Ειδήσεις

O δείκτης που δεν… κάμπτεται: Ακρίβεια

Ο δείκτης ανταγωνιστικότητας κόστους της Κομισιόν για το Γ τρίμηνο του 2014, για πρώτη φορά μετά από την αρχή της κρίσης το 2010, δείχνει ότι σταμάτησε η ελεύθερη πτώση των μισθών που στήριξε σχεδόν αποκλειστικά τα χρόνια που πέρασαν την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Μόνο που -στις ίδιες μετρήσεις- οι τιμές στην ελληνική αγορά και στις εξαγωγές δεν ακολούθησαν την πτώση εξηγώντας γιατί τα ελληνικά προϊόντα δεν βρήκαν τον δρόμο τους στις αγορές του εξωτερικού…

Ο δείκτης μοναδιαίου κόστους εργασίας στο σύνολο της οικονομίας βρέθηκε στις 86,9 μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2014, έναντι 86,7 μονάδων το δεύτερο τρίμηνο. Η αύξηση μάλιστα -εξηγούν αρμόδια στελέχη- μπορεί να αποδειχθεί συγκυριακή καθώς στο κόστος εργασίας προσμετρήθηκαν και έκτακτες αμοιβές γύρω από τον τουρισμό και τα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν εκ νέου. Ο δείκτης βρίσκεται ήδη σε ιστορικά χαμηλά και δείχνει τη συγκριτική θέση ης Ελλάδας έναντι των κρατών της ευρωζώνης με έτος βάσης το 2005 να ισούται με 100.

Μόνο που στην Ελλάδα της κρίσης, της απώλειας ΑΕΠ πάνω από 25% και της καταρράκωσης των επενδυτικών κεφαλαίων στο ήμισυ αυτών που υπήρχαν πριν από την κρίση, μόνο οι μισθοί μειώθηκαν. Κανένας άλλος από τους δείκτες που διαμορφώνουν το «προφίλ» ανταγωνιστικότητας της χώρας και παρακολουθούνται συστηματικά από οικονομολόγους αλλά και από επενδυτές δεν κάμφθηκε ουσιαστικά.

Έκρηξη ακρίβειας

Ο πληθωρισμός, ο δείκτης που μετρά την συγκριτική πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε κάθε κράτος μέλος, ήταν τον Οκτώβριο του 2010 στις 108,27 μονάδες (δηλαδή στην Ελλάδα οι τιμές ήταν 8,27 πιο υψηλές από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης). Ανάλογα στο 106,23 ήταν την ίδια στιγμή ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ και -πιο ψηλά- στις 109,35 μονάδες ένας πολύ σημαντικός δείκτης, των τιμών των προς εξαγωγή αγαθών.

Οι τιμές -αντίθετα με το εισόδημα και τους μισθούς- άργησαν να πέσουν. Τον Απρίλιο του 2011 ήταν ο πληθωρισμός στις 108,14 μονάδες ο οποίος έχει -λίγο- μειωθεί έκτοτε στις 104,62 μονάδες και πάλι σε επίπεδα άνω του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Τιμές εξαγωγών

Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα στον αποπληθωριστή των εξαγωγών. Τα χρόνια που μεσολάβησαν αυξήθηκε. Τον Απρίλιο του 2012 έφτασε στις 111,58 μονάδες για να αρχίσει να υποχωρεί πολύ αργά έκτοτε έως τις 108,81 μονάδες το τρίτο τρίμηνο (μετρήσεις Ιουλίου 2014) δηλαδή σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του 2011…

Θεωρητικά μεσολάβησαν οι παρεμβάσεις του μνημονίου που θα περιόριζαν το κόστος παραγωγής (σημ. θεωρητικά πάντα όχι μόνο το μισθολογικό που καταρρακώθηκε αλλά και το φορολογικό, το γραφειοκρατικό κλπ) και θα τόνωναν την ανταγωνιστική θέση των ελληνικών προς κατανάλωση αλλά και προς εξαγωγή αγαθών. Μόνο που τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν συνέβη.

Τα ελληνικά προϊόντα καταγράφονται στις διεθνείς μετρήσεις ως ακριβά. Και πλέον μένει να φανεί τι περιθώρια θα έχουν στο μέλλον για βελτίωση της θέσης τους με την προσδοκία να σταματήσει από το 2015 ο αποπληθωρισμός αλλά και η μισθολογική συρρίκνωση γιατί πλέον βλάπτει δομικά τις οικονομίες της ευρωζώνης…

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου