Ειδήσεις

Οι «αναποφάσιστοι» βουλευτές κρίνουν την προεδρική εκλογή-«Αναποφάσιστη» ακόμη η Μίκα Ιατρίδη

Σε κατάσταση βρασμού κόμματα και κυβέρνηση εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας την Τετάρτη – Το παρασκήνιο, οι ζυμώσεις και οι κρίσιμες ψήφοι

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές κατά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη ψηφοφορία δεν αναμένεται να δώσει αποτέλεσμα για την προεδρική εκλογή, ωστόσο παίζει σημαντικό επικοινωνιακό ρόλο για την τακτική της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της κρίσιμης τρίτης ψηφοφορίας στις 29 Δεκεμβρίου.

Για το λόγο αυτό, οι παρασκηνιακές διεργασίες εντείνονται και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη μάχη της ψήφου έχουν «πέσει» προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ακόμη και ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας.

Την ίδια ώρα, επανέρχεται η πρόταση για συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ολοκλήρωση της διαδικασίας για συνταγματική αναθεώρηση και κάλπες μέσα στο 2015.

Την πρόταση, που είχαν αρχικά θέσει με κείμενό τους οκτώ βουλευτές, υποστηρίζουν και μεμονωμένοι βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Π. Παναγιωτόπουλος. Ωστόσο, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενα τη συντήρηση της πολιτικής αστάθειας, και εξηγούν ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποφάσισαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την προεδρική εκλογή.

Σε ό,τι αφορά την «αριθμητική» της προεδρικής εκλογής, τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι ότι υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τάσσονται οι 155 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), το ΚΚΕ (12), οι ΑΝΕΛ (12), η ΔΗΜΑΡ (10) και η Χρυσή Αυγή (16).

Ωστόσο, τα «όχι» δεν μπορούν να μετρηθούν με βεβαιότητα σε 121, όπως θα προέκυπτε από τα απλά μαθηματικά, καθώς δεν λείπει ο παράγοντας της αβεβαιότητας σε σχέση με την τελική απόφαση ορισμένων βουλευτών (κυρίως μεταξύ των βουλευτών των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ), παρά τις επίσημες αποφάσεις των κομμάτων.

Επιπλέον, δεν έχει ξεκαθαριστεί απολύτως η στάση πολλών από τους ανεξάρτητους βουλευτές, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που επιμένουν σε αμφίσημες δηλώσεις.

Αναποφάσιστοι παραμένουν οι Μ.Ιατρίδη, Κ.Μάρκου και Β.Οικονόμου. Σχετική βεβαιότητα υπάρχει για τους Γ. Νταβρή, Π.Μελά, ενώ κοντά στο «ναι» βρίσκονται οι Χρ.Αηδόνης, Κ.Γιοβανόπουλος, Γ.Κουράκος, Σπ.Λυκούδης, Β.Καπερνάρος, Γ.Κασαπίδης, Γρ.Ψαριανός και Β.Πολύδωρας. Κοντά στο «όχι» φαίνεται να βρίσκονται οι Π.Τατσόπουλος, Μ.Ανδρουλάκης, Οδ.Βουδούρης, Χρ.Γιαταγάνα, Θ.Παραστατίδης, Ρ.Μακρή, Π.Μουτσινάς, Θ.Τζάκρη και Μ.Μπόλαρης.

Ειδικότερα για την Μίκα Ιατρίδη

Δεν φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον να δείχνει σαφή σημάδια των προθέσεών της για το τι θα πράξει στην προεδρική εκλογή, ωστόσο στην ομιλία της στη Βουλή, λίγες μέρες πριν, μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2015 είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση.

Όπως φαίνεται για πολλούς σχετικά αναποφάσιστους βουλευτές καθοριστικό ρόλο θα παίξει το «σκορ» της πρώτης ψηφοφορίας, καθώς και ψυχολογικά είναι διαφορετικό να συγκεντρωθούν 175 «ναι», όπως εκτιμούν οι αισιόδοξοι της κυβερνητικής παράταξης. Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρούν ότι το 180 στην τρίτη ψηφοφορία είναι εφικτό.

To BHMA/The toc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Καταγγέλων    15.12.2014 09:07

    Δυστηχώς ο κ. Καμένος με τα καμώματά του αφήνει τους ΑΝΕΛ εκτός Βουλής. Κρίμα

Σχολιασμός άρθρου