Ειδήσεις

Nέο μπαράζ από τα διεθνή ΜΜΕ: Παίζει με την φωτιά η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα καταλήξει με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο Mad Max σχολιάζει το Channel 4 ενώ οι FT αναφέρονται στην επίσκεψη Μοσκοβισί στην Ελλάδα. Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ

Η Ελλάδα θα καταλήξει με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο Mad Max σχολιάζει το Channel 4 ενώ οι FT αναφέρονται στην επίσκεψη Μοσκοβισί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μοσκοβισί προειδοποίησε την Ελλάδα ότι το να μην αποπληρώσει τα χρέη της θα ήταν «αυτοκτονικό» για εκείνη. Όπως αναφέρουν οι FT, o Μοσκοβισί επέμεινε ότι η διήμερη επίσκεψή του δεν έγινε προκειμένου να δείξουν οι Βρυξέλλες την υποστήριξή τους στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, «ο οποίος δίνει έναν σκληρό αγώνα προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να πάει η χώρα σε εκλογές».

Στο δημοσίευμα γίνεται, επίσης, αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος -όπως τονίζεται- προηγείται στις δημοσκοπήσεις και έχει διαμηνύσει ότι θα σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για το χρέος της Ελλάδας, αλλά και πως θα διαπραγματευτεί νέους όρους με τους πιστωτές της χώρες.

Σύμφωνα με τους FT, οι ηγέτες αριστερών κομμάτων στην Ευρώπη άσκησαν κριτική στον κ. Μοσκοβισί για την απόφασή του να επισκεφτεί τώρα την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, την κίνησή του «αδιανόητη» και υποστηρίζοντας ότι εγείρει «σοβαρά ερωτήματα» όσον αφορά στην δημοκρατία στην Ευρώπη.

Οι διεθνείς πιστωτές ζητούν από την Αθήνα να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει σε τομείς για τους οποίους έχει δεσμευθεί, γράφει και η Bild επικαλούμενη έκθεση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Το Channel 4 σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα προειδοποιεί πως εάν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος πρέπει να περιμένει τον Μad Max. Ο Πολ Μέισον ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα την περίοδο που γίνονταν οι ταραχές στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου έκανε λόγο για «ιπτάμενους αναρχικούς» Ο ίδιος σημειώνει: «Καλωσορίσατε στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου αναμένεται να ψηφίσει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι άνθρωποι ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα». «Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Αν η βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο, τότε θα γίνουν πρόωρες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβει στην εξουσία»

«Δεν είναι ένα αόριστο αριστερό κομμάτι ενός κεντρώου κόμματος. Έλκει την καταγωγή του από την κομμουνιστική παράδοση της χώρας και αποτελείται από Ευρωκομμουνιστές που αποσχίστηκαν το 1970 από τους Σταλινικούς, ενώ στις τάξεις του θα βρει κανείς Τροτσκιστές, Μαοϊκούς, νέους αριστερούς ακτιβιστές και χιλιάδες νέους που όλα οι παραπάνω ορισμοί τους φαίνονται ρετρό, αλλά έχουν προσκολληθεί στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δείχνει προοδευτικός, μοντέρνος και είναι ενάντιος στη λιτότητα». Στο ερώτημα τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αναλάβει τα ηνία ο Μέισον γράφει: «Θα τερματίσει τη λιτότητα και θα ζητήσει από την ΕΚΤ να διαγράψει το μισό χρέος της χώρας. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε ισχυρή εντολή και έπαιζε καλά το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων, να μπορούσε να καταφέρει κάτι. Αλλά πιο πιθανό είναι να τα σπάσει με τις Βρυξέλλες, τα χρήματα να φύγουν από τη χώρα και η Ελλάδα να εξέλθει από την Ευρωζώνη.

Το CNBC αναφέρεται και πάλι στην πιθανότητα του Grexit. Η δημοσιογράφος Tζούλια Τσάτερλι, του, σε σχόλιό της για την Ελλάδα και τις πολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα, δηλώνει πως το πολιτικό ρίσκο επανέρχεται το 2015, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους την πολιτική αβεβαιότητα που θα προκύψει από την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, η Τσάτερλι αναφέρει ότι ο χρόνος τρέχει για τα δύο αντίπαλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 7 δισ. ευρώ χρέος μέχρι τον Αύγουστο. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι κατά πόσο οι δανειστές της Ελλάδας θα δεχτούν να χαλαρώσουν τους όρους κατά τη διαπραγμάτευση με τον Αντώνη Σαμαρά, εάν φυσικά η ο κυβερνητικός συνασπισμός παραμείνει στην εξουσία.

BBC: Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο Αλέξης Τσίπρας;

Τι γράφουν τα Γερμανικά ΜΜΕ

Το σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας που διαμορφώνει στην Ελλάδα η επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή σχολιάζει η Südwest Presse της Ουλμ. «Κι ενώ η Ελλάδα φαινόταν να έχει βγει από την επικίνδυνη ζώνη, η κρίση πρόφτασε και πάλι τη χώρα. Η απρόσμενη επίσπευση της προεδρικής εκλογής κατά δύο μήνες προξενεί πάλι το φόβο της κρατικής χρεοκοπίας». Ο γερμανός αρθρογράφος επικεντρώνει στον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να ακυρώσει τις δανειακές συμφωνίες και να τερματίσει το πρόγραμμα λιτότητας. Όπως εκτιμά ο σχολιαστής, «αυτό είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά. Θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ. Ως εκ τούτου, η εκλογή προέδρου που ξεκινά αύριο θα αποτελέσει άκρως καθοριστική ψηφοφορία. Διακυβεύονται και πάλι όλα αυτά για τα οποία οι Έλληνες έκαναν μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα πέντε χρόνια».

Η χρηματοοικονομική κρίση επέβαλε ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να πείσει το λαό για το αναπόφευκτο των βαθιών τομών», εκτιμά η Neue Zürcher Zeitung σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.

Όπως σχολιάζει η ελβετική εφημερίδα, «οι αμφιβολίες του πληθυσμού γίνονται εύκολα κατανοητές: Η ανεργία μπορεί να κινείται ελαφρώς πτωτικά, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται με ποσοστό 25,9% σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η έλλειψη απασχόλησης στους νέους είναι μάλιστα διπλάσια. Πολλοί αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώθηκε από το 2010 κατά 27%. Πέρα από τον τουρισμό οι οικονομολόγοι διακρίνουν λίγα σημάδια επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις η κυβέρνηση δυσκολεύεται να πείσει τον πληθυσμό για την αναγκαιότητα περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα μάλιστα επειδή τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού -Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ- καθόριζαν επί δεκαετίες τις πολιτικές τύχες και ως εκ τούτου καθίστανται υπεύθυνα για το μαρασμό της χώρας. Ο Σαμαράς δεν ήταν σε θέση να παρουσιαστεί ως διαμορφωτής ενός αναπόφευκτου μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Πολύ περισσότερο γίνεται αντιληπτός ως εκτελεστής μίας ποινής που έχει επιβληθεί από την τρόικα».

Για «αμφιταλαντευόμενη μεσαία τάξη» στην Ευρώπη κάνει λόγο το κύριο άρθρο της Frankfurter Rundschau. Η αριστερή εφημερίδα της Φρανκφούρτης εκτιμά ότι «από τη νομισματική κρίση έχει προκύψει προπολλού μία διαδικασία πολιτικής διάβρωσης. Οι άνθρωποι, τους οποίους έχουν ξεχάσει οι πολιτικοί στο πλαίσιο των προγραμμάτων λιτότητας, στρέφονται εν μέρει σε ακραία κόμματα». Ο αρθρογράφος σκιαγραφεί το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνει η επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές, στις οποίες ενδέχεται να επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνει: «Ναι μεν τα αιτήματα του Τσίπρα, όπως αυτό για ένα νέο κούρεμα χρέους, θεωρούνται στο μεταξύ αναπόφευκτα και από σοβαρούς οικονομολόγους. Όμως και μόνο η προοπτική μίας πιθανής επιτυχίας της ελληνικής αριστεράς κρατά την Ευρώπη με κομμένη την ανάσα. Το κόμμα του Τσίπρα είχε ήδη επικρατήσει με τη ρητορική του κατά της τρόικας στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Η Ευρώπη βιώνει τώρα τις πολιτικές παρενέργειες του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης – και σε καμία περίπτωση μόνο στην Ελλάδα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου