Ειδήσεις

Πασίγνωστοι παρουσιαστές θύματα απάτης ενοικιάσεων σαλέ

Γνωστοί παρουσιαστές πρωινών τηλεοπτικών εκπομπών είναι ανάμεσα στα 50.000 θύματα της μεγάλης απάτης με τις δήθεν εορταστικές προσφορές… ενοικιάσεων σαλέ στο Γκστάαντ της Ελβετίας, στον Παρνασσό, πολυτελών μεζονέτων στο Κολωνάκι και ακριβών οικημάτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι απατεώνες με αναρτήσεις κειμένων ευκαιριών σε ιστοσελίδα γνωστής επιχείρησης δημοσιοποίησης αγγελιών, κατόρθωναν να προσελκύουν τα θύματά τους με «δόλωμα» τις χαμηλές οικονομικές απαιτήσεις ενοικίασης. Για διώροφη μεζονέτα στο Κολωνάκι, με χαμάμ, υδρομασάζ, θερμαινόμενα πατώματα, εσωτερική πισίνα και υπόγειο γκαράζ, δινόταν προσφορά ημερήσιας ενοικίασης 300 ευρώ, αντί 5.000 ευρώ που ήταν η κανονική τιμή.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το κύκλωμα έδινε «προσφορές» ενοικίασης για πολυτελή οικήματα, από 200 έως 1.000 ευρώ, για ημερήσια ή διήμερη διαμονή, ωστόσο τα τιμήματα για τα συγκεκριμένα σπίτια ξεκινούσαν από 5.000 έως 9.000 ευρώ! Οι ίδιοι αξιωματικοί υποστηρίζουν, ότι το τελευταίο τρίμηνο, τουλάχιστον 50.000 πολίτες πείστηκαν και κατέβαλαν προκαταβολές των 100-200-300 ευρώ ή προσωπικά δεδομένα τους για τις ενοικιάσεις του «αέρα», με το μέγεθος της απάτης να ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Χθες τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δημοσιοποίησαν τον τρόπο της απάτης, ενημερώνοντας τους πολίτες για την ανάρτηση των διαδικτυακών αγγελιών, με απατηλό-παραπλανητικό περιεχόμενο, για δήθεν ευκαιρίες ενοικίασης κατοικιών από ιδιώτη σε ιδιώτη. Ουσιαστικά προέβαιναν σε ένα «ηλεκτρονικό ψάρεμα» (phishing), με σκοπό να πείσουν τους ανυποψίαστους ενοικιαστές να καταβάλουν χρήματα ως προκαταβολή ή και να αποστείλουν προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα.

Προκειμένου να είναι «πειστικές» οι αγγελίες αυτές, συχνά γίνεται αναφορά για μεσολάβηση γνωστής επιχειρηματικής διαδικτυακής πλατφόρμας ενοικίασης σπιτιών ή μεσολάβηση επιχειρηματικών ιστοτόπων, που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα, ενώ η επικοινωνία με τους υποτιθέμενους αγγελιοδότες, «επιδιώκεται» να πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), για να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους.

Οι αξιωματικοί της αρμόδιας υπηρεσίας αναφέρουν, πως οι απατεώνες «ψαρεύοντας» τα θύματά τους, ζητούν προκαταβολή για τη δήθεν προσφερόμενη προς ενοικίαση κατοικία, μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων. Σε άλλες περιπτώσεις ζητούν προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου – Α.Φ.Μ. κ.λπ.), προσωπικά τους οικονομικά δεδομένα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ numbers) αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ κ.λπ.).

Με αφορμή την συγκεκριμένη περίπτωση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου να μην αποστέλλουν προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία σε άγνωστα άτομα, καθώς και να διασταυρώνουν – επιβεβαιώνουν τη φυσική ύπαρξη των προς ενοικίαση κατοικιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου