Δεν πάει άλλο. Εισπράττονται εκατομμύρια από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου και δεν επιστρέφει σχεδόν τίποτα με τη μορφή έργων συντήρησης και ανάδειξης. Μέγα θέμα με τα ακίνητα του ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη».
Με τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, και με τον Πρόεδρο του ΤΑΠΑ, κ. Ηλία Ριτσούδη συναντήθηκε, διαδοχικά, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για το θέμα της χρηματοδότησης των έργων συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων, για τα ακίνητα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και για την αναγκαιότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης.
Ο κ. Κόνσολας είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, από τα στοιχεία της οποίας προκύπτει ότι οι εισπράξεις από τα εισιτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου ανέρχονται σε εκατομμύρια χωρίς να υπάρχει ούτε η ελάχιστη ανταποδοτικότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 οι εισπράξεις του αρχαιολογικού χώρου της Λίνδου ανήλθαν σε 2.413.950 ευρώ και από αυτά διατέθηκαν μόλις 37.500 ευρώ για την επισκευή των χώρων υγιεινής. Τα προηγούμενα αλλά και τα επόμενα χρόνια δεν διατέθηκαν πόροι για έργα ανάδειξης και συντήρησης, παρά το γεγονός ότι οι εισπράξεις από τα εισιτήρια ήταν ιδιαίτερα υψηλές, ενώ το 2014, για τον αρχαιολογικό χώρο της Λίνδου, θα έχουμε εισπράξεις ρεκόρ αφού τους πρώτους 9 μήνες έχουν εισπραχθεί 2.711.121 ευρώ.
Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν και για την Αρχαία Κάμειρο, όπου τα έσοδα το 2013 ήταν 581.270 ευρώ και το 2014 ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ ενώ στον αρχαιολογικό χώρο της Ιαλυσού τα έσοδα θα αγγίξουν ή θα ξεπεράσουν τα 400.000 ευρώ.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου χαρακτήρισε απαράδεκτο το δείκτη ανταποδοτικότητας αφού το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του ΤΑΠΑ, εισπράττει εκατομμύρια από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου, χωρίς να υπάρχει το αυτονόητο επίπεδο ανταποδοτικότητας και επισήμανε:
«Τα στοιχεία είναι καταλυτικά για τα προηγούμενα χρόνια, εισπράττονταν εκατομμύρια ευρώ από τη Ρόδο αλλά δεν υπήρχε ανταποδοτικότητα σε έργα συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων. Μόνο από τα ποσά που εισπράττονταν θα μπορούσε να υπάρξει απρόσκοπτη χρηματοδότηση μιας προγραμματικής σύμβασης για έργα ανάδειξης και συντήρησης στη Μεσαιωνική Πόλη.
Στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου οι εισπράξεις σε ετήσια βάση κινούνται σταθερά πάνω από το 1 εκατομμύριο ευρώ, με εξαίρεση το 2012 που ήταν 984.399 ευρώ, ενώ φέτος θα αγγίξουν ή θα ξεπεράσουν το 1.200.000 ευρώ.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο οι εισπράξεις είναι πάνω από 400.000 ευρώ και παρά το γεγονός αυτό, δεν έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός για την αναβάθμισή του, την κατασκευή ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει στην κατοχή του 241 ακίνητα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου από τα οποία, το ΤΑΠΑ, εισέπραξε το 2013 το ποσό των 363.371 ευρώ. Είναι φανερό ότι 241 ακίνητα δεν μπορεί να αποδίδουν μόνο 360.000 ευρώ το χρόνο. Ούτε μπορεί να παραδίδονται στη φθορά του χρόνου.
Επισήμανα στον Υπουργό Πολιτισμού και τον Πρόεδρο του ΤΑΠΑ ότι δεν πάει άλλο. Επιβάλλεται να αναθεωρηθεί το συνολικό πλαίσιο, να διατίθεται, δεσμευτικά, ένα μέρος των πόρων που εισπράττονται από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου για έργα ανάδειξης και συντήρησης στις περιοχές της Ρόδου, της Λίνδου, της Καμείρου, της Ιαλυσού αλλά και των κάστρων Κρητηνίας, Μονολίθου, Φερακλού και Ασκληπειού.
Παράλληλα, υπάρχουν οι πόροι αλλά και οι προϋποθέσεις για να χρηματοδοτηθεί, από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού, η προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, τόσο από τις εισπράξεις που προκύπτουν από τα εισιτήρια, όσο και από την αξιοποίηση των ακινήτων. Ανάλογη προγραμματική σύμβαση είχε συναφθεί και κατά το παρελθόν.
– Είναι δυνατόν από 241 ακίνητα να εισπράττονται μόνο 363.371 ευρώ το χρόνο; Πόσες μισθώσεις υπάρχουν, με τι όρους και σε ποιο βαθμό τηρούνται και δεν υπάρχουν οφειλές;
-Είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόγραμμα και σχέδιο συντήρησης, ανάδειξης και αξιοποίησης των ακινήτων;
Δεν πρόκειται να εγκαταλείψω το θέμα αυτό.
Η Ρόδος διεκδικεί αυτά που δικαιούται. Θα δώσω συνέχεια με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για να δρομολογηθούν λύσεις».