Στο 1 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες από το συνεδριακό τουρισμό τα τελευταία 4 χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του HAPCO (Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων) Ντίνο Αστρά.
Η πολιτικοοικονομική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αναταραχές που στιγμάτισαν την Αθήνα το 2012 οδήγησαν όχι μόνο στην ακύρωση δεκάδων προγραμματισμένων συνεδρίων, αλλά και στην παντελή απουσία της χώρας μας από τον παγκόσμιο χάρτη του συνεδριακού τουρισμού για δύο χρόνια. Χαρακτηριστικό της ζημιάς που έχει υποστεί η χώρα σε οικονομικό επίπεδο αποτελεί το γεγονός πως «ένας σύνεδρος ξοδεύει 6 φορές περισσότερα από έναν κλασικό επισκέπτη, τη στιγμή που η διοργάνωση ενός συνεδρίου 10.000 συμμετεχόντων μπορεί να αποφέρει έσοδα στο κράτος 20-25 εκατ. ευρώ».
Μπορεί το 2014 να αποτέλεσε τη χρονιά αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος των μεγάλων διοργανωτών συνεδρίων και ο ρυθμός ζήτησης να αυξήθηκε κατά 12% συγκριτικά με το 2013, ωστόσο, το 2015 δεν εμφανίζει αντίστοιχη κινητικότητα. «Το 2008 η Ελλάδα βρισκόταν στη 19η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των συνεδριακών προορισμών. Τώρα πια έχουμε κατρακυλήσει στην 40η και θα χρειαστεί τουλάχιστον μία 5ετία για να ανακτήσει η χώρα την εμπιστοσύνη των διοργανωτών και να προσελκύσει μεγάλο αριθμό συνεδρίων. Προς το παρόν, για το 2016 υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων σε σχέση με το 2015», σημειώνει ο Ντ. Αστράς.
Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο του HAPCO και του ΕΟΦ βρίσκεται η προσέλκυση ιατρικών συνεδρίων, τα οποία αποτελούν το 80% των συνεδρίων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, ενώ το 2010 κατατέθηκαν περισσότερες από 2.300 αιτήσεις για τη διοργάνωση εθνικών συνεδρίων -το μεγαλυτέρο ποσοστό των οποίων ήταν ιατρικά-, το 2014 κατατέθηκαν μόλις 1.000.
enikonomia.gr