Προσφυγή στο δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενδέχεται να καταθέσει η δημοτική αρχή για να ακυρώσει την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία καταργήθηκε ο Δημοτικός Φόρος.
Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και υπογράμμισε πως τώρα η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπο για να καλυφθεί το κενό που δημιουργεί στα έσοδα η απώλεια του δημοτικού φόρου.
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δημοσιοποίησε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ για να φωταγωγηθεί η πλατεία του Δημαρχείου (σημ: είχε προηγηθεί σχετικό δημοσίευμα της «δ» το Σάββατο).
« Για φέτος πορευόμαστε με όσα έχουμε και όσα μπορούμε. Θέλω όλοι μαζί να έχουμε αισιοδοξία και ελπίδα. Όλοι μαζί ενωμένοι να παλέψουμε στα δύσκολα και να αγκαλιάσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Αυτά που προγραμματίζουμε θα παλέψουμε να τα καταφέρουμε. Μπορεί να είναι φτωχικά. Έχουμε πλούσια καρδιά και με αυτή θα προχωρήσουμε. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Από την περασμένη Πέμπτη γνωρίζω πως καταργήθηκε ο Δημοτικός Φόρος. Δεν στενοχωρέθηκα. Θα στενοχωρεθούν αυτοί που πολέμησαν το Δήμο. Εμείς έχουμε πλούσια καρδιά και την αγάπη του κόσμου. Δεν μετέφερα σε κανένα την είδηση. Τη γνώριζα μόνο εγώ. Την κράτησα και την αναφέρω τώρα. Θα τα καταφέρουμε. Και τα βεγγαλικά που έπεσαν απόψε ήταν για την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ. Πολλοί θα χαίρονται. Αυτά τα λίγα έκανε ο δήμαρχος. Ελπίζω το ΕΒΕΔ που χαίρεται και ο Εμπορικός Σύλλογος να στολίσουν και αυτοί την πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σε συνέντευξη τύπου χθες ο δήμαρχος αναφέρθηκε διεξοδικά στο χρονικό της κατάργησης του δημοτικού φόρου και δήλωσε τα ακόλουθα:
«Από την περασμένη Πέμπτη είχε εκδοθεί, αλλά δεν είχε δακτυλογραφηθεί η απόφαση του ΣτΕ για το δημοτικό φόρο. Διαπιστώσαμε πως 16 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣτΕ θεώρησαν πως ο ΔΗΦΟΔΩ είναι αντισυνταγματικός γιατί δεν επιβάλλεται σε όλους τους νησιωτικούς δήμους. Ο εισηγητής και άλλοι πέντε σύμβουλοι έκριναν πως είναι συνταγματικός. Πρέπει να επισημάνω πως ο εισηγητής μετείχε στην 7μελή επιτροπή και είχε ψηφίσει αρχικά υπέρ της κατάργησης. Μελετώντας όμως τα στοιχεία εισηγήθηκε υπέρ της διατήρησης του φόρου. Υπήρξε και η κ. Καραμανώφ που δήλωσε πως δεν μπορεί το ΣτΕ να παρεισφρύει σε θέματα νομοθετικού περιεχομένου στη στιγμή που η Βουλή εξέτασε όλες τις προϋποθέσεις πριν θέσει σε εφαρμογή το νόμο.
Τα μέλη που τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης θεώρησαν πως ήταν μεταγενέστερες οι γνωμοδοτήσεις που αιτιολογούσαν το φόρο. Η μελέτη του Παντείου Πανεπιστημίου ήταν προγενέστερη. Εκτιμώ πως δεν αρκεί η επίκληση του άρθρου 101 για να αιτιολογηθεί η διαφορετικότητα. Με την ανακοίνωσή μου χθες ήθελα να επισημάνω πως αυτή ήταν μια διαδικασία, που βρήκα σε εξέλιξη. Είχα συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο και όλοι οι εταίροι, τα Επιμελητήρια, η ΕΞΡ πλην του ΕΒΕΔ, τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του ΔΗΦΟΔΩ. Τώρα αυτό που ενδιαφέρει το Δήμο είναι η επόμενη ημέρα. Για το ΔΗΦΟΔΩ έχουμε προβλέψει στον προϋπολογισμό ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί στο 24% των τακτικών εσόδων του Δήμου. Έχουμε υποχρέωση τώρα να βρούμε άλλες πηγές εσόδων. Θα πρέπει να οριστεί μια επιτροπή που θα προτείνει και το δημοτικό συμβούλιο θα κρίνει και θα αποφασίσει για τη θεσμοθέτηση άλλου μέτρου που θα καλύψει την απώλεια των εσόδων από το ΔΗΦΟΔΩ. Είμαστε υποχρεωμένοι να αναπληρώσουμε το κονδύλι. Σκέψεις και σχέδια υπάρχουν. Θα ζητήσουμε από όλους να μας καταθέσουν προτάσεις», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί νομικά το θέμα, ο κ. Φώτης Χατζηδιακος δήλωσε:
«Υπάρχουν σκέψεις που θα συζητηθούν και με τους άλλους δημάρχους του νομού. Υπάρχουν νομικά ζητήματα που δικαιολογούν την προσφυγή του δήμου και των άλλων ΟΤΑ στη δικαιοσύνη. Αν θα χρειαστεί θα κατατεθεί και προσφυγή στο δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θυμίζω πως το 1981 το ΣτΕ με απόφαση που φέρει τον αριθμό 2956 του είχε αποφανθεί πως δικαιολογείται το έσοδο του ΔΗΦΟΔΩ», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως ίσως να ήταν διαφορετική η έκβαση της υπόθεσης αν προήδρευε της κρίσιμης συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Ρίζος.
Σχετικά με τις κινήσεις που θα γίνονται από τις οικονομικές υπηρεσίες ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε πως ΄εδωσε εντολή να μην βεβαιώνεται ο φόρος΄
«Το δημοτικό συμβούλιο εφόσον κοινοποιηθεί η απόφαση θα πρέπει να λάβει απόφαση για την αναπλήρωση του κενού είτε με αύξηση των τελών που έχουν να κάνουν με τους επισκέπτες ή με αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων ή των τελών καθαριότητας», δήλωσε ο κ Χατζηδιάκος.
Σε ερώτηση σχετικά με την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που έχει διαταχθεί από τον Οικονομικό Εισαγγελέα Πειραιά για τη διάθεση των εσόδων από το ΔΗΦΟΔΩ, την περίοδο 1994-2014, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Μετά τον Καλλικράτη η όποια δαπάνη αναρτάται στη «Διαύγεια». Υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες διαδικασίες και αυστηροί έλεγχοι.
Το πως διατέθηκαν στο παρελθόν μας είναι αδιάφορο. Έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Προσέγγισα όλες τις θέσεις από την 1η Σεπτεμβρίου και ζήτησα να έμπαιναν κανόνες για το ΔΗΦΟΔΩ. Αν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου ήταν θετική είχα αναλάβει δέσμευση για κατανομή των εσόδων σε συγκεκριμένους τομείς. Τώρα δεν χρειάζεται Γκαουλάιτερ».
Σχετικά με το χαρακτηρισμό του φόρου ως «μεσαιωνικό χαράτσι» και μηχανισμό για επανεκλογή δημάρχων, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Δεν σχολιάζω δηλώσεις του περιφερειάρχη και του προέδρου του ΕΒΕΔ. Θα δανειστώ μια φράση του πρώην δημάρχου κ. Χατζή Χατζηευθυμίου και θα δηλώσω πως και οι προσλήψεις προσωπικού συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Φέτος μετά βίας. Μετά βίας μπορέσαμε να δαπανήσουμε 10.000 ευρώ για να αγοράσουμε στολίδια. Αν μέσα από εκείνα τα κονδύλια αγοράστηκαν στολίδια για την πόλη είναι κακό; Δεν συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του τόπου;»
Σε ερώτηση τι θα γίνει αν αποφασιστεί να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν καταβληθεί στους επιχειρηματίες από το 94, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Είναι νομικό το θέμα. Ο δημοτικός φόρος επιβλήθηκε με νόμο και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς».
Σε ερώτηση σχετικά με την επιβολή τελών, που θα επιβαρύνουν όλους και τους μη έχοντες, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε :
«Ο δήμαρχος δεν χαρατσώνει κανένα. Δεν ανακοινώνω τίποτε σήμερα. Οι σκέψεις που έχω κάνει δεν αφορούν τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις και τους συνταξιούχους. Μπορεί να αυξηθούν τα τέλη παρεπιδημούντων, να επιβληθεί τέλος ανά επισκέπτη. Ενδέχεται να αυξηθούν τα τέλη καθαριότητας σε επιχειρήσεις». Σχετικά με την προβολή και την επιβίωση του ΠΡΟΤΟΥΡ ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε πως ο οργανισμός θα στηριχθεί με κάθε τρόπο.
Το τουριστικό προιόν δεν είναι παιχνίδι, δεν φορολογείς τον τουρίστα και τις επιχειρήσεις και πολύ περισσότερο τον απλό πολίτη. Ο τόπος έχει τα χάλια του και εσείς ακόμα μουρμουράτε.