Επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ σε υποδομές ενέργειας στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο, την εξοικονόμηση, τις ανανεώσιμες πηγές και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών προγραμματίζονται τα επόμενα 6 χρόνια, μέχρι το 2020, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης για τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων της παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε 18 νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων και του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων.
Στις επενδύσεις αυτές περιλαμβάνονται η ηλεκτρική διασύνδεση ενός μεγάλου μέρους των Κυκλάδων, η πρώτη φάση της οποίας που περιλαμβάνει τη διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα της ‘Ανδρου, της Νάξου, της Σύρου, της Τήνου και της Μυκόνου θα ολοκληρωθεί όπως είπε ο υπουργός το 2016, καθώς διασύνδεση της Κρήτης προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ. Επίσης τόνισε ο κ. Μανιάτης, δρομολογείται η άμεση εισαγωγή των έξυπνων μετρητών στο ηλεκτρικό σύστημα, «έτσι ώστε ο πολίτης, ο καταναλωτής, το νοικοκυριό, να μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση του και ταυτόχρονα να κάνει εξοικονομήσεις ενέργειας».
Η σύμβαση μεταξύ ΕΤΕπ και ΔΕΗ που υπεγράφη σήμερα προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ, ευρώ για επενδύσεις σε νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο 2014-2019 στα νησιά Ρόδο, Σαντορίνη, Λέσβο, Σάμο, Κάλυμνο, Σέριφο, Κύθνο, Λήμνο, Σκύρο, Κω, Κάρπαθο, Ικαρία, Αστυπάλαια, Οθωνούς, Ερικούσες, Δονούσα, Μεγίστη και Ανάφη.
Η σύμβαση αποτελεί μέρος συνολικής χρηματοδότησης ύψους 190 εκατ. ευρώ και αφορά σε επενδύσεις όπως την κατασκευή Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη νότια Ρόδο καθαρής ισχύος 115 MW διασφαλίζοντας το μακροχρόνιο ενεργειακό εφοδιασμό του νησιού και επιτυγχάνοντας υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις, την αντικατάσταση μονάδων παλαιάς τεχνολογίας με νέες πιο φιλικές προς το περιβάλλον, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενου εξοπλισμού, κ.α.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Werner Hoyer, τόνισε: «Εξακολουθούμε να παρέχουμε ισχυρή στήριξη σε τομείς που είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα, χορηγώντας δάνεια, συνδυάζοντας πόρους από διάφορες πηγές και προσφέροντας συμβουλές. Στηρίζουμε επενδύσεις που βελτιώνουν τις οικονομικές συνθήκες και τους όρους διαβίωσης των ανθρώπων, όπως η αναβάθμιση του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλά μη διασυνδεδεμένα νησιά. Το έργο αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή και αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών, ύστερα από τη σύμβαση ύψους 65 εκατ. ευρώ που υπογράψαμε τον Σεπτέμβριο για τη χρηματοδότηση της σύνδεσης των κύριων νησιών των Κυκλάδων με το διασυνδεδεμένο σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας Wilhelm Molterer ανέφερε εξάλλου ότι : «Εκτός από τη χρηματοδοτική βοήθεια, τα τελευταία χρόνια η ΕΤΕπ παρέχει στην Ελλάδα και υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας, σε διάφορους τομείς, μέσω εμπειρογνωμόνων της που είναι αποσπασμένοι στην ελληνική διοίκηση».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός υπογράμμισε ότι από το τέλος Νοεμβρίου 2014, το συνολικό ποσό των δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τον Όμιλο ΔΕΗ ανέρχεται στα 2,2 δις Ευρώ ενώ χαρακτήρισε τα έργα στα νησιά ως πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών ενέργειας στους κατοίκους των περιοχών αυτών, για τη στήριξη του τουρισμού και για την οικονομική τους ανάπτυξη.
«Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τη ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, ήταν και είναι πολύ σημαντική εφόσον αποτελεί κύρια πηγή άντλησης νέων μακροπρόθεσμων δανειακών κεφαλαίων για έργα υποδομών ζωτικής στρατηγικής σημασίας για την ενίσχυση τόσο της οικονομικής, όσο και της περιβαλλοντικής απόδοσής του Ομίλου ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
Υπογραφή δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. ανακοινώνει ότι, σήμερα 11 Δεκεμβρίου 2014, υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η πρώτη δανειακή σύμβαση ύψους Euro 80 εκατ. για επενδύσεις της περιόδου 2014-2019 σε νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Η σύμβαση αυτή αποτελεί μέρος συνολικής χρηματοδότησης ύψους Euro 190 εκατ. και αφορά σε επενδύσεις όπως:
• Την κατασκευή Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη νότια Ρόδο καθαρής ισχύος 115 MW διασφαλίζοντας το μακροχρόνιο ενεργειακό εφοδιασμό του νησιού και επιτυγχάνοντας υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις, και
• Την κατασκευή αναπτυξιακών έργων σε δεκαεπτά Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Λέσβος, η Κάλυμνος κ.α. με στόχο την αξιόπιστη αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των νησιών αυτών, όσο και την αντικατάσταση μονάδων παλαιάς τεχνολογίας με νέες πιο φιλικές προς το περιβάλλον καθώς επίσης και την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου εξοπλισμού των Σταθμών και των υποδομών τους.
Ο Όμιλος ΔΕΗ διατηρεί μακρόχρονη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία αποτελεί στρατηγικό χρηματοδοτικό εταίρο, υποστηρίζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου σε έργα μεγάλης σημασίας για την οικονομία, τους Έλληνες καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού της Χώρας και το περιβάλλον.
http://www.ethnos.gr