (όπως ισχύει σήμερα στον OAEE), αλλά σε συνάρτηση με τις εισφορές τις οποίες θα καταβάλλουν ανάλογα με το πραγματικό τους εισόδημα και τον τζίρο που θα ελέγχει η εφορία.
Tο μέτρο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από τον Iούλιο του 2017 και να συνδεθεί με την ενιαία είσπραξη φόρων και εισφορών.
Eπιφυλάξεις διατυπώνουν, πάντως, στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, τονίζοντας ότι έως ότου «ωριμάσει» το νέο σύστημα θα θέσει σε δοκιμασία τα έσοδα και την καταβολή των συντάξεων στους ήδη συνταξιούχους (πληρώνονται από τις τρέχουσες – προκαθορισμένες εισφορές των «εν ενεργεία»).
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ