Οι μετεκλογικές συμμαχίες της επόμενης ημέρας απασχολούν ήδη έναν κλειστό κύκλο στελεχών που βρίσκονται στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας του ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό δε ερώτημα που συνοπτικά τους απασχολεί, είναι: Με το Ποτάμι ή με το ΚΚΕ;
Σενάρια που απασχολούν στην περίπτωση βέβαια που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει το μαγικό «151», ωστόσο το παραπάνω δίλημμα αποτυπώνει και την τριβή που είναι σε εξέλιξη εντός της Κουμουνδούρου, αν οι συμμαχίες θα πρέπει να αναζητηθούν στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ (όπως θα επιθυμούσε η εσωκομματική μειοψηφία, υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη) ή στα δεξιά του (όπως θα καλόβλεπαν στελέχη της προεδρικής πλειοψηφίας –ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει ανοίξει σημειωτέον τα χαρτιά του).
Για κάποιους μάλιστα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεργασία με το Ποτάμι θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη, στο βαθμό που θα αποφευχθούν …επαναστατικές εξαλλοσύνες και μονομερείς ενέργειες. Από την άλλη πάντως, το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευνοϊκό για το Ποτάμι, υπό την έννοια ότι οι περισσότεροι θεωρούν (και η ηγεσία του) ότι φτιάχτηκε για να λειτουργήσει ως ανάχωμα ψηφοφόρων που φεύγουν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αναζητούν νέα κομματική στέγη.
Πού «ποντάρει» ο Π. Λαφαζάνης
Στον αντίποδα, είναι η άποψη της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία και δημοσίως θέτει και επιμένει στο ενδεχόμενο άτυπης συνεργασίας με το ΚΚΕ. Οι σχέσεις με την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι πανθολογούμενα κακές, ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και επικεφαλής της Αρ. Πλατφόρμας, Π. Λαφαζάνης «ποντάρει» σε ένα σενάριο.
Στην περίπτωση που στον ΣΥΡΙΖΑ λείπουν μερικές, λίγες, έδρες για την κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τότε να απευθυνθεί ο Αλ. Τσίπρας στον Δ. Κουτσούμπα για ψήφο ανοχής. Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε αυτό σημαίνει νέες εκλογές και αυτοί που συνήθως την πληρώνουν είναι τα μικρά κόμματα. Συνεπώς, μεγαλύτερη «αφαίμαξη» του ΚΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμπερασματικά, ο Περισσός θα έχει κάθε λόγο εκείνη τη στιγμή να αποφύγει τη νέα κάλπη.
Πάντως, η Αριστερή Πλατφόρμα φαίνεται πως επιθυμεί την ψήφο ανοχής του ΚΚΕ και για έναν ακόμη λόγο: προκειμένου να αποφευχθούν δεξιά -με μια δόση υπερβολής- ανοίγματα. Το ερώτημα, ωστόσο, γιατί ο Δημήτρης Κουτσούμπας να θέλει να δίνει το φιλί της ζωής σε μια κυβέρνηση που δεν θα εφαρμόζει το πρόγραμμα του ΚΚΕ, και αυτό μάλιστα σε βάθος χρόνου, είναι ένα ερώτημα που ούτε οι ίδιοι οι εμπνευστές αυτού του σεναρίου δεν έχουν απαντήσει μάλλον.